andante' Alıntı:
İnan sen yazmamış olsaydın yazmayı düşünüyordum. Eğer biri kız çocuğu ve sakatsa ve ailesinin ekonomik durumu bir de iyi değilse işte sadece ona 10 puan veririm diye.
hehe, istersen o on puani hemen öle veriverme andantecim, biraz daha tasarruflu ol; ya o kiz ve ailesi bir de yabanci uyrukluysa?... hele bir de counluktan ayri bir dinin mensubuysa napicas, nereden bulucas o kadar puan?... söylemeye bile cesaret edemiom ama; ya bir de türkce bilmiosa bu kiz? aman allam!! hele bir de ailesi bile yoksa, yetimse hepten yandik demektir
... en iisi bu kadar bol keseden daitiverme, yine üc puanda kal sen, karshimiza neyin cikicaa hic belli olmas
...
(komik bi konu degil aslinda, özür! :|)
en cok ayrimciliga kim ugruyo, en cok aciyi kim cekio vs gibi garip bi konuya girmek istemiom, zaten oturanboga da öyle bishi sormamish... "10 puan üzerinden degerlendirme" derken "ayrimciliga ugrayanlar listesinde"
(böle bi listenin mümkünlügünden bile shüphe ederim) sakatlarin hangi sirayi aldigini sormusha hic benzemio (yoksa yanilio muyum, oturanboa?)...
"sakatlarin ugradigini düshündügümüz ayrimcilik hayat kalitelerini 10 üzerinden kac ile (olumsuz) etikilio?" gibi falan algiladim ben bu soruyu... ve örn. sakat bi cocugun, türlü bahaneler öne sürerek, egitim hakkinin ihlal edilmesi ya da yashitlarininkinden cok daha kisitli / düshük kaliteli egitim almasi mesela tipik bir menedishtir bana göre ve 10 üzerinden koskocaman bi 10 alir benden, ashagisi imkansiz kurtarmas
(bu sakat olmayan kadinlarin ugradigi ayrimciliga 10/10 vermicem anlamina gelmes!) ...
yani demek istedigim; ugradiklari ayrimciligin önemli bi boyutu olmadigini, sadece ufak tefek haksizliklara maruz kaldiklarini, azicik dishlerini sikarak bununla kolayca bashediceklerini düshünüp 10 üzerinden 2 verebiliriz ya da cok önemli, hayati konularda bile dishlandiklarini düshünüp on üzerinden 10 verebiliriz, ya da "orta sheker" der, 5 puan veriririz... ve bunlarin dogrulugunu/yanlishligini tartishabiliris... oysa burda ayrimcilik pastasindan kishilere hisseler dagitilmaya bashlanmish
... (eger ortada bi "care/cözüm pastasi" varsa ve ondan hisseler dagitilicaksa ishte o zaman kimin kimden daha cok ihtiyaci oldugunu arashtirabiliris tabe; ayri bi konu olur)...
andante' Alıntı:
Benim ülkemde kadinlara ayrimcilik yapilirken, düsüncelerine göre insan ayrimi yapilirken, etnik kökenine göre ayrimcilik yapilirken sadece sakatlara karsi ayrimciligin üzerine gidilmesinin ve bu anlamda iyilestirme çabalarinin yapilmasi da baska bir ayrimciliktir.
bu konuda o kadar korkmana gerek yok, bence... sadece sakatlara yapilan ayrimciligin üzerine gitmemiz pek mümkün degil zaten, cünkü sakatlar sadece sakat degil!... ayni zamanda kadin/erkek dirler de, yetishkin/cocukdurlar da, yashli/genctirler de, düshünceleri de var, eshcinsel de olabiliorlar, onlarin da bi etnik kökeni, bi dini, bi dünya görüshü, bi yashama tarzi, bi... bi.... bi neblim, sakatlik dishinda ayrimciliga sebep/bahane görülen nice, nice sheylere de sahiptirler (yukarda verdigin "yoksul sakat kiz cocugu" örneinde ki gibi mesela)... bütün bunlardan siyrilip sadece sakat olmamizla ve bu yüzden ugradigimiz ayrimciliga younlashmamiz mümkün mü sence?... aslinda ne demek istedigini anliom andante... belki de ayni sheyleri söylemeye calishioruz... ama, cellmaam.in da dedigi gibi, sakatlar sanki hersheyden ayri bi türmüsh gibi karshilashtirma yapildigini görür gibi oldum ve dayanamadim
(mesajima da biraz patavatsizca girdim galiba, sorry, umarim kizmamishindir) ... bütün bu saydiklarimizin üzerinde duran "yaratiklar" degilis biz...
elbette ki ayrimciligin tümüne karshi durmaliyis... bunu yapmadigimizi nerden cikariosun? (özellikle de bu bashlik altinda bunu dogrulayacak bishi göremiom)... evet, asil sorun ayrimci kafalarda yatior tabii ki ama ben shahsen kendi kafamin bu kafalardan tamamen uzak oldugunu iddia edecek cesareti bulamiom... hepimizin de ister istemez farkinda olmadan bi türlü ayrimcilik yaptigimizi düshünüom... önemli olan farkinda olduktan sonra tekrarlamamak... burda yapilmaya calishilan da "sakatlara ayrimcilik" konusunda biraz olsun farkindalik yaratarak ayrimciliga karshi koymak... yoksa "ayrimciliga bitek sakatlar ugrar" mesajini vermek degil...
bu yüzden, sevgili andante, nasil ki sen (sakat olmadigin halde) sakatlara ayrimcilik yapildigina inandigin icin burdasin ve ayni zamanda bashka yerlerde ayrimciliga ugradigina inandigin bashkalariylasin, bu sitenin diger üyeleri de öyle yapior olamaz mi?... herkes "aglashmak" icin mi toplanmish buraya?... sakatlardan bashka hic kimseye ayrimcilik yapilmadigina inanan tek bir kishi var mi burda, cok merak ediom :? ...
bütünüyle ele alalim tabe ama kompleks bir sorun olan ayrimcilia sakatlarin acisindan (da) bakmak bölücülük yapmak, ayrimciliga sebep olmak mi oluo?... nesi yanlish ki karmashik ve kocaman bi problemi kücük parcalara bölerek, o parcalarin acisindan bakarak cözmeye calishmanin?... bütünlügünü unutmama shartiyla / parcalarin birbirini "inkar" etmemesi shartiyla hic bi sakincasi yok... hatta gayet ii ve herkesin zaten günlük hayatinda bile kullandigi bi metod olduunu düshünüom... bazi sheyleri bölmek hemen bölücülük yapmak anlamina gelmes ki... "divide and conquer" (böl ve hakim ol) sadece bazi krallarin düshmani bölerek yenmek icin haince yaptigi planlar degil
(babenjime selam ) ... hersheyde oldugu gibi bunu da kimin ne icin hangi nietle kullandigina bagli olarak cok ishe yarayabilio
...
savashma konusuna gelince; elbette ki "savashmak" önemlidir ama bunu israrla birilerinden beklemek ne kadar dogru?... savashmayip, elini kolunu baglayip hersheyi bashkalarinin yapmasini beklemek kendine yapabilicen en büük kötülüktür tabii ki, evet... ama elini kolunu baglayip, engellilerin "etrafa" bolca serpishtirilmish engellerle savashmasini seyrederek beklemek de en az o kadar yanlish, hele ki bir de bu engeller counlugun yaptigi ayrimciligin eserleriyse, bir de senin de bunda (dolaili/dolaisiz bir payin varsa)... sanirim sorun beklemek... herkes birilerinden bishi beklio, kimse (ilk önce) harekete gecmek istemio... ama yillaaardir hepimizin as cok malumu olan türkie shartlarinda counlukla bashkalarinin yardimina, eline bakan, yapacagi hemen her ishte bashkalarina muhtac olan, ve hatta belki de yillarca sokaga bile cikamamish sakatlardan hoppadanak diye hersheyin farkina varip cetin mücadeleci olmasini beklemek ne kadar dogru? bilemicem... en iisi kimse kimseyi beklemsin, bisheylerin farkinda olan harekete gecsin, bishiler yapsin... ne mi?... neblim ben, yapsin ishte bishiler
Pegasus' Alıntı:
Engelli birey kendisine konulan engelleri aşmak için mücadele vermelidir. Bu, varoluşunun kaçınılmaz kanunudur. Yani engelli olmanın kanunu 'engellenmiş olmak' değil aksine ' bu engellerle savaşmak' olmalıdır...
bu son cümleni anliamadim, biraz acar misin?... engelli olmanin, ya da bashka bishi olmanin, "kanunuyla" neyi kastediosun, en cok bunu anliamadim... "sharti"? "önkoshulu"? "belirtisi"? "sonucu"? "tanimi"?... bunlardan birini mi kastediosun "kanun" derken???... "engellenmish olmak" neyin kanunu peki?... bir de "engelli bireyin kendisine konulan engelleri ashmak" derken engeli ashmak ile kaldirmak arasinda bi ayrim yapio musun yoksa ayni anlamda mi kullaniosun?.... yani sonuc olarak söylediklerin "engelleri ashma mücadelesi engelli bireyin ishidir, bashkalarini bundan sorumlu tutamaz" anlamina gelmio di mi sölediklerin?... yok, gelmiodur... yazinin tümüne uymas o zaman cünkü...
üff kafam karishti, ben gidiom
...