Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Googledaki avukat reklamlarının artması ve avukatların reklam yasağı saçmalığı

Konular
6
Reaksiyonlar
0
Bilindiği üzere avukatların reklam yasağı bulunmaktadır.Bu reklam yasağı avukatlık kanununda ve Türkiye Barolar Birliği iç yönetmeliği çerçevesinde soyut kavramlarla ve geniş detaylarla ele alınmış ve avukatların iş alma amaçlı reklam sayılabilecek bütün girişimlerde bulunması yasaklanmıştır.

Ancak dikkat çekici bir şekilde birçok meslektaşımız Barolar Birliğinin disiplin soruşturmalarını ve hatta meslekten mene kadar gidecek cezalandırmaları da göze alarak Google da ve çeşitli sosyal medya organlarında reklam yapmaya devam etmektedirler.Boşanma Avukatı,Ceza Avukatı,Gayrimenkul Avukatı vb. Avukat Reklamlarını Google da görmek mümkün ve sayıları hiçte azımsanmayacak derecede fazla.

Peki bu durumun önüne nasıl geçilebilir? Reklam yapmayan meslek kurallarına sıkı sıkıya bağlı meslektaşlarımızın günahı nedir? Avukatların reklam yasağı bir meslektaşımın çok güzel bir tabiri ile ölü doğmuştur. Günümüz şartlarında reklamın dolaylı ve doğrudan önüne geçilmesinde imkan bulunmamaktadır.Rekabetin artması,avukatların sayısında inanılmaz artış avukatlık mesleğinde de kendini göstermiş,bu durum avukatların iş alma amaçlı girişimlerinde değişikliye gitmesine sebebiyet vermiştir.

Bu yazımda kesinlikle avukat arkadaşlarımı suçlamıyorum.Sadece bu reklam yasağının avukat arkadaşlarımızı bu denli zor duruma düşürmelerine kızıyorum.Kartvizitlerine dahi faaliyet alanlarını yazamayan ve rekabetin bu denli zorlaştığı avukatlardan artık herşeyi bekleyin.

Birçok avukat dolaylı veya doğrudan reklam yapıyor.Bu reklamlar eğerki tanıdıkların varsa soru cevap şeklinde televizyon ekranlarında veya gazetelerde yer almaktadır.Avukatların bazı alanlarda özellikle tv ve gazetelerde yer alması haksız rekabetin bir diğer örneğidir.Çünkü bu avukatların medyada tanıdıkları vardır.Bir gazetenin tv reklamın da ÜNLÜ AVUKAT SORULARINIZI CEVAPLIYOR şeklinde reklam gördüm bunun benzerlerini ama başka avukat isimlerini de ekranlarda ve gazete sür manşetlerinde görmüşlüğüm vardır.Bu avukatlar hakkında disiplin soruşturması açılmayıp sadece kartvizitini normal ebatlardan birkaç santim büyük bastırdığı için disiplin soruşturması açılan meslektaşlarımızla gazete ve tv lerde boy gösteren avukatlar arasındaki farkı biri bana söyleyebilir mi?

Avukat bilmem kim bugün reytinglerin tavan yaptığı tartışma programında yorumcu.Tvde kendisi tanıtıldığında avukat x olarak tanıtılıyor ve bu avukatların sitelerini incelediğimizde avukatlık kanununa aykırı olmasına rağmen uzmanlık alanları sıralanıyor.Belli siyasi görüşlere yakın avukatlar tvlerde boy gösterip kendi siyasi görüşleri doğrultusunda propagandalarını yapıyor ve iş topluyor ama diğer taraftan Google da reklam yapan,ilgilendikleri alanlarda iş almaya çalışan avukat arkadaşlarımız meslekten men edilmek için baro tarafından soruşturmalara ve disiplin cezalarına çarptırılıyorlar.

Peki bu haksızlık değil mi? Neden belli başlı avukatlar ve hukuk büroları kendi güçleri çerçevesinde reklam yapabiliyorken mesleğe yeni başlamış avukatlar en ufak hatalarında soruşturma geçiriyorlar? Bir iş sahibi televizyonda gördüğü avukatı veya baro başkanını mı yoksa normal bir ofisi olan avukatı mı tercih eder? Belki diğer avukat arkadaşımız alanında daha yetkin ancak kendisinin medya organlarında tanıdığı olmadığından veya belli bir siyasi görüşe meyletmediğinden bu yayın organlarında kendisine yer bulamıyor ama yetkin olmayan avukat bu yayın organlarında birkaç soruyu cevaplalayarak iş topluyor.

Türkiye Barolar Birliği başkanın şahsına ve diğer hukuk bürosuna ait web siteleri bulunmakta sayın baro başkanı bu sitelerde manşet manşet resimlerini ve yaptığı baro faaliyetlerini sıralamaktadır.

Sayın Tbb başkanına sormak isterim:

Bu denli tanınmış bir avukat olan siz ile orta halli bir avukat arasındaki rekabet haksızlığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Tamam siz belki mesleki reklam yapmıyorsunuz ancak bulunduğunuz konum ve faaliyetleriniz gereği bizden daha fazla iş alıyorsunuz.Baro başkanı olmanıza rağmen mesleki faaliyetlerinize devam etmeniz bizim iş almamızı zorlaştırıyor.İş sahibi hiç zorlanmadan bulunmuş olduğunuz konum gereği işini size vermek istiyor bana değil.Neden ? Çünkü sizin heryerde resimleriniz var,gazeteler televizyonlar heryerde sizin isminizi zikrediyorlar ve bulunmuş olduğunuz konum gereği gücünüz var.

Ancak siz reklam yapmış olmuyorsunuz Bu haksız rekabetin sadece en küçük örneğidir.

Bir internet sitesinde hatırladığım kadarıyla reklam yasağını Belli başlı hukuk bürolarının ve onların avukat çocuklarının müşteri portföyünü korumak ve Avukatlık mesleğine yeni başlamış veya gelişmek isteyen avukatların önüne geçmek olarak tanımlamıştır.Bence çok doğru tanımlama.

Reklamın meslek onur ve ilkerleriyle bağdaşmaması derken ? Ben bu tanımlamaya oldum olası gülmüşümdür.Pardon da kime göre neye göre? Bir avukatın kendi tanıtımını yapmak istemesi ve iş almak istemesi neden meslek onur ve ilkelerine ters düşsün ? İngiltere,Almanya,Fransa ve diğer Avrupadaki ülkelerde reklam yasağı yok ve avukatlar belli ilkeler doğrultusunda reklam yapıyorlar,ne yani Avrupadaki meslektaşlarımız onursuz ve ilkesiz mi olmuş oluyorlar? Soruların cevaplarına girip detaylarla sizi boğmak istemiyorum,siz benim ne söylemek istediğimi çok iyi anladınız.

Boşanın hayat çok kısa ,bize gelin sizi boşayalım gibi reklam yapacak halimiz yok.Kaldıki böyle bir reklamı yapan avukatın reklamı kendi karakterini bağlar diğer avukatları veya avukatlık mesleğinin bununla ilişkilendirilmesine gerek yok.

Reklam ve tanıtımın hangi amaçlar dahilinde gerçekleşmesi gerektiği hususu ve diğer açıklanması gereken konular mutlaka var ancak konuyu boğmamak adına biraz kısa tuttum.

Sonuç olarak özetlemek gerekirse:

Google da veya çeşitli platformlarda reklam ve tanıtım yapmak isteyen meslektaşlarımızı yasaların ve rantın kırbacından kurtarın.Avukatların herşeyi göze alarak neden reklam yaptıklarını reklam yapan avukatlara sorun ve reklam yasağını belli ilkeler doğrultusunda yeniden düzenleyin.Reklam yasağını öğrendiğimiz kıta Avrupası hukukunda dahi reklam yasağı yıllar önce kalktı,artık Barolar Birliğinin de bu konu hakkında birşeyler yapma vakti geldi diye düşünüyorum .

Saygılarımla

Üst Alt