Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Friedreich Ataksisi hastasıyım %46 raporum var. Emeklilik şartlarım nelerdir?

lakoste

Üye
Konular
37
Reaksiyonlar
4
merhabalar benim bir kaç. Sorum olacak ben frda hastasıyım bu hastalık ilerliyici sorum şu

ben askerden önce hiç bişiyim yoktu gayet çalışıyodum askerligi 9 ay yaptım ve muaf oldum sonra %46 raporla işe girdim işkur aracılgıyla vergi indirimi almadım şimdi vergi indirimi alsam maaşımda fark olurmu..

bide önceki raporum %46 şimdi öncesine nazaran daha kötüyüm şimdi girsem heyete %60 alırım gibi buna göre maluren emekli şansım varmı yoksa sadece erken emeklimi olucam

yardımcı olursanız sewinirim teşekkürler

Merhaba lakoste,
%46 vergi indirimi hakkı alırsan maaşında asgari ücretten görünüyorsa az bir fark olur.(20 TL artış olur)

Malulen emekli olamazsın.İşe girmeden önce engelin olması nedeniyle malulen emekli hakkın yok..Sadece erken emekli olursun.Raporun derecesi %60 ve üzeri olursa birazdaha emeklilik şartların kolaylaşır.

Bu hastalık bende geç başladı yane ilk sigorta başlangıcımda hastalıgın zerresi yoktu zaten hastalık seyri bende 20 yaşında başladı doguştan degil yane hastalıgım ..

Bide asgari ücret almıyorum genede vergi indirimi alsam 20 ytl üstüne çıkarmı.bde çok ugraştırıyorlarmı

Malulen emekli olabilmenin şartları şöyle lakoste.
01.10.2008 tarihinden sonra yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için: a)Sigortalılar için Çalışma gücünün veya İş Kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60 ini kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen Sigortalı, b)En az on yıldan beri Sigortalı bulunup toplan olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan Sigortalılar için ise Sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük,yaşlılık ve ölüm Sigortaları primi bildirilmiş olması,​

Maaşın asgari ücretten değilse vergi dilimlerine göre 20 TL nin üzerine çıkma durumları var.Vergi indirimi için defterdarlığa başvurmak gerekiyor.Raporun eski tarihli ise kabul etmeme durumları var.Kabul etmezlerese sana yeniden hastane yolları gözükecektir.Ama uğraşmaya değer.Bence vakit kaybetmeden vergi indirimi için hemen başvur.

lodos seni çok yoruyorum hakkını helal et deftardarlık maliye degilmi bide vergi indirimi alsam diyelimki 1000 ytl alııyorum ne kadar fark eder bide üzerime araç varsa ondada vergi indirimi hakkım oluyormu biraz açarsan bir zahmet teşekkürer..

Defterdarlık dediğim maliyenin bünyesindedir.Dediğin doğrudur.

Asgari ücretten maaşından kesilen vergi oranı %15 tir.Yıl içinde matrahlar birikir ve belli bir haddi geçer.O zamanda Vergi oranı %20 olur. Bu şu demek oluyor.Üçüncü derece vergi indirimi hakkı alan bir vatandaşın maaş matrahından 2009 yılı için 160 tl indirim yapılır. Şöyle bir hesap yapalım: vergi dilimi değişmemişse maaşına 160 tl * %15 = 24 TL i olarak artış sağlar.Şayet vergi dilimi %20'lik dilime girerse 160 * %20 32 TL şekilinde artış sağlar.

İlk sigortalı olduğunda %46 raporun vardı ve/fakat şimdi maluliyet cetveline göre maluliyet oranında işgücü kaybın varsa, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primle malulen emekli olabilirsin.

Malul Sayılmaya İlişkin Usul ve Esaslar

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti
MADDE 12 – (1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların sigortalılık süresi içinde;
a) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen hastalık veya arızaların meydana geldiği,
b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir arızanın, Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen seviyelere yükseldiği,
c) Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş hâliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.
Kurum, ilk sigortalı olduğunda sakat olduğunu öne sürerek emekli etmek istemeyebilir. Ama sakatlığın ilerlediğini öne sürerek gerekirse hukuki yola başvurabilir ve malulen emekli olabilirsin.
Ek bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/huk...-acsam-kazanabilir-miyim-hukuk.html#post54906

Sayın boga verdigin bilgiler için saol ..

BİRDE Vergi indirimi alsam ne tür faydaları olacak sadece maaş konusundamı yoksa bana ayit yane üzerime kayıtlı herhangi bir demirbaşındanda indirim hakkı saglıyormu ne gibi faydaları var ..

Malulen emeklilik ile vergi indiriminin bir ilgisi yok...
Vergi indirim hakkı elde edersen maaşında 50 tl civarında bir artış olur ve (malulen emekli olamazsan) erken emeklilik hakkı elde edersin. Başka da bir avantajı yok.

Üst Alt