Arkadaşlar, benim de göz tembelliğim var, hem burada hem de diğer forumlarda aylardır süren araştırma/sorma aşamalarından sonra askerlik kararı aldırmak için askerlik şubesine başvurdum ve "barışta askerliğe elverişli değildir" (muaf) raporu aldım, forumlarda bu konuda çok çeşitli şeyler söyleniyor "alırsın/alamazsın..." vs gibi nerdeyse her kafadan bir ses çıkıyor, ama yönetmelikte yazılan şeyi uyguluyorlar bu konuda hiç şüpheniz olmasın, kendim bizzat gördüm/şahit oldum ki yönetmelikte ne yazıyorsa o uygulanıyor ne eksik ne de fazla, ilgili maddeler ise şunlar:
1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamı 10/10 ile 4/10 arasında olması (10/10 ve 4/10 hariç).
2. Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 4/10 ile tam arasında olduğu hâlde, diğer gözün görmesinin 2/10’un altında olması (0.1 ve altı).
D) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamının 4/10 ve daha aşağı olması.
2. Bir gözün görme derecesi ne olursa olsun, diğer gözde görme yokluğu (Işık hissi olsa dahi)
Eğer bu maddelerden birine uyuyorsa gözünüz, muaf raporu alırsınız. Ben yardımcı olmak amacıyla anlatayım:
1) Önce askerlik şubesine gittim son yoklama için işlemleri yaptıktan sonra, oradan muayeneye sevkettiler. (bu iş için 2 gün uğraştım) Bu işlemler için şunları yanınızda bulundurun yoksa vakit kaybedersiniz:
-En az 30 adet aynı olan vesikalık fotoğraf (Hem askerlik şubesinden, hem hastaneden istiyorlar en az 30 tane yanınızda bulundurun yoksa benim gibi resminizi çoğalttırmak için sürekli fotoğrafçınızı ziyaret etmek zorunda kalır zaman kaybedersiniz)
- Yedek subayaday adayı olarak başvuruyorsanız diplomanızın 4 adet fotokopisi
-Nüfus cüzdanınızın 4 adet fotokopisi
-Veremle savaş dispanserinden çekilmiş bir film (filmi 1 gün sonra veriyorlar)
2) Muayenede doktor rahatsızlığı olanları soruyor rahatsızlığı olanlarla doktor özel olarak görüşüyor, eğer doğru söylediğinizi düşünüyorsa askeri hastaneye sevkiniz yapılıyor. (Bu iş 1 günü aldı)
3) Askeri hastanede göz bölümüne gidip muaye oluyorsunuz derdinizi kısa ve öz bir biçimde anlatın, doktor bir şey sormadıkça bir şey söylemeyin/konuşmayın önce makinede ışıkla gözünüze bakıyorlar sonra başka bir makinede gözünüzün derecesini ölçüyorlar sonra da harf okutuyorlar, harf okurken doğruyu söyleyin ne görüyorsanız onu söyleyin ve gereksiz yere konuşmayın. Muayeneden sonra bir rapor hazırlanıyor eğer gözünüz kritik seviyede değilse sağlam olduğunza dair bir belge hazırlanıyor ve bu belgeyi askerlik şubesine vermeniz isteniyor eğer gözünüz kritik seviyedeyse sağlık kuruluna/heyete sevkiniz yapılıyor. (bütün bunlar 1 gün sürüyor)
4) Sağlık kuruluna aynı gün giremiyorsunuz genelde, 1 gün sonraya kalıyor ya da sağlık kurulu ilgili hastanede ne zaman toplanıyorsa o güne kalıyor. Sağlık kuruluna girdiğinizde size durumunuz söyleniyor ya "elverişlidir" deniyor ya da "elverişsiz" deniyor imzalardan sonra parmak izi verip kuruldan çıkıyorsunuz. Kuruldan aldığınız bu belgeyi askerlik şubesine götürüp işlemleri tamamlıyorsunuz. (bunlar da 2 gün sürüyor)
Saygılarımla,