Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelsiz Turizm ifadesi yerine başka bir ifade olabilir mi? [Araştırma]

HKADER

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Ben turizm işletmeciliği doktorası yapıyorum. Bir konuda fikrinizi almak istiyorum.

Son dönem üzerinde çokça tartışılan konulardan biri de Engelsiz Turizm. Ben, içinde "engel" gibi olumsuz ifade barındıran bir sözcükten çok,

"Erişilebilir Turizm" ya da "Ulaşılabilir Turizm" ifadelerin daha olumlu ve doğru olduğunu düşünüyorum.

Sizin düşünce ya da önerilerinizi alabilirsem, çok sevinirim.

Herkese güzel bir gün dilerim.

Engelli kelimesiyle yapılan kelime oyunlarını estetik açıdan da beğenmiyorum ortaya çıkarttığı anlam açısından da. Çok sıradan ve vıcık geliyor bana bu türetmeler.

"Erişilebilir Turizm" ya da "Ulaşılabilir Turizm" ifadeleri bence gayet yerinde. "Herkes için Turizm" de güzel.

engelliler için yapılan organizasyon, proje vd. her işin başına "engelsiz" ifadesi koymak saçmalık. inkar psikolojisi olduğunu düşünüyorum.
engelsiz hede engelsiz hödö. ne engelsizi kardeşim basbaya engelli işte.

turizmin adlandırılmasına gelirsek. "erişilebilir turizim"i tercih ederim.
bir de dünya turizm literatürde nasıl geçiyor nasıl isimlendiriyor? onu da merak ettim doğrusu.

engelli yada engelsiz uzerine yapılan her türlü faaliyetten nefret ediyorum bu isimler degişmeli daha dogrusu sıfat gelmemeli ya bizde insanız sonucta en basiti bir otobuse biniyorsun kimlik kartı gosteriyorsun aaa engelli yada engelsiz diye baslık atıyolar sonra herkes aaa bunlar engelliler icin diyor ya bizde insanız insan olarak görun hiç bir engel kalmaz

tanıma değil de icraata bakmak lazım

Konuyu açan muhterem kardeşim bir sakatlığınız var mıdır yok mudur bilemiyorum ama ben olmadığını farz ve ümit ederek naçizane olarak bir şeyler karalamak istedim..... Siz doktoranız vesilesiyle biz sakatlar camiasına giriş yapar yapmaz anladığım kadarıyla “ya huyundan ya da suyundan” şeklindeki halk tabirine uyarak hemen sakat/özürlü/engelli kelimeleri üzerine yapılan tartışmaların içinde buluvermişsiniz kendinizi..... Biz sakatlar camiasının en büyük ve başlıca sermayesi nedir biliyor musunuz?.. Bize ne desinler, bizi nasıl tanımlasınlar tartışması.. Bize sakat mı desinler, bize özürlü mü desinler yoksa bize engelli mi desinler?.. Bize kör mü desinler yoksa bize ama mı desinler.....Tekerlekli iskemle kullanmak zorunda olan bir arkadaşımızın rahatsızlığı kendisine sakat değil de özürlü denince azalıyor ve hatta engelli denilince tamamen ortadan mı kalkıyor mesela?.. Aynı şekilde uzun bacak yürüme cihazı kullanan bir felçlinin hastalığı kendisine engelli denilince artıyor da sakat denince yok mu oluyor?.. Gözleri görmeyen bir şahsa ama değil de kör dediğiniz zaman onu aşağılamış mı oluyorsunuz?..Veya kör değil de ama dediğiniz zaman bu şahsın gözleri birden açılıp çevresinde güzelliklerden daha fazla bulunan pislikleri görür hale mi geliyor?..... Bana göre sakatlara yönelik turizm,özürlülere yönelik turizm, engellilere yönelik turizm veya körlere yönelik turizm hizmeti ya da amalara yönelik turizm hizmeti denmesinin hiçbir sakıncası yok.. Bunlardan hangisini kullanırlarsa kullansınlar benim durumun değişmeyecek, ne uzayacağım ne de kısalacağım, ne aşağılanacağım ne de yüceltileceğim..... Burada asıl tartışılması gereken husus,bence tabii, turizm sektörü biz sakatlara yönelik düzenlemeler yapıyor mu, sakatlar turistik bir seyahat yapmak istediklerinde rahat rahat seyahat edebiliyorlar mı, mesela şu sıcak yaz günlerinde denizden yeterince ve rahatlıkla faydalanabiliyorlar mı?.. Kaldırıma veya otel motel girişine üfürükten tayyare dik bir rampa yapmak, tekerlekli iskemlenin girmesi mümkün olmayan bir banyoya göstermelik manada sakata mahsus lavabo ve standart dışı bir tutunma aparatı takmak meseleyi halletmiyor.. Sakatlar camiası geneline baktığınızda maddi imkanları kısıtlı kişi ve aileler olduğunu göreceksiniz.. Sakatlara mahsus dört dörtlük turizm hizmeti veren birkaç tane tesis elbette var ancak bunlar ya çok pahalı ya da ekseriyeti yabancı turiste hizmet veriyor.. Bir sakat vatandaş, ister tekerlekli iskemle kullansın ister uzun bacak yürüme cihazı, ailesiyle,veya kardeşiyle veya eşiyle dostuyla kalkıp şöyle bir Antalya’ya, Marmaris’e,Datça’ya, Fethiye’ye gitmeye niyetlense denize girebilir mi yoksa sadece kıyıdan denizi seyretmekle mi yetinmek zorunda kalır?..... İşte bence asıl problem budur, yoksa ismin şöyle veya böyle olması bize bir fayda sağlamıyor.. Doktoranızda bence asıl bu ve benzeri sıkıntılara yer verirseniz çok daha makbule geçecektir diye düşünüyorum.....NOT:Antalya belediye başkanı meşhur Konyaaltı plajlarında artık sakatların çok rahatlıkla denize kadar inip denizden kolaylıkla faydalanabileceklerini açıklıyor.. Eğer bu ilk gerçekleşirse bizler için büyük bir kazanç olacaktır.. Mesela bu konuyu gidip bizzat yerinde görerek olumlu ve olumsuz taraflarıyla doktoranıza taşıyabilirsiniz..... İşiniz rast gitsin..

Merhaba,
Küçük bir bilgi evet forumu daha yeni gördüm ve görür görmez de üye oldum. Ama konuya ilgim yeni değil. Tam da söylediğiniz nedenlerle zaten ayrıştırmacı değil, herkesi kucaklayıcı bir ifadenin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Engelsiz demek, olumsuz bir ifade veriyor ve ötekileştiriyor. Ama erişilebilir, ulaşılabilir ya da herkes için turizm demek, konuyu hem herkesin de içinde olabileceği ve kendine yer bulabileceği, hem de zihinlere daha iyi nüfuz edebileceği için daha etkili olacaktır diye düşünüyorum.

Yaşadığı sürece, herkesin adil koşullarda olanaklardan yararlanması gerektiğini düşünüyorum, herhangi bir özel durumunu dile getirmek ya da vurgulamak zorunda kalmadan. Üzerinde birçok felsefik ve politik tartışma yapılabilecek bu konuda, kısır tartışmalara girmektense, çözüme yönelik bir anlayış benimsemeyi doğru buluyorum. Ve bu, herşeyden önce, doğru tanımlama ve söylemleri benimseyerek, zihinleri de bu yönde evirmekten geçiyor. O nedenle, aslında önemsizmiş gibi görünüp, bence herşeyin başı olan bu tartışmayı açtım.

Evet ben sürekli engeli olan bir insan değilim. Ancak insanın bugünden yarına engelli olabileceğini bizzat yaşamış bir insan olarak kısmen anlamaya çalışıyorum. Burada önemli olan, turizm veya başka bir faaliyette hedef kitlenin ve o kitle ile beraber hareket edenlerin, bu hareketi tanımlarken kendilerini nasıl iyi hissedeceklerini tespit etmek. O hareket engelsiz ... mi olmalı, yoksa erişilebilir / ulaşılabilir ... mi olmalı.

Düşüncelerimiz ve doğrultumuz aynı. Faaliyet alanlarımız farklı. Katkılar için çok teşekkür ederim. Daha fazlası olursa, belki bu terimin değiştirilmesini sağlayabiliriz. Sevgiler.

Merhaba Kader,

Belirtmek isterim ki doktora derslerinden sonra seni burada da araştırma yaparken görmek, beni çok mutlu etti. Bu alanda hasbelkader çalışma yapan bir engelli olarak, bir iki lakırdı etmek isterim. "Accessible Tourism" ifadesini İngilizce'den çevirmek isteseydik, sanıyorum "Ulaşılabilir Turizm" demek gerekirdi. Şu an Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmalara baktığımızda, genel olarak "Ulaşılabilir Turizm" ifadesi kullanılmaya başlandı. Ancak çok güzel bir yere değinmişsin. Anlam açısından Türkçemiz zengin olduğundan, "Erişilebilir Turizm" ifadesi de kullanılabilir. Burada bir turizmci gözüyle bakacak olursak, "ulaşım" ifadesi turizmin zaten bir boyutu olduğundan, konuyla çok daha ilintili gibi. Ancak konuyu bir engelli olarak değerlendirdiğimde, erişebilmek benim için yine anlamlı bir ifade gibi geliyor. Bununla birlikte yurtdışındaki yayınları incelediğimizde, yaşlanan nüfusun engelliler içinde değerlendirilebileceğini görüyoruz. Diğer bir ifade ile herkes potansiyel bir engelli durumunda. Bundan dolayıdır ki özellikle yaşlıları da işin içine koyduğumuzda, "Erişilebilir Turizm" yerine "Ulaşılabilir Turizm" denmesi, sanki daha uygun gibi duruyor.

Saygılarımla,

Özkan

Hocam çok teşekkür ederim değerli katkınız için. Ben de sizinle burada karşılaştığıma çok sevindim. Sevgi ve saygılarımla,

tekerlekli turizm de olabilir :) yada rampalı turizm :) aklıma bir anlık bunlar geldi

Merhaba sorumu yinelemek istedim. Belki görüş belirtmek isteyenler olacaktır.

Son dönem üzerinde çokça tartışılan konulardan biri de Engelsiz Turizm. Ben, içinde "engel" gibi olumsuz ifade barındıran bir sözcükten çok,

"Erişilebilir Turizm" ya da "Ulaşılabilir Turizm" ifadelerin daha olumlu ve doğru olduğunu düşünüyorum.

Sizin düşünce ya da önerilerinizi alabilirsem, çok sevinirim.

Herkese güzel bir gün dilerim.

kolay turizm de olabilir çünkü yapılar bizlerin hayatını kolaylaştırmış olacak

Katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim.

Sevgiler...

Merhaba...
Ben İBB de mimar olarak çalışıyorum ve biliyorsunuz belediyemizin 'Erişilebilr İstanbul' isimli bir projesi var...Bu konu üzerine yoğunlaşıp gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz....Erişilebilirlik kavramı sosyal hayatımızda herşeyi kapsadığından erişilebir turizm ifadesini yaptığımız çalışmalarda bizde kullanıyoruz...Benimde bu konu ile alakalı bir doktora yapma fikrim var ama ben mimari açıdan değerlendirip yapmayı düşünüyorum...Kolay gelsin :)

Kesinlikle "Herkes İçin Turizm" olmalıdır. Kimsenin mükemmel olmadığı bir dünyada insanlara ayrıca eksiklik belirten sıfatlar kullanmaya aslında hiç gerek yok.

Haktan Özünver

Üst Alt