o_n_u_r' Alıntı:
ribozyme ablacım ben bu formda kimseyle tartışmak istemiyorum fakat her söylediğimin aksini iddaa birileri çıkıyo ona kızıyorum. Ayrıca kök hücre hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmadığını hala düşünüyorum en azından kök hücrede gelinen son noktodan ve çalışmalardan haberdar olmadığını düşünüyorum. Ayrıca doktor olman hiç bişeyi değiştirmez ablacım çünkü ben öyle doktorlar gördümkü bazı şeylerin nasıl yapıldığını bana soruyo. Aramızdaki tek fark onun tııp diploması ver benim yok tek fark bu. Ben bu formda yeniyim toplam iki ay falan oldu katılalı. Daha önceki yazılarını okumadım istesemde okuyamam çünkü silinmiş. Birisi hakkında fikir yürütürken dikkatli olmamı söylemişsin ama bende aynı şeyi sana söylüyorum çünkü bu kök hücre konusunda çoğu insan benimle iddaalaşmamalı diye düşünüyorum çünkü bu kök hücre konusun çok merakım var ve çok araştırmalar yapıyorum. Umarım yeterince açıklayıcı olmuşumdur ablacım iyi formlar arkadaşlar...
Burada karşılıklı atışma şeklinde yapılan tartışmalara en karşı olanlardan biriyim ve ne yazık ki şimdi bu tartışmayı ben yapmaktayım. Bu nedenle tüm forum okuyanlarından özür diliyorum.
1. Tıp doktoru değil, biyoteknoloji alanında PhD sahibiyim.
2. Bu ünvanımı her hangi birini küçümsemek için değil, bir soru üzerine bu başlık altında önceki sayfalarda belirmiştim. Bu şekilde, foruma katkı yapmak yerine sırf polemik yaratmak amacıyla girenlerin saldırılarından da korunabileceğimi düşünmedim de değil(!). Ayrıca konuyla ilgili bilgi sahibi olmak için illa ki bir eğitim gerektiğini düşünen biride değilim. İnsan pekala eğitim sahibi olmadığı konularda okuyarak kendini geliştirebilir ve yeni şeyler öğrenebilir. O nedenle hiç kimseyi eğitim durumu dolayısıyla küçümsemem söz konusu olamaz.
Bildiğim kadarı ile konuyla ilgili eğitimi olmayan ancak harcadıkları emekler ile konuyla ilgili belirli bir bilgi birikimine sahip olmuş ve benim taktir ettiğim üyeler forumda var ve bu üyelerden, ben de bilmediğim bir kaç yeni şey öğrendim.
Örneğin "lazuli". Kendisini oldukça taktir ediyorum. Bildiğim kadarı ile konuyla ilgili bir eğitimi yok. Ancak kaderine razı olup yan gelip yatmamış okumuş, araştırmış, doktoruna sormuş ve elinden gelen çabayı göstermiş. Hiç yanlış şeyler söylemiyormu? Söylüyor! Varsa bir yanlışı düzeltiyoruz. Mesela, 1 yada 2 sayfa önce (okumuştum ama tam yerini şimdi hatırlamıyorum) idebenone vitamin değil enzimdir demiş lazuli. Yanlış bildiği için yanlış aktarmış. Bu dikkatimi çekmişti ve fırsat bulunca yazacaktım kendisini düzeltmek amacıyla. Yeri gelmişken burada yazayım o da öğrensin.
Sevgili lazuli, Enzimler proteinlerden oluşan biyomoleküllerdir. İdebenone ise bir Coenzyme Q10 analoğu (benzeri molekül) olup, her iki organik molekülde temelde enzimlere yardımcı olan moleküllerdir ve vitamin olarak adlandırılırlar. Yani idebenone bir enzim değil vitamindir. Belki karışıklığın nedeni Coenzyme Q10'da geçen enzim kelimesidir. Ancak orada Co-enzyme olarak geçer. Oradaki Co- ekinin anlamı yardımcıdır. Yani Coenzyme ile enzim yardımcısı olduğu ifade edilmektedir.
Benimde yanlışım ya da bilmediğim konular olabilir, düzeltmeniz ya da bilginizi aktarmanız kadar doğal bir şey yoktur. Ben mesela, idebenone çalışmlarını takip ediyordum ama "deferiprone ile yapılan çalışmaları forumda lazuli sayesinde öğrendim. O nedenle ona müteşekkirim. Belki belçikada yaşıyor olması bu konuda onun avantajı olmuştur ama "Ben avrupada yaşamıyorum" hiç bir zaman mazeret olamaz. İsteyen kendini her yerde geliştirebilir.
3. Sende kendini bir konuda geliştirmiş olabilirsin. Her ne kadar ifade ediş biçimini oldukça saygısız bulsamda, konuyla ilgili bilgi birikimin bizi bilgilendirebilecek düzeyde olabilir. Zaten ben tanrı değilim dolayısıyla, her şeyi bilmem de doğal olarak mümkün değil. Atalarımızın dediği gibi "Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp". Bu forumu sayfa sayfa takip etmemin nedenlerinden biride budur.
O nedenle sana tavsiyem böyle polemik yaratacak laflar sarf etmek yerine, şu engin bilgi birikimi bir zahmet bizimle paylaş, biz de eskimiş bilgilermizi tazeleyelim, olmayan bilgileride edinelim, mümkünse. Ancak bu paylaşımın bilimsel düzeyde olursa, ben şahsen memnun kalırım. Örneğin, FA üzerine yapılmış kök hücre çalışmaları ile ilgili Science Citation Index'e giren dergilerde yayınlanmış makalelerden örnekler vererek, bize son çalışmalarla ilgili bilgiler aktarırsan, eminim sadece ben değil, forumu takip eden tüm arkadaşlar memnun kalacaklardır.
4. Son olarak, mesajlarımızın silindiğini belirtmişsin. Eğer sayfanın aşağısına inersen orada 1'den başlayan mavi olarak yazılmış rakamlar göreceksin, şu an itibari ile en son rakam 6. Belki yarın 7 olur. Bir zahmet 1 rakamının üzerine tıklayıp forumu oradan itibaren son sayfasına kadar okuyacak olursan, mesajlarımızın sillinmediğini, hali hazırda orada olduğunu görür ve belki de sende, sendeki eksik bilgileri giderme fırsatını bulursun.
Gördüğün gibi öyle ribozyme ablacığım demekle olmuyor bu işler.:evil:
Verdiğim rahatsızlık dolayısıyla herkesten tekrar özür diler, bundan sonra konuyla ilgili mesajlara sadece ÖM yolu ile cevap vereceğimi bildiririm.
Herkese tekrar polemiksiz, bol paylaşımlı, huzurlu ve yeni bilgilerin aktarıldığı bir forum dilerim.