Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilik deneyimlerinizi iş hayatında kullanmak..?

ÖzgürKız

Aktif Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Yurt dışında çeşitli kurumlarda engellilerin deneyimlerini kullaniyorlar. Daha doğrusu böyle bir hareketler oluşmaya başladı.

Örneğin psikiyatri klinikte yatmış olan ve kendini bu konuda eğitip kendi deneyimleriyle birlikte iş hayatına atanmış olanlar var. Psikoz geçirmiş psikologlar var mesela.

Veya eskiden bağımlı olupta bunun nasıl olduğunu bilip bu bağımlığından kurtulup; bu alanda kendini eğitip öyle klinikte çalışıyor olabilir.

Benim sorum şu; Türkiye de böyle bir hareketler var mı?

Şuan için böyle bir uygulama yok ve olacağını da sanmıyorum varsa da ben görmedim.Özel sektör derseniz sırf engelli çalıştırma zorunluluğundan dolayı iş veriyorlar.Devlet derseniz ekpss saçmalığıyla bir yerlere engelli personel yerşeltirme telaşı içerisinde.

Böyle bir şeyin ülkemizde olduğunu zannetmiyorum.Resmen olsa dahi uygulanacağını da düşünmüyorum.Bizim insanımız o kadar ard niyetli ki herşeye çıkar gözüyle bakar olmuş.bunu daha önce de dile getirdim ve yine arkasındayım.Şöyle ki ülkemizdeki engelliler sadece engellerinden dolayı inanılmaz bir pozitif ayrımcılık beklentisi içindeler.Tabiki bir ayrımcılık olmalı ama bu hayatın her alanında beklenilmemeli.Araç alacakken en pahalısı olsun ama en az vergi alınsın.Adam 200 bin liraya araba almak için raporunu yenilemiş ve ağır engelli yerine sadece %90 üzeri ağır engelli hayır raporu almış.Şimdi diyor araba alabileceğim de devletten bakım parası bilmem ne alamayacağım.Onu da almalıyım bana yardım edin.Yani demek istiyor ki bu alacağım aracın taksitlerini de devlet ödesin!

Benim %81 engelli raporum var ve engelim bedensel değil.hiç bir AVM de engelli yerine aracımı park etmedim bedensel engelliler kullansın diye.Adam bir akrabasının raporunu kullanıp araç alıp engelli aracı alarak otoparklarını da kullanıyor.Bu engelli otopark olayına kesinlikle bedensel engel sınırı koyulmalı.Çünkü bir hak verildi ise bizim insanımız sonuna kadar sömürmeye alışmış...

Daha yazacağım çok şey var ama zaten bu yazdıklarıma bile inanılmaz tepkiler veriliyor.Çünkü engelliyiz ve haklıyız.Bize her şey bedava olmalı.Her şeyi indirimli almalıyız.Bütün haklar bizim olmalı.

ÖzgürKız

Bazı şirketler erişilebilirlik düzenlemeleri için çalışanlardan destek alıyor. Sana göre nasıl yapalım diyorlar. Fakat deneyim paylaşımından öte yasal zorunlukları gidermek için yapıyorlar.

Düşüncelerinizi destekliyorum ve evet kesinlikle söylenecek daha çok şey var... Gerçekten de gerçek hak sahipleri mağdur oluyor...

Sugaremro Bedensel engeliiyim hiç bir AVM de engelli yerine aracımı koyamadım kardeşim 12 Yıldır bir defa denk gelmez mi gelmedi. Merak edip bir gün bekledim araçlarını bırakanların hiç biri engelli değil.

hozgul bey. Özel şirketlerde iş arayışım oldu yaklaşık 4 yıl kadar. Duymak istediklerinizden birini yazayım size. Engelli aradıklarını söylediler iş-kur aracılığı ile başvurdum elimde kağıtlar gittim şirkete kapında içeri girdim arkadaş karşıda oturuyor bir iki adım atıp oturdum iş için geldiniz herhalde diye sordu evet dedim sizi işe alamayız dedi. bu cümleyi çok duyduğum için kendisinden nedenini de söylemesini istedim. bizim alacağımız engelli bedensel engelli olmayacak dedi. 8 saat çalışabilecekmiş ayakta. Fazla mesai yapabilecekmiş. sayesinde 4 yıl iş bulamadım.

ÖzgürKız Türkiye de böyle bir durum söz konusu olacaksa 400 yıl geçmesi lazım. Kısa ve öz umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır.

TahaAY Pazar günü bir AVM ye gittim aracımla,özellikle dikkat ettim araçlara.bir tane 90 lı yıllara ait tofaş şahin vardı mesela.gözüme çarpan 2 adet de minibüs olmasıydı engelli yerinde.Yahu dedim inadına kır oarasını burasını.Sonra dedim ki yine sen suçlu olacaksın...

Sugaremro Engelliler adına bir şeyler yapılıyor yapılmıyor değil. Kimine göre doğru kimine göre yanlış, kişinin anlayışına ve yaşadıklarına göre değişiyor ama Ne bizleri nede onları bilinçlendirmiyorlar. Bilinçlendirmek lazım insanları benim ayağımdan yürümede problemim var ayakta belirli bir süre kalabiliyorum. Tekerlekli sandelyesi olan biri için gidip oraya kimse parketmesin diye beklediğimde oldu ama bu durum ben damdan düşen kişi olduğum için onun halinden anlıyorum. Diğer insanlarında az da olsa bizim halimizden anlaması lazım. Bunun için hiç bir çalışmaya denk gelmedim ben gelen arkadaşlarda varsa kusura bakmasın ben görmedim yani.

türkiyede bırak engeliyle ilgili işte çalıştırmayı
zorunlu olmasa işe almazlar
alsalarda temizlikçi beden işçisi ıvır zıvır
ya da aylarca ilan durur
hadi aldılar diyelim
asgari ücret verirler çünkü sen engellisin daha fazlasını haketmezsin nekadar vasıflıda olsan.
sakın bir çılgınlık yapıp buraya gelme

nfrysmn Asgari ücret standardına bir şey diyemiyorum ama diğer konulur da haklısınız özellikle bir ülke beni kabul etse bende hiç durmam giderim.

TahaAY

ben ankarada yaşıyorum ve burası için o rakam az
geçim çok zor

Yok öle bişi herşeyin sınavu var ünv var

Şizofren doktor olduğunu sanmıyom burda örnek verdim

Yabancı ülkeler daha gelişmiş herşeyi

nfrysmn Yaşam standartlarının bayağı aşağı olduğunun farkındayım. Şirketlerin engel raporu olan sağlam kişiler aradıklarının da. bu cümleyi kurarken bile anlam veremiyorum ama Türkiye diyerek geçiyoruz. Büyük şehirlere göre Asgari geçim standartları düzenleniyor herhalde oda kalmadı? Ben aslen Kahramanmaraşlıyım büyük şehir olduktan sonra hayat orada da zorlaştığı için Adıyaman'a geldim. Kiralar falan ucuz geçimimi rahat sağlıyorum.

TahaAY

evet engelli arıyor ama hastaneye gitme diyor
değişik bir durum yada diyorsun 2000 maaş yüzü düşüyor
şartlar belli nasıl geçinilecek
düzgün yerleri ayrı tutuyorum e

TahaAY

Haklısınız. "Sağlam engelli" diye bir kavram gelişti. Engelli olsun ama olmasın istiyorlar. Bu ifadeleri tongaya düşürüp ispatlayabilsek o zaman rezil etmek ve hatta hukuki girişimde bulunmak ne güzel olurdu. Ama yine de bu tutum ve davranışı söyleyen yeri ifşa etmek lazım

nfrysmn , hozgul ben daha önce şikayette bulundum ama onları zor duruma sokacak kadar etkili olmadı savcılık bir kaç tane daha sizin gibi şikayet gelirse eğer gözden geçirilir dedi. iş arayan arkadaşların bu gibi bir durumla karşılaşması halinde savcılığa gidip şikayette bulunması lazım. ama giderler mi, bulunurlar mı derseniz ben 1 yıl sonra savcılığa sorduğumda sadece benim şikayetimin olduğu kimsenin bu gibi bir şikayette bulunmadığını söylediler aradan 9 yıl geçti şu anda arasam yine aynı mıdır dersiniz? Bence aynıdır. Bunu nasıl gündeme getirebiliriz acaba?

TahaAY

Şöyle bir durum da var: TCK'nın 122. maddesinde 2014'de bir değişiklik yapıldı. Ayrımcılık ancak ve ancak nefret saikiyle yapılması durumunda suç oldu. Dolayısıyla bu saatten sonra insanların ayrımcılıktan ceza almasını neredeyse olanaksız hale geldi.

hozgul Anayasanın 61. maddesi ne olacak o zaman devlet bizi korumayacak mı?

TahaAY

Koruma ile işlenen suçtan dolayı ceza vermek farklı durumlar ama... Ayrımcılığı ceza verilecek suç kapsamında saymıyor.

Beyim bak Bilmediğin çokşey varen baştan başlayayım. 1: Engellilik sadece BEDENSEL olmakla sınırlı değil; Öncelikle bunu hatırlatayım.

İkincisi, Mesele inanılmnaz bir pozitif ayrımcılık değil tam aksine İNSAN OLMAKTAN EŞREF i mahluk olmak tan kaynaklanan bir hakkın sahibine teslim edilmesi beklentisidir. Ve sana üzücü bir habervereyim HAYATIN HER ALANINDA BEKLENMELİDİR. Nedeni gayet basit aslında. Engelli birey hayatın her alanında olmayan bir hakka sahip olduğunda ve o hak söz gelimi "Eğitim,Sağlık,Emniyet, İstihdam ve Seyahat Özgürlüğü gibi temel alan lardan başlar, Ve Kendini ifade edebilecek bir yaşam biçimi oluşturma seviyesine kadar devam eder...

Öncelikle şu yargı yı yıkmanız gerek. ENGELLİ demek İKİNCİ SINIF vatandaş olmayı kabullenmnek değildir! Engelli olmak hiç kimseyi diğer insanlarıın sahip olduğu hakları kullanmaktan alıkoyma gerekçesi olarak görülemez. Çünkü bu husus en temelde bir İNSAN HAKLARI SORUNU dur...

Otomobil olayı da sizin zannettiğiniz gibi bir LÜKS değil tam aksine Uluslar arası İnsan Hakları Beyannamesi nde Seyahat Özgürlüğü olarak karşılığını bulan ve özellikle SOSYAL REHABİLİTASYON a diğer engel gruplarından daha fazla ihtiyaç duyan Psiko Sosyal Engelliler hakkıdır. HAK diyorum dikkat ederseniz; HANİ ANAYASAMIZDA HUKUK DEVLETİ DİYORUZ ya o açıdan Velhasıl ı kelam benim de sana ve senin gibilere yönelik cevap mahiyetinde yazacağım çok şey var. Buyur HODRİ MEYDAN..

hozgul Çok güzel yasalarımız var. Çıkış ne tarafta acaba?

TahaAY

Tam bir geriye dönüş. 2005'de suç kabul ettiğini 2014'de oyun çevirerek suç kapsamından çıkarıyor. Söylenecek o kadar söz var ki! Maalesef çıkmak istesek bile ona da izin yok.

@DJ_BORAN

Sanırım bu yazdıklarınızın hepsi banaydı.Size tek bir cevap yazacağım:Bahsettiğim engelli profili aslında tamamen sizsiniz!Hak demek her şeyi sadece hak olduğu için kullanmak demek değildir.Sizin hakkınız YASALAR olabilir bana göre hak vicdan dır.Benim vicdanımın rahat etmediği haklar yasal da olsa uygulamam.Sizin tercihiniz kullanmakdan yanadır saygı da duymam.Otomobil olayında yazdıklarımı önce okuyup idrak etseydiniz keşke.Eğer ağır engelli raporu ile araç alıp bunun parasını da devlete ödettiriyor iseniz bu yasal bir hak değil kul hakkıdır(bana göre)

Bana istediğin her şeyi yazmakta özgürsün hiç problem değil.Ama hani diyorsun ya Engelli olmak demek ikinci sınıf olmak değildir diye.Neyi savunuyorsun bana o zaman.Sen diyorsun biz şunu da hak ediyoruz bunu da hak ediyoruz diye.Neden hak ediyorsun hani ikinci sınıf insan değildin?Kendinle çelişen şeyler yazıp ahkam kes hemen olur mu?

İlk ve son yazacağım için sana şöyle bitireceğim:

İş ararken bizim normal insanlardan ne farkımız var da bizi işe almıyorlar diyen sen.Sonra işe alınınca bizden normal insan performansı bekleniyor biz engelliyiz diyen de yine aynı sen.İşine gelince engelli güçlü işine gelmeyince ise bizim mazeretimiz var diyoruz.Beni rahatsız eden bu zihniyet işte.

Önemli not:Bu yazdıklarım bahsettiğim zihniyetteki insanlar için olup geneli bağlamamaktadır.Üzerine alınanlara diyeceğim tek şey insanın fikri ne ise zikri de odur...

hozgul Biz engelliler olarak bu aşamada yapabileceğimiz bir şey yok mu? Dernekler STK 'lar ile bir farkındalık oluşturamıyor muyuz Türkiye genelinde?

TahaAY

Elbette, yapılabilecek o kadar çok şey var ki. Örgütlü mücadele çok önemli. Bireysel olduğu zaman tıkanıp kalıyorsun. Hak temelli çalışan bir örgüt bulup çalışmak lazım.

hozgul Bunu Türkiye genelinde nasıl oluşturabiliriz olayın bu kısmında tıkanıyorum ben insanları topluluk haline nasıl getirebiliriz bir araya. Forumumuz var bu konuda, yinede damdan düşenin halinden damdan düşen anlamaz mı olmuş? Neden topluluk olamıyoruz? Olmak için ne yapmamız lazım? Birinin illaki elini taşın altına koyması mı lazım? Biz bu topluluğu nereden bulabiliriz?

Uzucu olan nedir biliyor musunuz? Engelliyiz diye isi alinmamiz ve bunu yasallastirilmis olmasi.

Bizim insanlarimiz hakikatten cahil. Engelliyiz diye -yarim adam- diye adlandiriliyoruz. Sen bu isi yapma zor gelir, sunu yapma zor gelir. Ciddi bir iliskin olur evlilige dogru yol aldiginda; es adayinda mi engelli diye soruyorlar.

Bazen Turkiyede dogup buyumedigime sukur ediyorum, ozellikle bu konularda. Ki buralardada degismesi gereken bir cok sey vardir ama beni ise aldiklarinda CVime bakiyorlar. Orda engelli oldugum yazmiyor ama sanirim Turkiyede ozellikle engelliler icin is ilaani oluyor; dogru mu?

En baştan başlayayım

1: Her şeyden önce bahsettiğin engelli profiline uygun olmadığımı gerek yaptığım iş gerekse yaşadığım hayatı DELİL OLARAK önüne koyup kanıtlayabilirim. Öncelikle BU İDDİANI REDDEDİYORUM.. BU BİİR

2: Vicdanımın kabul etmediği yasalar yasaya uygun olsa bile kabullenemem demişsiniz. Merak ettim benim hakkımda ne ara bilgi ve tecrübe edindiniz ki vicdana aykırı yasal haklara sahip olduğum vehmine kapıldınız bu da ayrı bir soru işareti

3: Ben Engelliler arasında ağır ya da ağır olmayan diye bir ayrıım yapılmasına bizatihi itiraz ediyorum zaten. Hayatım boyunca da insanları sınırlayan sınıflandıran arkaik anlayışla mücadele etmişimdir BUNUNLA DA GURUR DUYDUĞUMU SÖYLEYEBİLİRİM.Aslolan İNSAN dır zira..

Ayrıca ben İŞ ARARKEN BİZİM NORMAL insanlardan ne farkımız var demedim. İNSAN OLARAK TEMEL İNSAN HAKLARI bakımından NE FARKIMIZ VAR dedim. Ve bu tavrımda BİLİMSEL OLARAK İŞ GÜCÜ KAYBI tespit edilmiş bir insandan %100 performans beklemenin de ne kadar abes ve ABSÜRD bir uygulama olduğunu da ayrıca vurgulamakistedim. Keza bir insanın Engelli olması nedeniyle sağlam olan kişilerle aynı perfomansı sergileyemiyor olması onu "İŞ HAYATINDA İŞLEVSİZ VE LİYAKATSİZ KILMAZ" Sadece FARKLI ve ÖZEL kılar. Eğer kafanızın içindeki ENGELLİ PROFİLİNİ değiştirmeyi başarırsanız BAZI ENGELLERİN eksiklik değil AVANTAJ olduğunu kavrar ve bu ÇELİŞKİ İDDİASINI sahiplendiğiniz için muhatabınızdan özür dilerdiniiz. Ama diyorum ya ZİHİNLERDE ENGEL VARSA RAPORDAKİ ORAN HÜKÜMSÜZ DİYE. işte meselenin bam teli bu. Bir örnek vereyim misal Psikolojik engelli olan bir kişi sizce hangi işlerde daha çok başarılı olur? Psikolojik engellilerden salt temizlik ve amelelik gibi bedensel görevler beklenmesi ve onların İDARİ SORUMLULUK GEREKTİREN KARİYER MESLEKLERİ nden mahrum bırakılmasının gerekçesi ne olabilir? Yoksa siz, Yoksa siz her psikiyatrik problemi olana AKIL HASTASI Psikiyatri hekimlerine de DELİ DOKTORU gözüyle bakan O HASTALIKLI GÜRUH un bir üyesi misiniz? SADECE MERAKIMDAN SORUYORUM

Önemli Not; Bu yazdıklarıım özellikle zihnindeki ÖN YARGI ENGELİ ni kaldıramayan bir ömür boyu zihinsel prangalarla yaşamayı gerçekcilik zanneden CÜMLE HOKKABAZLARINA ithafen beyan edilmiştir. DİLEYEN ÜZERİNE ALINABİLİR..

Engelli olmak eksiklik değildir. insanların engellilik durumlarını bir etiket olarak kullanması da ap ayrı bir ironi olsa geektir.Bu tamamen sosyolojik gelişimle alakalı. Biz buna kısaca VİCDAN MEDENİYETİ diyoruz. Haa Dünya da örneği var mı derseniz? Olması gereken şekliyle yok ne yazık ki....

Üst Alt