Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş başvurularında engelli olduğumu bildirme sorunsalı..?

GaribanÖğretmen

Aktif Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Bu akşam dertli olduğum bir konuyu yazmak istedim sizlere, belki aynı düşünceyi zamanında yaşamış olanlardan teselli cümleleri duyarım :)

Evet raporumuz var, engelli-sakat-özürlü artık her ne derseniz. Özel sektörde iş başvurusu yaparken özgeçmişte mutlaka buna yer vermeli miyim? Farkındayım öyle ya da böyle zaten ortaya çıkacaktır. (hastalığım nörolojik dışarıdan bakan anlayamaz orası ayrı :p) Maalesef halkımızdaki görüşe göre bu raporu gören bi geri adım atıyor sanki hiçbir işe yaramayan vatandaşlarız.

Sizce uzaktan yolladığımız özgeçmişlerde hastalığı gizlesem ileride başımı ağrıtır mı? Yoksa kırıp dizimi bir sonraki kpss sınavını mı bekleyeyim :p

hocam merhabalar sorununuzu açık olarak yazmamışsınız ancak nörolojik bir engelin sorun çıkaracağını sanmıyorum bendede nörolojik bir engel olmasına rağmen çalışmış olduğum hiçbir yerde problem olmadı

GaribanÖğretmen

Merhaba karapanter arkadaşımızın belirttiği gibi siz kendinizden emin iseniz rahatsızlığınızın iş giriş ve çalışma hayatınıza mani olması mümkün değildir.

Bunun yanında işvereninize sağlık durumunuz hakkında yanlış veya yanıltıcı bir bilgi vermek işten tazminatsız çıkarılma nedenidir.Siz bir işe girerken sağlık durumunuz veya engel raporunuz hakkında işvereninizi mutlaka yazılı olarak bilgilendirmeniz gerekmektedir.

Yukarıda yazdığım durumu yaşamış bir arkadaşım mevcuttur.Kendisi engelli raporunu işe girerken işverenine ibraz etmedi ve hastalığından hiç bahsetmedi.Aynı sizin söylediğiniz gibi dış görünüşünden işvereni bu durumu farketmedi.Bir süre sonra işvereni çalışanları ile ilgili yapılan bir işlem sırasında arkadaşımın engelli sağlık kurulu raporunu ve hastalığını öğrendi.İşveren bu durumun kötü niyete gireceğini söyleyerek arkadaşımı tazminatsız işten çıkardı.

Yetkili bir kaç kurum ile görüşme yaptık.Bu durumun işten çıkartma kodu olduğunu ,kod 42 ile işten çıkartılabileceğini öğrendik.Neyseki işverenle konuşmarak ve ikna ederek işçinin istifa etmesi şeklinde iş çıkışına işvereni ikna ettik.

Kod 42 ile işten çıkınca ahlaksız işler nedeni işten atılma sebeplerinden biri sayılıyor ve yeni bir iş başvurunuzda yeni işvereniniz bu kodu sizin kayıtlarınızda görüp sizin bu kodla işten çıkartılmanız nedeni ile işe almıyor.

Benim naçizane düşüncem işvereninizle yapacağınız iş görüşmesinde kendinizden emin bir duruşla İnşAllah istediğiniz işe girebilmeniz olacaktır.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Size bahsettiğim işten çıkış kodu KOD 42 aşağıdaki gibidir;

Kod 42 ;

İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması. (4857 sayılı Kanun Madde 25-II-a)

bir rahatsızlık geçirdiğinizde uzun süreli çalışamaz raporu almayın benim abim 1 yıl almış hemen tazminatı verdiler çıkarttılar

Sigorta, maaş vb. işler için senden belgeler almayacaklar mı? Eğer o raporu aldıysan öyle ya da böyle karşına çıkar merak etme :)

Engelli olup olmadığınızı belirtmek tamamen sizi ilgilendirir. Başvurduğunuz firma bir şekilde öğrenirse ve buna karşı bir reaksiyon gösterirse bu suçtur. Hiçbir firma size daha önce geçirdiğiniz hastalıkları soramaz, bunun üzerine araştırma yapamaz, sizi bu sebeple reddedemez. Aksi belirttiğim gibi açık bir suçtur.

Yukarıda KOD 42 örneği verilmiş KOD 42'nin sağlık/engel durumuyla hiçbir ilgisi yoktur. Bu maddeye örnek verecek olursak işin niteliği Excel kullanmayı gerektiren bir iştir ve siz Excel bildiğinizi iddia ederek işe girmişsinizdir. Bilmediğiniz anlaşılırsa işveren sözleşmesi fesih eder.

Özel işlerde çalışmanızı engelleyen bir sağlık durumunuz olmadığı sürece işvereni ilgilendiren bir husus yoktur.

Ahmet T

Benim sorun rahatsızlıktan farklı biraz :p Trafik kazası sonrası gelişen epileptik nöbetler var, kaza sonrası 3 ayı yoğun bakımda olmak üzere 6 ay yatırdı beni hastanede. İlaçlar vs derken topladık ancak ömür boyu peşimde olacak farkındayım.

Yüz yüze zaten derdimi anlatabilirim de ben bunu uzaktan nasıl açıklarım insanlara, raporun varsa tamamdır geçmiş olsun

fener7

Merhaba,bende bir arkadaşımın yaşadığı benimde sonradan dahil olduğum bir örneği paylaştım.İşveren engelli sağlık raporunu nasıl öğrendi bende tam olarak bilgi sahibi değilim ne yazık ki.

Saygılar.

umut62

Merhaba,

Kod 42 'yi benim GaribanÖğretmen arkadaşımızla paylaşatığım arkadaşımın deneyiminde arabulucuya yani bir avukata sorduk ve kullanabilir dedi.

Tarafımca SGK işten çıkartma kodunun nasıl kullanacağının, hukuki bacağında sizin iddaa ettiğiniz hukuksuz olup olmadığını bir avukat veya hukukçu olmadığım için karşı çıkma şansına sahip değilim.

Ancak arabulucu bize konu hakkında paylaşım yaptığında işçinin "gerçeğe uygun olmayan bilgi " başlığında sağlıklıyım, hiç bir rahatsızlık geçirmedim veya ameliyat olmadım beyanınız var ise işverene gerçeğe uygun olmayan bir bilgi vermeniz nedeni ile Kod 42 kullanma hakkı doğar dedi.

Ancak söylediğim gibi sonucu işveren ile konuşarak kapattık.

Burada işçinin belirtmediği olay; mevcut halinde bulunduğu halde paylaşmadığı durumunun geleceğini etkileyecek veya değiştirebilecek her bilginin işverene söylememiz,paylaşmamız gerektiğinin altını çizdi arabulucu.

Bende naçizane bir hukukçudan soru sorarak öğrendiğim bilgiyi paylaşarak iletmek istedim.

Saygılar.

Not:

umut62 ,

Sizin yazmış olduğunuz metinde "Hiçbir firma size daha önce geçirdiğiniz hastalıkları soramaz, bunun üzerine araştırma yapamaz, sizi bu sebeple reddedemez. Aksi belirttiğim gibi açık bir suçtur." şeklinde bir paylaşımda bulunmuşsunuz.

Son 6 iş başvurumda hastalığımı kendim isteyerek söyledim ve yüzüme hastalığım sebebiyle işe alamayacaklarını ilettiler.Bende bunu İşkur ile konuştum.İşkur danışmanı bana hastalıklarımın işi gerçekleştirmeme engeli teşkil edebileceğini işveren düşünürse beni işe kabul etmeyebileceği şeklinde bilgi verdi.

Başvurduğum tüm işler Büro Memuru ünvanı ile açılmış ilanlardı.İş için gerekli bilgisayar,ofis gereçleri v.b. tüm bilgi ve deneyime sahip olduğum halde işlere kabul edilmedim.20 yıldan fazladır bilgisayar başında evrak ,müşteri hizmetleri ve ilişki yönetimi birimlerinde çalıştım.

Bu örneği de sizin yazınızın ne yazık ki tarafımca şahsen yaşanmışlıklara istinaden doğru olamayacağını belirtmek için paylaşıyorum.

Saygılar.

Son düzenleme:
Sizin raporunuzda çalışamaz ibaresi var mı ?
şu işleri yapamaz vs. diye not var mı ?
İş verenin istedikleri evrakların arasında engelli raporu da var mı ?
Sonuçta siz doktora gidip sağlık raporu alıyor iş verene veriyorsunuz.
Burda engel durumunu neden bildirmek zorunda olsunlar . ?

Artı_Noksan

Bildiğiniz üzere artık iş başvurularının büyük çoğunluğu internet üzerinden yapılıyor, burada belirtmek istediğim aslında biraz psikolojik bir durum.
Yapamayacağım işe elbette başvuru yapmam zaten. İş arayan her insanın karşısında büyük harflerle dikilen o "CV" üzerinde engelimizi belirtmemiz gerekiyor mu demek istemiştim.

Üst Alt