Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gizem Girişmen ile Mustafa Ak okçulukta dünya şampiyonu oldu

yalnizbiropera

Yeni Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Girişmen ve Ak Dünya Şampiyonu

Bedensel Engelliler Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Gizem Girişmen ile Mustafa Ak, altın madalya kazandılar.

fft1mm689208.jpg

22 Ağustos 2009

Çek Cumhuriyeti’nde sona eren Bedensel Engelliler 7. Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda Türk sporculardan bayanlarda Gizem Girişmen ile erkeklerde Mustafa Ak altın madalya kazandı.
Nymburk kentinde gerçekleştirilen şampiyonanın son gününde bireysel madalya müsabakaları yapıldı. Olimpik yay bayanlarda Gizem Girişmen, çeyrek finalde Ukraynalı, yarı finalde ise Finlandiyalı rakibini eleyerek finale yükseldi.
Finalde ev sahibi Çek Cumhuriyeti’nden Marketa Sidkova ile mücadele eden Girişmen, rakibini 100-88 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Gizem Girişmen, 2008 Pekin Paralimpik Oyunları'nda da ülkemizi temsil etmiş, bu önemli organizasyonda da ülkemize altın madalya kazandırmıştı.
Olimpik yay erkeklerde ise Mustafa Ak, çeyrek finalde İngiliz ve yarı finalde de Rus rakiplerini geçerek altın madalya mücadelesine hak kazandı. Finalde Fransız Fabrice Meunier ile karşılaşan Mustafa Ak, rakibini 97-93 yenerek altın madalya elde etti.

Türkiye, böylece şampiyonayı bireysel müsabakalarda iki altın, takımlarda ise bir gümüş ve iki bronz madalya ile tamamladı. Federasyon yetkilileri pazar günü saat 20.00’de milli takım kafilesini etkinlikle karşılayacak.

Girişmen ve Ak Dünya Şampiyonu - Engelli ve Spor - www.fanatik.com.tr

Berlin'deki 12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda dökülen Türkiyeli atletlerden sonra bu güzel haber. :) Kutluyoruz...

Olımpıyat şampiyonumuz Gizem Girişmen ile ilgili haber

Merhaba,
Bugünkü cumhuriyet ankara ekinde yer alan Gizem Girişmen ile ilgili haberi paylaşmak istedim.
Selam ve sevgiler.

OLİMPİYAT ŞAMPİYONUMUZ GİZEM GİRİŞMEN
1981’de Ankara’da doğdu. Tevfik Fikret Lisesi’nden sonra, Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 2004 yılında şeref öğrencisi olarak mezun oldu. İlk kez 2005 yılında İtalya’da Bedensel Engelliler Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda milli okçumuz olarak Türkiye’yi temsil etti. O günden beri ulusal ve uluslar arası yarışmalarda bir çok ödül aldı. 4. Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda Avrupa Üçüncüsü oldu. Pekin’de 2008 Paralimpik Oyunları’nda altın madalya alarak bu başarıya imza atan Türkiye’nin ilk kadın sporcusu oldu. Olimpiyat madalyasını yıllar önce kaybettiği babasına ithaf etti. Dünya sıralamasında 3 senedir birinci. Geçtiğimiz ay Çek Cumhuriyeti’nde gerçekleşen Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda da altın madalya alarak bir kez daha göğsümüzü kabarttı. İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilen Gizem, çok yönlü uğraşıları ile yaşamın her alanında yer almayı başaran bir kişilik. Şampiyonu ziyaret ettik, şimdi söz onda;
“Ne istediğini bilmek ve bu doğrultuda yaşamı yönlendirmek konusunda bazı insanlar daha şanslıdır. Ben kendimi bu şansa sahip olan insanlardan biri olarak görüyorum. Emeklerimin karşılığını görmek, ülkemi bu şekilde temsil edebilmek çok güzel bir duygu. Belirtmeliyim ki; amacım sadece altın madalyalar almak değildi. Bir sporcu şunu hiç unutmamalı: Başarı örnek olursa ve paylaşılırsa anlamlıdır.
Başarıya sizi götüren pek çok etmen çok önemli. Benim başarımda ailemin rolü çok büyüktür. Başarılarımda annemin en az benim kadar emeği var. Ailemin verdiği destek çok değerli benim için. Tek başına sportif başarının anlamlı olduğunu düşünmüyorum, bir sporcu sadece antremanlarla başarıya ulaşamaz, eğitimi, kültür birikimi, hayattaki duruşu, fikirleri ile sportif yaşamı bir bütün olmalıdır. Bu anlamda bugüne kadar aldığım eğitim ve kültür de bu başarıda çok önemli bir yere sahip. Bunun yanı sıra temsil ettiğiniz ülkenin, devletin, federasyonun desteğini arkanızda hissetmeniz çok önemli. Okçuluk bireysel bir spor gibi gözükse de, ben bir takımın parçasıyım, ekip arkadaşlarımla çalışarak bugünkü performansıma ulaştım, bir ekibin parçası olabilmek ve o ekibin desteği de çok önemli.
Olimpiyat ve dünya şampiyonluğu, günlük ve sosyal yaşamımda büyük değişikliklere sebep olmadı çünkü zaten hedeflediğim ve istediğim yaşamı sürüyorum. Yaşam tarzımda bir değişiklik olmadı yani. Ama manevi anlamda elbette çok büyük bir etkisi oldu; sadece Türkiye’den değil, dünyanın bir çok ülkesinden, beni tanımayan yüzlerce insandan tebrik ve sevgi mesajları, beni kendilerinden, ailelerinden biri olarak gördüklerini bildiren mesajlar aldım. Bunlar hiçbir maddi getirinin sağlayamayacağı güzellikler. Ayrıca, basın yolu ile özellikle engellilik konusunda düşüncelerimi çok sayıda insana ulaştırabildim. Bu da çok önemli benim için.
1992’de trafik kazası geçirerek omurilik felci oldum. O tarihe kadar ben ve ailem engelli olmak konusunda hiçbir şey bilmiyorduk. Çünkü maalesef ülkemizde bu eğitim ve bilinç verilmiyor. İsterim ki insanlar başlarına bir kaza gelmeden, engelli olmadan da bu konuda bilinçlenebilsin.
Ben engelime odaklı yaşayan biri değilim. Evet engelliyim, ama hayat devam ediyor. Yürüyemiyorum, ama bu dünyanın sonu değil. Herkesin çeşitli sorunları olabilir, herkes de bunlarla başetmek durumunda. Önemli olan bu sorunlarla nasıl başedeceğinizin yolunu çizmek ve bu yolda ilerlemek.
Bence engellilik konusunda yapılması gereken ilk iş eğitim alanında. İlkokullardan başlayarak çocuklarımıza aynı ülkede, aynı dünyada birlikte yaşadığımızı, herkesin aynı gemide olduğunu, birbirine saygı duyması gerektiğini, farklılıkları reddederek değil, ötekileştirerek değil, kendinden farklı olanlarla birlikte yaşayabildiğimizde daha güzel bir dünyaya ulaşabileceğimizi öğretmemiz gerekiyor. Bunu başarabilirsek, zaten engel dahil pek çok sorunumuzu çözmüş olacağız.

Cumhuriyet Ankara - 25 Eylül 2009​

Gizem'e büyük onur!

fft1mm877887.jpg

Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı Nelson Mandela'nın himayesinde gerçekleştirilecek ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenecek Laureus Dünya Spor Ödülleri yarışmasında Türkiye'den Gizem Girişmen engelli dalında aday gösterildi.

[SIZE=+0][/SIZE]6 aday ile yarışacak Gelişmen'in, 10 Mart'ta düzenlenecek gecede akademi üyelerinden oluşan jürinin belirlemeleri sonucunda Dünya Spor Ödülü'nün sahibi olup olmayacağı belli olacak.

Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden milli okçu Gizem Girişmen, çok mutlu olduğunu belirterek, "Böyle bir ödüle aday gösterilmekten dolayı çok mutluyum. Türkiye'de hem engelli sporcular, hem de engelsiz sporcular arasından ilk kez ben aday gösterildim. Bu ödüle aday olarak gösterildiğime inanıyorum" diye konuştu.

Öte yandan, engelsiz sporcular dalında dünyaca ünlü atlet Husein Bold ile yine ünlü tenisçi Roger Federer daha önce bu ödüle layık görülmüşlerdi.

Fanatik

Kazada felç oldu yılmadı hayatı 12’den vurdu

100220-075454-245645-B.jpg

Yaşamı çocukluğunda geçirdiği trafik kazasıyla alt üst oldu ama yılmadı kaderini okçulukla değiştirdi. Dünya şampiyonu olan milli okçu Gizem Girişmen, sporun Oscar’ı kabul edilen Laureus Spor Akademisi tarafından yılın engelli sporcusu adayı ilan edildi. İşte onun hikayesi.

Gizem Girişmen, 2008’de düzenlenen Paralimpik Oyunları’nda okçuluk dalında altın madalya kazanarak Türkiye’nin gülen yüzü oldu. Yetmedi, 2009 yılında Bedensel Engelliler Yedinci Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda bayanlarda dünya şampiyonu oldu. Hem ülkesi hem de kendisi için bir masalı gerçeğe çeviren 29 yaşındaki milli sporcu, bedensel engeline rağmen hayata küsmemiş; aksine sporla dört koldan sımsıkı tutunmuş. Dünya şampiyonu olup altın madalya kazansa da “Bu bana yeter” deyip köşesine çekilmeyen milli okçu Girişmen, merkezi İngiltere’de bulunan, ödülleri ‘Spor Oscarları’ olarak nitelendirilen Laureus Dünya Spor Akademisi tarafından ‘Yılın Engelli Sporcusu’ adayı oldu, mart ayında Abu Dabi’de yapılacak olan ödül törenine davet edildi.

BALERİN OLMAK İSTİYORDU
Sporculuk kariyeri başarılarla dolu olan Girişmen’in hayatı, aslında ilkokulu bitirdiği yıl geçirdiği bir trafik kazası değişmiş. Kaza sonucu omurilik felci olan ve vücudunun üçte ikisini kullanamayan Girişmen ameliyatlar, rehabilitasyon derken oldukça zorlu bir süreç geçirmiş: “Kazadan sonra tekerlekli sandalye kullanmaya başladım. 2004’te Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden şeref derecesiyle mezun oldum. Kazadan psikolojik anlamda olumsuz etkilenmedim. Yaşamda herkes bir şeylerle sınırlanıyor ve ben de böyle engellendim. Kazadan önce buz pateni ve kayak yapıyordum. Küçükken ise balerin olmak istiyordum.”

Kazanın ardından “Hayatı kendime ve sevdiklerime zehir ederek yaşamanın anlamı yok” deyip yüzmeye başlayan ancak eğitiminin ağır olmasından dolayı yüzmeyi bırakan Girişmen okçulukla tanışma hikayesini ise şöyle anlatıyor: “Yüzme antrenörüm beni, okçuluk antrenörü olan bir arkadaşıyla tanıştırdı. O da beni antrenmanlara davet etti. İzlemeye gittiğimde ok attım ve çok hoşuma gitti. Yani okçuluğa başlamam biraz tesadüf oldu. Okçulukta çok küçük kural farklarıyla engelli sporcular engelli olmayan sporcularla beraber aynı atmosferi paylaşabiliyor, aynı çizgide atış yaparak dayanışma ve rekabet içinde olabiliyor.”

GARAJDA ANTRENMAN YAPTI
Kısa sürede milli takıma giren ve 2007 yılından itibaren olimpiyatı hedefleyen Girişmen 18 metre mesafede teknik çalışmayı tercih etmiş ve okçuluk tesisleri yeterli olmadığı için bu çalışmalarını da yaşadığı apartmanın garajında gerçekleştirmiş. Girişmen, olimpiyatlara ilişkin bir bir anısını şöyle anlatıyor: “Olimpiyatlara gitmeden önce Bodrum’dan bir komşumuz yeni doğmuş torununun göbek bağını ‘Büyüyünce sporcu olsun, Olimpiyat köyünde kalsın, başarılı olsun’ diye Pekin’e Olimpiyat köyüne gömmem için verdi. Ama biri beni görecek, ben de o zaman ne diyeceğim, nasıl anlatacağım diyerek göbek bağını nasıl gömeceğimi bilemedim.” 2006’da Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda Avrupa üçüncüsü ve 2007 Dünya sıralamasında birinci olan Girişmen yarışmalarda mutlaka nazar boncuğu takıyor ve uğur bileziklerini yanından ayırmıyor.

Federer ve Bolt ile aynı törende olmak gurur verici
Sporun Oscarları olarak bilinen Laureus Dünya Spor Ödülleri’ne aday gösterildiğinde kendisiyle gurur duyan ve Roger Federer, Usain Bolt gibi branşında dünyayı etkilemiş en iyi sporcularla aynı ödül töreninde olacağı için çok mutlu olan Girişmen duygularını şöyle anlatıyor: “Yılın en iyi engelli sporcusu seçilebilirim ya da seçilmeyebilirim. Kimi zaman bir sözünüz, bir davranışınız aldığınız altın madalyadan çok daha fazla etki bırakır. Şartlar eşit bence. Sportif başarının yanında toplumda nasıl bir farkındalık yarattığınızın da önemli olduğu bir organizasyon. Zaten ben de bu farkındalığı yaratmak için uğraşıyorum. Bu durum bana ayrı bir sorumluluk katıyor ama önemli olan Türk spor tarihinde bir ilki gerçekleştirerek ödüle aday gösterilmek.”

Türkiye’de okçuluğu yaygınlaştırmak, engelli ve engelli olmayan yeni sporcuların yetişmesine katkı sağlamayı hedefleyen Girişmen ayrıca kazadan üç yıl sonra kaybettiği babasının adına her yıl tekrarlanan uluslararası bir okçuluk yarışması düzenlemeyi de hayal ediyor.

Star

Bu gurur Gizem’in!

[SIZE=2]Sporun [/SIZE][SIZE=2]Oscar[/SIZE][SIZE=2]’ları olarak bilinen Laureus Dünya Spor Ödülleri, dün Abu Dabi’de düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.[/SIZE]

“Yılın En İyi Engelli Sporcusu” olarak aday gösterilen Gizem Girişmen’in kategorisinde jüri, Natalie du Toit’i ödüle layık buldu.

2008 Pekin Engelliler Olimpiyatı’nda elde ettiği şampiyonlukla, Türkiye’ye okçuluk dalındaki ilk altın madalyayı kazandıran Girişmen, dünyanın en önemli sporcularının ve spor otoritelerinin bir arada bulundukları gecede Türkiye’yi başarıyla temsil ederek, haklı bir gurur yaşattı.

“En İyi Erkek Sporcu” Usain Bolt seçilirken; “En İyi Bayan Sporcu” ödülünü Serena Williams kazandı. “Yılın Takımı” ve “Atılım Yapan Sporcu” ödüllerine Formula 1’in 2009 şampiyonları Brawn GP ekibi ile Jenson Button ulaşırken; “En İyi Geri Dönüş Yapan Sporcu” Kim Clijsters oldu.

Milliyet

Engelli Gizem devlerle yarışacak

11 yaşında omurilik felci olan ve geçen yıl Pekin’de Türkiye’ye altın madalya kazandıran Gizem Girişmen, TBMM Onur ödülüne aday gösterildi. Gizem dişli rakiplerle yarışacak.

TBMM Onur Ödülü için adaylar belli olmaya başladı. Milletvekilleri ve Valilikler tarafından aday gösterilen isimler arasında, Pekin’deki dünya okçuluk şampiyonasında birinci olan ve Türkiye’ye altın madalya kazandıran engelli Gizem Girişmen de bulunuyor.

Pekin'deki Paralimpik Yaz Oyunlarında okçuluk dalında Türkiye adına yarışan Gizem, Çinli rakibi Fu Hongzhi'yi yenerek altın madalya kazanmıştı. Girişmen, paralimpik oyunlarda altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu unvanını da elde etti. 1992 yılında, henüz 11 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci olan Gizem, Bilkent Üniversitesi işletme bölümünden şeref öğrencisi olarak bitirdi.

RAKİPLERİ DİŞLİ

Gizem ile birlikte TBMM Onur ödülü için aralarında Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ata Erim’in de bulunduğu isimler de bulunuyor. Katar Emiri Cabir el Sani’nin Kudüs’ü koruma projesi için 5 milyon dolar bağışladığı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Hailt Eren ile Arap İslam Bilimeri Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Fuat Sezgin de yer alıyor. İlahiyatçı ve BM Medeniyetler İttifakı Türkiye Başkanı Prof Bekir Karlığa, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cemalettin Kurt da diğer adaylar arasında bulunuyor.

Gazeteport

Üst Alt