Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Herkes için ulaşılabilirlik... [Araştırma]

salovi

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar

Ege üniversitesi 4 sınıf öğrencisiyim. Engellilerin ulaşılabilirliği yasa ve yönetmelikleri ile ilgili bir çalışma yapmaktayım. elimde bir çok kaynak var ancak daha ayrıntılı kaynak bulabilirim diye buraya yazma gereği duydum.
ben elimde olan kaynakları yazacağım eğer sizde daha ayrıntılı ve yenileri varsa bana ulaştırırsanız sevinirim.

http://www.engelliler.biz/forum/sak...esi-konusunda-tez-hazirliyorum-arastirma.html

şu link te verilen bütün bilgilere sahibim. bunun dışında ulaşılabilirlik konusunda elinde yeni döküman olan varsa sevinirim. Mesela TSE (türk standartları 1999 yılında bir çalışma yapmış bu çalışma yenilendi mi?)

Engellinin en fazla engellendiği konu:ulaşım. Konunuzun tam kapsamını bilmiyorum ama, bu yasaların uygulanmasındaki aksaklıklara da değinebilirsiniz belki.

Ben şimdiye kadar yasa ve yönetmeliklere layığıyla uyulduğunu görmedim. Çoğu göstermelik. Kaldırımlardaki rampalar bile öylesine yapılmış (istisnalar var elbet). Kaldırımın bir ucundan çıkıyorsunuz, diğer ucuna rampa yapılmamış, ya da ortada kocaman bir direk, yandan geçmek mümkün değil. Güya yasa yürürlüğe girdikten sonra apartman girişleri uygun yapılacaktı ve asansörler uygun olacaktı; yeni yapılan üstelik de lüks bir apartmanda ne rampa vardı, ne de asansör boyutu uygundu. Girişleri en uygun olan binalar Toki'nin yaptıkları. Onların da rampa açıları uygun değil (rampayı kendi imkanlarımızla uzatmak zorunda kaldık).
İş için Almanya'ya gittiğimde orada ne kadar rahat yaşayabileceğimi gördüm. Tüm şehri dolaşan yer altı tramvay hattı var. Engellinin rahatlıkla giriş yapabileceği vagonları mevcut. Hemen her durakta yukarı caddeye çıkan asansörler. İstediğin zaman tek başına şehrin bir ucundan diğerine rahatlıkla gidebiliyorsun. Burada ise eğer merkezde değilsen önce birisinin seni şehre bırakması gerekiyor. Toplu taşıma araçlarına zaten binemezsin.

Türk standardından ziyade (hiç okumadım ama, gözlemlerime göre pek uygun olmasa gerek) Almanya'nın standartlarını araştırabilirsiniz.

Sakatlık konusunda Türkçe'de en çok tez yazılan içerik bu. YÖK'ten tezleri araştırdınız mı?

Ulaşılabilirlik kavramını fiziki olarak bir şeylere ulaşmak olarak algılarsanız bizi zorla da olsa bir yerlere ulaştırıyorlar .. İte kaka, koltuklarda kucaklarda filan.. Ancak bunu kişinin kendi olanakları ile ulaşmak olarak algılarsanız ve geniş anlamda düşünürseniz;
-Eğitime ulaşamıyoruz..
-Sokaklara ulaşamıyoruz..
-Gezmelere ulaşamıyoruz..
-İş yerlerine ulaşamıyoruz..
-Adalete ulaşamıyoruz..
-Devlete ulaşamıyoruz..
-Eğlenceye ulaşamıyoruz..
-Sosyal hayata ulaşamıyoruz..
-Kültüre ulaşamıyoruz..
-Denize hiç ulaşamıyoruz..
-Cinselliğe ulaşamıyoruz..
-Para bizden kaçıyor ..
-Oy vermeye ulaşamıyoruz..

Neden olarak bu saydıklarımın huzuruna çıkmayı görmeyin lütfen.. Dedim ya yaka paça, kucakta çıkarılsak ta bazen, oradakiler ‘’ ne işi var bunun burada’’ dediği için ulaşsak ta ulaşamıyoruz..
Ulaşmak, ulaşılmasını istenmekten geçiyor..

bulent yalcin;
teşekkür ederim bunlara bakacagım...

Lilyum;
konumun kapsamını şöyle özetliyeyim size, Örnek olarak bir engelli ögrencinin sabah evinden çıkıp okudugu okula giderken yaşadığı tüm ulaşım problemleri neler, bunları düzeltmek için hangi standartlar kullanır,neler yapmak gerekir,eksiklikler nelerdir, yasa da yapılması istenenler nelerdir bunların ne kadarı uygulanmıştır, ve çözüm önerileri.

sizin de ulaşımla ilgili önerileriniz varsa söylerseniz sevinirim.??

aslında bizim yasalarda da aynı standartlar mevcut ancak almanya da uygulanabilirliği çok fazla türkiyede uygulama alanı çok kısıtlı.

OturanBoğa;
hayır YÖK tezlerine bakmadım elinizde mevcutsa alabilirim, bende bu akşam bir araştırayım o siteyi.

kuyucak;
yazdıklarınızda çok haklısınız. işte yaptığımız bu çalışmayla bunları düzeltmede biraz da katkımız olursa ne mutlu bize.

Okula giden otobüslerin engelli girişine uygun olması gerekir (aslında hepsinin böyle olması gerek). Otobüslere üniversitelerin yapabilecek birşeyi yok elbet.

Size örnek olarak kendi okuduğum okuldan bahsedeyim. Dumlupınar Üniversitesinde okudum. Kaldırımlarda geçişler yoktu. Fakülte girişi merdivenliydi ve korkulukları yoktu. Mutlaka bir arkadaşımın yardımına ihtiyaç duyardım çıkarken. Üst katta da sınıflar vardı ve asansör zaten yoktu. Hocaların odalarına da mutlaka merdivenleri kullanarak gitmek zorundaydım. Binanın içi mermer kaplıydı. Kışın karda ayaklar ıslak olduğunda, hele bir de mermer harika cilalandıysa, ayaklarım müthiş kayıyordu. Hiç tekerlekli sandalye kullanan öğrenci arkadaş görmedim, zaten girmesi mümkün değildi.

Şimdi okulu büyütmüşler, girişte binanın başından tekerlekli sandalye ile girebiliyorsun. Ancak bina aralarındaki bazı geçiş yerlerinde merdiven var. Asansör bazı yerlere koymuşlar, ama her yere ulaşamıyorsun yine.

Anadolu Üniversitesi 2 eylül kampüsü girişleri çok iyi yapmış. Orayı görmenizi tavsiye ederim. 2 basamak merdiven bile olsa mutlaka korkuluk var ve rampalar o kadar geniş ve uzun yapılmış ki rahatlıkla kışın bile kaymadan gidilebilecek. Buranın tek eksiği üst katlara geçiş için bina içinde asansör olmaması.

Lilyum;
teşekkürler söylediklerinizi dikkate alacağım.

Yök sitesi olmuş yok sitesi makale buluyorsunuz sahibi izin vermiyor yazısı çıkıyor sanki bu çalışmalar bu ülkenin parası ile yapılmıyor.

Üst Alt