Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Epilepsiden dolayı %60 raporum var. Malulen emekli olabilir miyim?

FİDANZA

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1976 doğumluyum, 1994 yılında sigortalı olarak işe başladım. Eplepsi rahatsızlığım nedeni ile askelikten muafım ve devlet hastanesınden aldığım rahatsızlığım ile ilgili %60 özürlü raporum bulunmakta.
4361 gün sıgorta primım olmuş.
ınternetten baktıgımda sigorta primim doldugunu ve 2009 yılının 12. Ayında da emeklı olabılecegımı anladım.

ılk sorum: malülen emeklı olabılır mıyım?
ikincisi ise: ınternetten aldıgım bılgıye ıstınaden ssk ya basvurdum ancak eplepsi rahatsızlığından malulen emelı mı olnur denıldı. bu ne derece doğrudur?

bana bırı cvp verırse sevınırım sımdıden tşkler

malulen emekli olabilmek için
1)% 60 işgücü kaybı(Raporu yeniden isteyecekler.)
2)10 yıl hizmet
3)Daha önce maluliyet derecesinde engelli olmamak
şartlarının tutması durumunda malulen emekli olabilirsiniz.

Epilepsiden dolayı malulen emekli olabilirsiniz tabii ki. Ama hastalığın şiddeti önemli. Maluleiyeti düzenleyen cetveldeki ilgili madde:
10- EPİLEPSİ:
Uygun tedaviye rağmen kontrol altına alınamayan, ayda en az 3 jeneralize nöbetle seyreden grandmal veya haftada en az 3 nöbetle seyreden psikomotor epilepsi (sürücü belgesi olmayan).
Eğer bu seviyede değilse epilepsi, o zaman malulen değil, işgücü kaybından dolayı erken (yaşlılık) emeklilik mümkün. Bunun için %40 ile %59 arasında rapor almanız, (1994 +) 16 yıl 4 ay sigortalılık süresi ve 3760 gün prim yatırmış olmanız yeterli. Primleriniz tutuyor, sadece sigortalılık süresinin dolmasını bekleyeceksiniz. Az kaldı... :)

Sakatlık oranınızın tespiti için iki yol var:
1- Çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu defterdarlığa gidip, vergi indirimi için başvuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Süreç sonunda Maliye %40 ve üzerinde işgücü kaybınızı onaylayıp işyerinize vergi indirim hakkı elde edip ettiğinizi bildirir. Bu hakkı elde ettiğinizde, emeklilik gününüz dolduğu gün sigorta müdürlüğüne emeklilik talebinde bulunabilirsiniz. sgk sizi yeniden hastaneye vs. sevk etmez. Vergi indirim hakkı elde etmiş olmanız, prim/sigortalılık kriterlerinin tutması kafi.

2- Yeni çıkan 5510 sayılı yasaya göre sigortalılarda emeklilik için vergi indirim şartı aranmıyor. Henüz uygulandığına dair bir tecrübe bilmiyorsam da, teorik olarak, emeklilik zamanınız geldiğinde sgk'na başvuracaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler. Süreç sonunda raporunuz %40 ve üzerinde onanırsa, emekliliğiniz tescil edilecek.

Yani, ya bugünden vergi indirim hakkı elde edip bekleyeceksiniz, ya da emeklilik zamanı geldiğinde sgk'nın sevkiyle rapor alacaksınız...

Üst Alt