Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Geçmişteki rapor oranımı nasıl ispat edeceğim?

Konular
12
Reaksiyonlar
0
benimde 98 yılında sigorta girişim oldu.%50-60 arası (doktordan doktora değişkenlik gösteriyo çok ilginç :) ) raporum ve 2550 gün primim var.fakat hiç vergi indiriminden faydalanmadım.maaş yüksek yatsın diye.şimdi emekli olurken geçmişte engelli olduğumu nasıl anlatacam elemanlara.

Soruyu tam anlamadım? Ne yapmak istiyorsun?

Geçmişte engelli olduğunuzu isbat etme gibi bir yükümlülüğünüz yok.
İlk işe girişte sağlam olduğunuzu isbattan bahsetseniz anlardım malulen emeklilik istediğinizi,ama engelinizi geriye dönük neden isbat edesiniz ki?
Ayrıca vergi indirimi prim ya da maaşı olumsuz etkilemez.

ssk primlerim vergi indirimi olmadan yüksek primlerden yattı.yani engelli olduğum skk tarafından görülmüyor.malulen emekliliğe başvursam bu durum sorun teşkil edermi.birde vergi indirimden faydalanan engelli ile faydalanmayan engellinin maaş bağlanma miktarı ufukalp'inde dediği gibi aynı mı hesaplanıyor? e o zaman ben neden yükse prim yatırdım ssk'ya.

SSK primlerinin vergi indirimi ile ilgili hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır.Vergi indiriminiz olsa bile,işveren bağlı bulunduğu işyeri matrahı üzerinden primleriniz yatacaktı.Malulen emeklilik ile vergi indirimi ile emeklilik arasında fark vardır.Malulen emekli olabilmek için;
1)%60 işgücü kaybı
2)10 yıl hizmet ve 1800 prim günü,bakıma muhtaçsanız hizmet yılına bakılmadan 1800 prim günü
3)Daha önce maluliyet derecesinde engelli olmamak
Vergi indiriminden emekli olmak için
1)%40 ve üzeri işgücü kaybına sahip olup,Maliye onaylı rapor
2)engellilik derecesine göre emeklilik şartları değişiklik arz eder.

Malulen emekli olmak isteyen kişi;
1- ilk sigortalı olduğunda maluliyet oranında işgücü kaybı olmadığını (raporla, askerlik belgesi ile, epikriz vs. ile)
2- malulen emeklilik talebinde bulunduğu anda maluliyet cetvelinde öngörülen hastalıklardan/sakatlıklardan biri ile malulul olduğunu sağlık raporuyla ıspat etmekle yükümlüdür.
Aksi halde (prim/gün şartları tutsa dahi) malulen emekli olamaz.

Üst Alt