Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İlk sigortalı olduğumda sakat olup daha sonra malulen emeklilik için..?

biribir

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
ilk işe giriş: 1987
prim: 2745
s.derecem: %60
3 ay önce malulun emeklilik için başvurdum yeni sonuçlandı
cevap şu: ilk işe girişte %40 raporunuz olduğu için şu an %60 raporunuz olsa da malulen emekliliği hak edemiyorsunuz

merak ettiğim benim ilk işe girişte maluliyet gerektirecek bir derecem yoksa ve arttıysa eden malulen olamıyorum
üstelik raporum da çalışamaz ibaresi var ben anlamadım gitti
itiraz et diyorlar sizce bir sonuç alabilirmiyim.

5510 sayılı yasaya göre ilk sigortalı olduğunuzda malüliyet dereceniz varmış yani %60 engelli raporunuz elinizdeymiş. Bu durumda ne yapabilirsiniz,

1- Yaşlılık emeklisi olabilirsiniz, 15 yıl 3600 prim
2- Erken emekli olabilirsiniz.Yalnız 2. derece vergi indirimi almanız gerekli. 18 yıl 4000 prim
3- Yada 506 sayılı yasaya göre 3/2 si kaybedenler malül sayılmaktadır. Siz %60 raporunuzu %66 yaparak, dilekçe başvurunuzda 506 sayılı yasayı göstererek malülen emekli olabilirsiniz.

İlk sigortalı olduğunuz tarihteki sakatlık oranınız nedir? Bu oranı belgeleyen bir raporuınuz var mı?

oturanboğa slm zaten incelemişler ve benim ilk işe giriş tarihindeki %40 engelimi onlar tesbit etmişler
yani ilk girişteki engel oranım %40 o zamanlar derecem öyleydi. zaten benim anlamadığım da bu engelimin artmasına rağmen ve de çalışamaz raporuma rağmen malulen olamazsın demeleri hem çalışamazsın diyorlar hemde malulen emekli etmiyorlar itiraz etsem sonuç alırmıyım

ancıl arkadaşım ilk girişteki engel derecem %40
enson aldığım rapor %60 yani emeklilik başvurum üzerine aldığım rapor
çalışamaz ibaresi var yani şu an malul derecedeyim ama ilk girişte %40 tım

ben gecen sene bugun 12 temmuzda gondoldan dustum ve sıgortalı calısıyordum 1 yıldır ayaklar kırık ve her 3 ayda bir rapor alıyorum devlet odenek verıyor.
sınır sıkışmasından dolayı emg cektırdık raporo gore bugun prof doktorum benım ıcın anneme 21 yasındayım ben orkunun malulunu ıstıcez heyete gırecek demiş. eger heyet raporu onaylarsa 21 yasında emekliyim yada 18 gecerse ve ıs goremez raporunu alırsam ki alacagım in$ ona gerek kalmadan ıyılesırım ama sınır sıkısması cok fazla ve ayaklarımda hıs duyu vb. hareketler yok
kendım emeklı olma hakkım var senın sorunun bıraz farklı ama 18 ay boyunca raporlu olan sklı işci emeklı olabılıyor eger ısgoremez raporunu alırsa Ne denir bılemıyorum devlet ıs ımkanı sunsada bu paralara muaf olmasak 500 tl nın bana faydası yok
gonul ıster hakettıgım parayı kazanayım ama olmuyor. saglıgımızda bakmayan devletımız , sen sakatsın parasını verıp yasamdan koparmaya calısıyor tşk...

malulen emeklilik

benim buna nasıl itiraz etmem lazım:ilk işe girişte %40 olan raporum şuan %60 çıkmış burada bir hata yokmu

Halt etmiş SGK'dakiler! Hemen dava açın kuruma... YÜzde yüz malulen emekli olursunuz. Yeter ki (5510/26):
1- İlk sigortalı olduğunda maluliyet cetveli'ne göre malullük derecesinde sakatlığının olmadığını belgeleyebil (ki %40'Lık rapor bunu belgeler zaten)
2- Şu anda maluliyet cetveli'Ne göre malullük derecesinde sakatlığının olduğunu belgele
3- En az 1800 gün prim ve 10 yıllık sigortalılık süren olsun (başkasının bakımına muhtaçlık varsa 10 yıl şartı aranmaz)

İlk sigortalı olunduğunda sakatlık bulunmasının hiç bir önemi yok. Önemli olan ilk sigortalı olunduğunda malul sayılacak derecede sakatlığı olmamaktır. İlk sigortalı olunduğunda malul sayılacak derecede sakatlık varsa, malulen emekli olunamaz, yoksa, olunur. Nokta.
Bu konuda 5510 sayılı kanunun ilgili maddesi çok açık ve bu yönde verilmiş yüzlerce karar var...
Malûl sayılma
MADDE 25- (Değişik: 17/4/2008-5754/13 md.)
Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.

çok teşekürler oturanboğa hemen itiraz edip gerekeni yapacağım da nasıl bir itiraz dilekçesi yazsam ve bu dilekçeyi hangi makama göndermeliyim

Maluliyet cetveli'ne göre malul sayıldığınızdan kesinlikle eminseniz, size red kararını hangi kurum/birim bildirmişse, o kuruma hitaben yazmalısınız. Ve yine red kararı gelirse, bu sefer hemen kuruma dava açmalısınız...

xxx'na,​

... / ... / 20020​

xxx tarihinde 5510 sayılı yasanın 25-26-27. maddeleri gereğince yapmış olduğum malulen emeklilik başvurumun xx tarihinde kurumunuzdan gelen "ilk işe girişte %40 raporunuz olduğu için şu an %60 raporunuz olsa da malulen emekliliği hak edemiyorsunuz" ibareli cevap ile reddedildiğini öğrenmiş bulunuyorum (EK 1).

Ne var ki bu red gerekçesi yasa, yönetmelik ve teamüllere aykırıdır.
Zira yasanın 25. maddesi malul sayılmaya dair gerekli şartları çok açık olarak saymaktadır ve bu şartlar içinde "ilk işe girişte %40 rapor bulunmamalıdır" gibi bir ibare kesinlikle söz konusu değildir.
Kanun yapıcının kimlerin malul sayılmayacağına dair koyduğu ibare çok açıktır: "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.".
Bir başka ifadeyle ilk defa çalışmaya başladığım tarihte %40 raporumun bulunması malulen emekli olmama mani değil, aksine -sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığım tarihten önce çalışma gücümün % 60'ını kaybetmediğimi çok açık olarak göstermesi açısından- temel teşkil etmektedir.

Sonuç olarak, Malûllük sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartlarını düzenleyen 26. maddeye göre a) 25 inci maddeye göre malûl sayıldığımdan; b) En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün primi bildirilmiş olma şartını fazlasyıla karşıladığımdan; c) Malûliyetim nedeniyle sigortalı olarak çalıştığım işten ayrıldığım ve yazılı istekte bulunduğumdan hareketle malulen emeklilik başvurumun yeniden değerlendirilmesini ve tarafıma yazılı olarak yanıt verilmesini arz ve talep ederim

ad soyad
imza​

EK 1: Red yazısı
tc kimlik no
adres
telefon

çok çok teşekkürler oturanboğa hemen bu dilekçeyi yollayacağım gelişmeleri yazarım.

osyal güvenlik kurumu,istanbul sosyal güvenlik il müdürlüğü ,

sayın oturanboğa geçen bu şartlarda yazdığım kişi abimdi malesef yanlış bilgi vermiş. herkezi de yanıltmamak adına ona gelen kararı aynen yazıyorum
ilgi 11.02.2010 tarih ve 2256405 sayılı malüllük talebiniz

ilgide kayıtlı talebinize istinaden dosyanız incelenmiş olup aşağıdaki x işareti ile belirtilen maddedeki nedenden dolayı talebiniz geçersiz sayılmıştır

x 3. raporunuz bölge sağlık kurulunca incelenmiş olup 5510sayılı kanunun 25. maddesinin 1. fıkrasına göre çalışma gücünün en az yüzde 60``ını kaybettiği anlaşılmış ise de sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı iş yerine malüliyetini gerektiren bu hastalık veya arıza ile girdiği tepit edildiğinden söz konusu maddenin 2.fıkrasına göre malüllük aylığından yararlanamayacağı``krar verilmiştir

yalnız şu bölüm tartışılır(sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı iş yerine malüliyetini gerektiren bu hastalık veya arıza ile girdiği tepit edildiğinden) abimin elinde ozamanlar iş bulma kurumunun işe gönderdiği %47 lik rapor var şu an elinde diyeceğim %47 den %60 çıkması malulen emeklilik hakkını verirmi
abimin şartlarını tekrar yazayım:
ilk işe giriş :1986
prim :2745
son 745 gününü isteğe bağlı ödeyerek
2000 gününü de çalışarak ödedi
malesef isteğe bağlı primi yüzünden 2022 maaşı da kesildi.
inanın şu an ödeyecek durumu da yok çalışacak durumu da
yok zor kim alır işe bilmiyorum acaba malulen olabilirmi?

%40 ile 47 arasında hiç bir fark yok. Mantık yukarıda yazdığım gibi... Önce itiraz, sonra dava...

Üst Alt