İşitme kaybınız orta ileri de ise kulak içi yetersiz geliyorsa, kulak arkası 312 pille çalışan güzel cihazlar var, onları deneyin isterim.
Widex güzel bir cihaz ancak tek sorunu 2-3 yıl sonra mikrofon yada hoparlör gibi donanım parçalarının zayıflaması. Biraz daha araştırdım Oticon'un Danimarka sayfasında da bile cihazın ömrü 3 ile 7 yıl arasında olduğunu dürüstçe söylüyorlar. Yani anladığım kadarıyla mikrofon, hoparlör, amplifikatör ve işlemci gibi 4-5 parçadan biri bozulmadığı sürece cihaz çalışmaya devam eder ancak bu parçalardan bir ve iki tanesi yıllar geçtikçe yaşlanıyor, yani performansı %20-30 civarında düşüş yaşıyor, arabanın motor ömrü yada bir floresan lambanın 2-3 yıl sonra aniden sönmesi gibi.
Bu demek oluyor ki, cihazlar ilk yıllarda güzel çalışırken zamanla biz farkına varmadan vücudumuz bu cihaza alışarak kullanıyoruz, aradan 3 yıl gibi geçtikten sonra farkına varıyoruz.
Bu arada kulak içi kullanıyormuşsunuz, konuşmaları eğer anlamıyorsanız işitme kaybınız biraz var, demek ki kulak içi sana yetersiz geliyordur, yada yeni çıkan Oticon Opn cihazları şuan ki Widex Unique yada Widex Beyond gibi modelleri olan cihazların teknik özelliklerinden güçlü mü, onu bilemeyiz.
Oticon diyor ki, ben devrim yaptım, saniyede 360derece 100 kere tarama yapıyorum, hem hızlı kulak sinirleriyle iyi anlaşır diyor, hem gürültülü ortamlarda bile rahat işitirsiniz diyor.
Peki Widex saniyede kaç kez tarama yapıyor bunu belirtmemişler, demek ki geride kaldığını düşünüyorum.
Bir de Maico-İtalia sitesine girip Capto işitme cihazına bakarsanız saniyede 500 kez tarama yaptığını söylüyor. Yani hoparlör değil, mikrofon değil, cihazın beynindeki yaptığı işlemcinin gücü ve hızını söylemişler. Madem durum böyleyse Oticon 100 kez tarama yapıyor diye bağıra bağıra reklam yapıyorsa, adı duyulmayan Maico Capto cihazı belki Oticondan çok daha iyidir, denemediğimiz için bilemeyiz ama Maico sanki akustik yani müzik üzerine çalışmalar yaparak yoğunlaşmış, diye tahmin ediyorum. Zaten aparat hariç Oticon ve Widex gibi tüm cihazlardan müzik performansını alamadım. Frekansları yükseklerde gezen müzik ve tv seslerini iyi anlayabileceğim cihazlar olsa zaten düşük frekanslarda gezen insanların seslerini kalabalıkta bile rahat anlamış olacağım.
Maalesef koskoca markaların çoğu ileri derece ve çok ileri derece olanlar için bunu başarabilmiş değil, eğer başarabilselerdi "Aparat kullanmadan direk cihazınız ile müzik ve tv izlemenin keyfini yaşayın" derlerdi.
Bu arada cihazı kaç yıl kullandınız, işitme kaybınız ne kadar?
Cihazlarımı 2013 yılında Widex Clear 220 almıştım, cihazlar güzeldi. Kullanalı 5 yıl oldu, artık ilk yıl ki gibi performanslı çalışmıyor bu nedenle cihaz araştırıyorum. Mesela dediğin gibi Widex Unique modellerinden 110'u denediğimde ünsüz harfler daha net geldi ancak ünlü harfler karıştı ve sesler doğal gelmedi, daha sonra da aynı modelden 330'u denedim, bu seferde sesler 110'a göre daha doğal geldi ancak ünsüzler net gelmemeye başladı ve Beyond modellerinden bir tanesini de denedim pek de bir fark olmadı çünkü unique ile beyond arasında teknik özellikleri açısından pek bir fark yok, beyond modeline özgü apple ürünleri için tasarlamışlar. Beklentim biraz yüksek olduğu için, fiyatlar da uçuk olduğu için askıya aldım.
Şimdi Oticon Opn'nin 1 serisinden başlayarak deneyeceğim, memnun kalmazsam belki Widex alabilirim çünkü Widex 3 yıl garantili, Oticon 2 yıl garantilidir. Ha Oticon belki Widexten sağlam çıkabilir, orasını bilemeyiz alacağımız model ile şans bize kalmış. Tıpkı şu yıllara kadar olan şu modelin araçlarını üretim hatası nedeniyle teknik servislere ücretsiz çağırdıkları gibi. Mesela Beltone sağlamlığıyla 5 yıl garanti veriyor ama nasıl bir cihaz denemediğimiz için bilmiyoruz. Bu Oticon Opn ve Widex Beyond gibi yeni çıkan cihazlarda koruma sertifikası IP68, Widex Uniquenin koruma sertifikası IP58. IP de birinci karakteristik rakam, 5 toza karşı korumalı, 6 ise tozgeçirmez anlamına geliyor. IPde ikinci karakteristikteki rakam su altında bırakılmanın etkilerine karşı korumalı anlamına geliyor. Tabi ki suya bırakmayacağız, duşun altında durmayacağız
ancak cihazların vücudun terine karşı dayanıklı olduğunu söyleyemem, bu işitme cihazların cihazların en büyük düşmanıdır.
İkincisi ise işitme cihazları çalışır durumda iken yaklaşık 0(sıfır) derece ile 40-50 derece arasında max performansta çalışabilirler. Bu bilgiler işitme cihazının kılavuzunda yada Denmark web sitelerinin içinde de yazıyor. Yani siz -5 derece soğukta uzun süre dolaştınız, sonra sıcak bir mekana girdiniz, kulak içi vücudun belli ısısını alsa da cihazının dış yüzeyi soğuk hava şartlarına baktığı için işitme cihazının içinde de terleme yoğuşma yapacaktır, bu da ömrünü ve performanısını kısaltır. Soğuk havadan sıcak eve girenlerin gözlüklerine biraz dikkat ederseniz anlarsınız, bir kaç dakika sonra gözlükler kendine gelir
veya bezle hemen silerler iş biter, işitme cihazlarında dert çok eve gelince pilleri çıkarıp 1-2 saat süre boyunca işitme cihazları için özel kurutma makine kutularının içine koyacaksınız, yoksa cihaz ölmeye yaklaşır. Sonra baktın haydee bir cihaz daha
aynı telefon firmaları gibi işitme cihaz firmaları da böyle coşuyor işte.