Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hemofili A hastasıyım. %82 oranlı raporum var. Nasıl emekli olabilirim?

blue7

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Ben 85 doğumlu ve doğuştan Hemofili A hastasıyım. Elimde 2012 tarihli Ankara Numune Hastanesinden alınan % 82 lik bir sağlık kurulu raporu var. Faktör Düzeyim %1

Raporda Ağır özürlü olmadığım ve özür grubu kısmında Ortopedik işaretlenmiş, çünkü sağ dizimde ciddi bir eklem bozukluğu mevcut.

SSK Başlangıç tarihim 2008 ve 730 gün primim yatmış. 5 ay önce sigortam kesildi.

Herhangi bir işte çalışmıyorum ailemin desteği ile yaşamımı sürdürüyorum. Emeklilikten ziyade ilaç alabilmek için ssk ya ihtiyacım var ancak ne yapacağımı bilemiyorum.

Sanki bir yerlerde engellilerin ssk primlerinin %50 sinin hazine tarafından karşılandığını gördüm ancak tam olarak anlayamadım. Bunun için herhangi bir yerde çalışıyor olmam mı gerekli veya nasıl oluyor tam olarak ? Devletten herhangi bir maaş veya yardım almıyorum. Daha doğrusu çok mecbur olmadıkça herhangi bir yardım için başvuru yapmayı düşünmedim.

Birde ssk işini hallettik diyelim ben malullen emekli olabilir miyim ?

Konu ile alakasız bir sorunum daha var ve bu konuda gerçekten ne yapacağımı bilemez ve çaresiz bir durumdayım. 2007 senesinde Abimin bir cep telefonu dükkanı vardı. Ben de zaman zaman yanına gider işlerinde yardımcı olur ve orada zaman geçirirdim. Aynı zamanda abim o dükkanda bandrolsüz yani korsan cd satışı yapıyordu. Ve birgün abim dükkanda olmadığı zaman poliseler gelip herşeyi toplayıp götürdüler ve o an dükkanda ben olduğum için benim hakkımda dava açıldı. Dava sonucunda 12bin TL lik bir para cezası kesildi bana ve ben de temyize başvurdum.

O olay yaşandıktan sonra abim cd işini komple bıraktı ve bende korktuğum için bir daha evden dışarı adımımı dahi atmadım, böyle ortamlarda bulunmadım. Yanlız bikaç gün önce temyize gönderdiğim dava sonuçlanmış ve onanmış. 6 bin TL para cezası ödememe karar verilmiş. Ne benim ne de ailemin bunu karşılama durumu yok maalesef. Bu durumda sizce ne yapmam gerekiyor ?

Yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim, herkese şimdiden teşekkürler.

blue7;

geçmiş olsun , Bimer'e cumhurbaşkanlığına ankara belediyelerine yazı yaz durumunu anlat yardımcı olmalarını talep edebilirsin ve iş içinde durumunu belirtmeyi unutma

Eğer hiç bir sağlık güvenceniz ve geliriniz yoksa, genel sağlık sigortası kapsamında sağlık güvencesinden yararlanmak için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı'Na başvurmayı düşündünüz mü: Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanabilmek için gelir kriterleri | Ocak 2016

Malulen emekliliğe gelince, hemofili ilerleyen bir rahatsızlıksa, ilk sigortalı olduğunuz tarihten önce alınmış % 60'ın altında bir orana sahip raporunuz varsa, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primle malulen emeklilik hakkınız olaiblir. (Askerlik yaptıysanız, o süreyi de borçlanabilir ve prim gün sayınıza ekletebilirsiniz)

Merdem ve OturanBoğa ikinizde de teşekkür ederim.

Peki ben gene sağlık sigortasından faydalanmaya başlarsam bu normal ssk gün sayıma işleyecek mi ?

Evet, kural hep aynı

genel sağlık sigortasını kastediyorsanız, hayır, GSS'li olmanız emeklilik için prim günü artışını sağlamaz. Emeklilk primi için ya sigortalı çalışan olmalısınız ya da isteğe bağlı sigorta primi yatırmalısınız (bağkurlu olursanız emekli maaşınız çok düşer. onun için çalışan statüsünde sigortalı olmanızı öneririm)

Peki isteğe bağlı sigorta primini ne şekilde nereye yatırmam gerekir ? ve en az ne kadar yatırmam gerekiyor ?

En yakın sgk merkezine gidip isteğe bağlı prim başvurusunda bulunabilirsiniz (emekli maaşı açısındna çalışan statüsünde sigortalı olmanız olası emeklilikte maaş açısından çok daha avantajlıdır).

En düşük Bağkur primi ne kadar bilmiyorum. Bilen var mı arkadaşlar?

Hemofililerde Emeklilik

Merhabalar,

25.05.1985 doğumluyum ve doğuştan Hemofili A hastasıyım. Rapor oranım %80 ile %85 arası değişip duruyor her yenilediğimde.

Sigorta başlangıcım: 13.06.2008

Başlangıç SSK ve 730 günüm var SSK da sonrasında ise isteğe bağlı bağkur primi ödemeye başladım ve şuan an itibari ile tam 1800 günümü tamamladım.

Bu şartlar altında malulen emekli olabilir miyim olamaz mıyım? Olabilirsem hangi yolu izlemeliyim olamazsam neden olamam ve ne zaman hangi şartları tamamladığımda emekli olabilirim en kısa sürede?

Şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.

blue7

İlk sigortalı olduğunuz tarihten önce %60'ın altında orana sahip engelli sağlık kurulu raporunuz var mıydı?

OturanBoğa

İlk sigortalı olduğum tarih 2008 hocam

2002'de aldığım şöyle bir raporum var, iş görür mü?

vpvoDp.jpg

blue7

Maalesef, maluliyetini gerektirecek düzeyde raporun ilk sigortalı olduğun tarihten önce de var olduğu için malulen emekli olamazsın.

İlk sigortalı olduğun tarih gün/ay/yıl olarak nedir?

2008_sonrasi.PNG

İlk sigortalı olduğum tarih: 3.06.2008

En erken ne zaman emekli olabilirim bu durumda?

blue7

Defterdarlıktan elde edeceğin 1. derece sakatlık indirim hakkına istinaden 3.06.2023 yılında en az 3600 prim de olması şartı ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabileceksin.

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa

Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba. Birkaç gün önce SGK ya gittim, şuan yukarda yazdığınız 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim şartını karşılıyorum. Lakin sorun şu ki ;

4A TESCİL BAŞLANGIÇ 13.06.2008

4A prim gün sayısı 730 gün
4B prim gün sayısı 4268 gün

Toplam prim gün sayısı 4998 gün

SGK bana diyor ki erken emekli olmak istiyorsan ben 4A primine bakarım o da 730 gün ve yeterli değil diyor. Konu hakkında bilginiz var mı ne yapmam gerekiyor ?

Teşekkürler

blue7

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik o statüde olur. Yani son 2520 primin 1261 günü 4a olmazsa, 4a'dan değil 4b'den emekli olursunuz. Onun şartları da:

1- SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanı almak
2-
bagkur.PNG

Merhaba,

Cevabınız için teşekkürler. Pek son durum ne? Şuan emekli olmak istesem sırası ile izlemem gereken güncel adımlar neler? Halen yukarıda yazdığınız gibi mi yoksa herhangi bir değişiklik oldu mu? Biraz detay verebilirseniz sevinirim.

Son olarak bu malulen emeklilik ve erken emeklilik karşılaştırılıyor. Benim durumumda malulen mi emekli olabiliyorum yoksa erken mi emekli olabiliyorum.

Teşekkürler iyi günler.

@blue7,

5510 28. maddeye göre 4b statüsünde erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız. Sizin hastaneye sevk edecekler. SGK Hastalık Listesi'ne göre alacağınız tanının düzeyine göre prim gün sayısı da tamamsa emekli edileceksiniz

Bilgi için teşekkürler son bir sorum daha oalcak.

Bu "yaşlılık aylığı" ile "erken yaşlılık emekliliği" farklı şeyler değil mi?

Erken yaşlılık emeklileri ortalama ne civarda maaş alıyor bilginiz var mı?

@blue7,

İkisi de Yaşlılık aylığı aslında. "Erken"i biz uyduruyoruz anlaşılsın diye.

Maaş işte, malum, ölecek kadar emekli maaşı veriyor reis.

@blue7,
Farklı şeyler değil. Malulen emeklilik normal emeklilik ve vergi indirimi ile emeklilik yaşlılık aylığı adı altında geçer.
Ortalama maaş tutarı en düşük emekli aylığı 10.000 TL olarak bağlanır. Prim gün sayısından ziyade ödenmiş olan prim tutarı önemlidir.

Üst Alt