[size=4]
ENGELLER, FUTBOLLA AŞILDI
ANTALYA (A.A) - 04.06.2004 –
Akdeniz Üniversitesi'nde (A.Ü) yürütülen
''Kaynaştırma Projesi'' çerçevesinde, zihinsel engelli çocuklarla normal gelişim gösteren çocuklar, aynı futbol takımında oynama imkanı buldu.
A.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Dilara Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zihinsel engelli çocukların toplumla bütünleşmesi için kaynaştırmanın büyük önem taşıdığına dikkati çekti.
Zihinsel engelli çocukların ilköğretim düzeyinde kaynaşmayı bir anlamda yaşadığını anlatan Özer, ''Bu tipteki çocuklar normal sınıflara yerleştiriliyorlar ya da okul içindeki özel sınıflarda eğitim alıyorlar. Biz bu kaynaştırmayı bir de spor alanında denemek istedik'' dedi.
''Futbol Eğitimi'' çatısı altında zihinsel engelli çocuklarla normal gelişim gösteren çocukları biraraya getirdiklerini belirten Özer, projede zihinsel engelli çocukların Akdeniz Mesleki Eğitim Merkezi'ne giden 12-15 yaş grubundaki hafif ve orta derecede zihinsel engelli çocuklar arasından seçildiğini bildirdi.
VELİLERİN KUŞKUSU
Yrd. Doç. Dr. Dilara Özer, Akdeniz Mesleki Eğitim Merkezi'ne kardeş okul olarak Gülveren İlköğretim Okulu'nu seçtiklerini belirtti.
Bu okuldan seçilen çocukların aileleriyle yapılan görüşmelerde ilginç anların yaşandığını anlatan Özer, şunları söyledi:
''Zihinsel engelli çocukların aileleri proje konusunda çok isteklilerdi. Çünkü bu aileler çocuklarının farklı eğitim ortamlarından yararlanmaları konusunda çaba gösteriyorlar, karşılarına böyle bir olanak çıktığında da çocuklarını yönlendiriyorlar. Bizim normal gelişim gösteren çocukların aileleriyle ilginç diyaloglarımız oldu. Kendilerine futbol projesini anlattığımızda çok ilgilendiler, ama kardeş okulun niteliğinden bahsettiğimiz zaman bir takım kuşkular oldu.
Veliler, zihinsel engelli çocukların kendi çocuklarına zarar vermelerinden, çocukların bu durumdan olumsuz etkilenmesinden kuşkulandılar.''
''TAKIM RUHUNU ÖĞRENDİLER''
Projenin her iki kesim için de öğretici olduğunu vurgulayan Dilara Özer, 8 haftalık çalışma sonucunda çocukların öncelikle takım ruhunu öğrendiklerini kaydetti.
Normal gelişim gösteren çocukların çoğunun ilk kez zihinsel engelli çocukların yaşam şeklini gördüklerini belirten Özer, ''Normal gelişimli çocuklar, engelli yaşıtlarının imkan verilirse neler yapabileceklerini gördüler'' diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Özer, projeye katılan 47 çocuğun oluşturulan 4 takımda karşılaştığını belirterek, takımlarda yarı yarıya sağlıklı ve engelli çocukların bulunduğunu bildirdi.[/size]