Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşsizken engelli emekli başvuru ve vergi indiriminden faydalanabilir miyim?

oxzd

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
169
Merhaba Değerli Dostlar,
Siteye yeni üye oldum.ve çok bilgi verici konular paylaşmaktasınız herkeze tşk ediyorum.
Şuan durumumdan bahsetmek istiyorum.

Adım Güney
08.01.1987 Doğumluyum.
31.07.2002 Sigorta Girişim (15yaşındaydım.)
3.551 gün primim var.Yaklaşık 2 senedir işsizim
Şeker,Hiper tansiyon,Kolestrol, ve birkaç rahatsızlığım daha var.ama engelli raporu almadım. sorum şu bu şartlarda en az %40 rapor alsam ne zaman emekli olabilirim? ve şuan işssizken engelli emekli aylığına başvurabilirmiyim?veya vergi indiriminden faydalanabilirmiyim? eksik prim günüm hertürlü olacak biliyorum askerlik borçlanması yaparım diye düşünüyorum.bilgi verirseniz sevinirim.saygılarımla

2008_oncesi.PNG

oxzd

%40-59 arası bir raporla yukarıdaki tabloda giriş tarihinize göre kaç gün prim istenildiği yazıyor. Sizin SGK girişiniz 15 yaşında yapıldığı için muhtemelen 18 yaşınıza girdiğiniz tarihi geçerli sayabilirler. 15 yaşındaki 2002 tarihli giriş kabul edilirse 19 Yıl - 4240 gün ile 18 yaşınıza girdiğiniz gün kabul edilirse 20 Yıl - 4400 gün ile emekli olabilirsiniz. Bunun cevabını daha net bilen birisi yazabilir.

Çalışmıyorsunuz galiba bu durumda vergi indirimine başvuru yapamazsınız. Rapor alabilirseniz bir işe girip vergi indirimine başvurabilirsiniz 30-40 gün içinde sonuçlanır.

Merhaba Arkadaşlar,
Aramızda Tek Hastalık ile %60 Malülen emekli olan varmı?
hangi hastalığa kaç puan aldınız

Benim birkaç rahatsızlığım var.
HiperTansiyon
Tip2 şeker
Kolestrol
Koah/Astım
Fizik tedavi sol bilek tendon sinir kesisine bağlı parmaklarda hareket kısıtlılığı

Engelli emeklilikte hepsi toplanıp baltazard ile hesaplanıyor. ama malülen de hepsi toplanma gibi bir olay yokmuş tek hastalıktan %60 olması gerekiyormuş peki bu hastalıkların hangisi %60 eder? cevaplarsanız sevinirim.

@oxzd, Örnek olarak astım için verilebilen oranları ekledim aşağıya. SFT testi sonucuna göre bir değerlendirme yapılır.
Yazdığınız hastalıklarda hangisi %60 eder demişsiniz ama hiçbirisi tek başına %60 etmez gibi görünüyor.
Başka bir konuda engelli raporuna başvurduğunuzu yazmışsınız toplam kaç oran aldınız. %40-59 arası bir oran olursa 20 Yıl - 4400 Gün ile emekli olabileceğinizi daha önceki cevaplarda yazmışım size.
Prim günü eksiğiniz var sanırım bu yüzdende malulen emekli olabilir miyim diye bir arayışa girmiş gibisiniz.
Malulen emeklilik şartları zordur tek hastalıktan Ağır Düzeyde Çalışma Gücünüzü Kaybettiğiniz kararı çıkması gerekiyor bunun için. Yazdığınız hastalıklar ile bu biraz zor gibi.

GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ
Astım için Solunum Fonksiyon Testlerine göre değerlendirme yapılır;

a- Az etkilenme varsa %20
b- Orta derecede etkilenme varsa %40
c- Ağır derecede etkilenme varsa veya kronik kor pulmonale gelişmişse %80

Öncelikle cevabınız için tşk ederim. evet hocam engelli raporu için başvurdum 2 ay önce Tip2 şeker,Hipertansiyon,Kolestrol,ortapedi,fizik tedavi ve göğüs hastalıklarına göğüs hastalıkları doktoru 3 ay tedavi olacağımı ve her ay kontrole geleceğimi söyledi bu sebeble şuan puan veremem dedi.bu sebeble evraklarımı hastaneye teslim edemedim.hangi doktorun ne oran verdiğini şuan bilmiyorum.bu haziran ayında 3.ayım doluyor ve son kontrole gideceğim ona göre ya puan verecek yada vermeyecek bende o şekilde evraklarımı teslim edip kaç oran alacağımı öğreneceğim.

ilk işe giriş tarihim 31.07.2002 şuanda 3.551 günüm var. engelli emeklilik için prim eksiğim olur diye düşünüyorum.askerlik borçlanması yapma imkanım var 460gün ama malum maddi sebebler sıkıntı.bende mecburen malülen belki 1.800gün ile emeklilik peşine düştüm.

bu arada ben 2007 yılında bir iş kazası geçirdim. şöyle anlatayim bir turkcell mağazasında çalışıyordum sgklı olarak.ayrıca kendime ait bir ortakla açtığım turkcell mağazası vardı.izin günlerimde oraya bakıyordum. iş kazasını kendi dükkanımda geçirdim. cam vitrin kolumun üstüne düştü. ve atar damar sinirler tendonlar hepsi kesildi. ameliyat oldum. iş görmezlik ödeneği verildi 2-3 ay ama sonrasında kesildi. ben çalışmaya devam ediyordum.3-4 ay sonra askere gittim işten ayrıldım. işgörmezlik ödeneği için başvurabilirmiyim çok yıl geçti ama ve kendi dükkanımda oldu.

@oxzd, Malulen emeklilik dediğim gibi şartları çok zor. Şöyle örnek vereyim burada yine bir arkadaşımız ayağı diz üstü ampute edilmiş ( kesilmiş ) malulen emeklilik reddedildi.

Sizin durumunuz için en uygun vergi indirimi ile emeklilik 3551 gününüz de az bir prim günü değil ama eksiğiniz var.
%40-59 arası 4400 Gün
%60-79 arası 4000 Gün bunlardan herhangi birini sağlamalısınız. En fazla 2,5 yıllık bir çalışmanız daha olması gerekiyor. İnşallah bir iş bulup bu eksiği tamamlarsınız.

İş göremezlik ödeneği ile ilgili bir bilgim yok maalesef. Geçmiş olsun.

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
malesef sigorta girişim 2008 öncesi olduğu için bu liste geçerli değil bilgilendirmeniz için çok tşk ederim. rabbim hepimizin yardımcısı olsun.

@oxzd, Yanlış bir bilginiz var galiba asıl 2008 öncesi girişiniz olduğu için bu yazdığım liste geçerli.

Merhaba Arkadaşlar,Bana biri 2008 öncesi ve 2008 sonrası Engelli Emeklilik Tablosunda Yapılan Büyük Haksızlığa bir açıklama yapabilirmi?

@oxzd, @herkes

@oxzd,
KİMSE AÇIKLAMA YAPAMAZ BUNA.

BEN 5434 SK TABİ ÇALIŞAN OLSAMDADA

• Beğen
@ayDÜNYAvazo, 31.07.2002 sigorta girişliyim. 3.551 günüm var. %51 engelim var. Tabloya göre 2008 öncesi olduğu için sistem benden 19 YIL SİGORTALİLIK VE 4.240PRİM İSTİYOR.1. KİSMA DENK GELİYORUM.
2008SONRASİ OLSAM 2.KADEMEYE GİRİP 16YIL SİGORTALİLİK 3.700PRİM İSTİYOR. 2008 SONRASİ OLSAYDIM ŞİMDİ EMEKLİ OLMUŞTUM. HEM AZ PRİM HEMDE AZ SİGORTALİLİK AYNİ ZAMANDA %51 ORAN 2.KİSMA DENK GELİYOR.

@oxzd,
Bende 16 TAM YIL ve 5.760 gün prim istiyor.
(4C li HİZMETLİ kadrosunda 5434 SK TABİ)
(EMEKLİLİKTE ENGEL ORANIM %65 TİR)

2008 Ekim sonrası işe başlayanlar 5510 sayılı kanun öncesi 5434 e tabi yani eskiler maaş bağlama oranı olarak 25 senede direk %70 oranı alınıp üzeri her çalışılan prim senede 2 yıl ilave edilirken 5510 da bu sayı %50 ye düşürüldü ayrıca 25 sene dolmamış ise %33 lerde kısacası şöyle eğer 5510 dan emekli olursam 2055 te 42 senede sanırım 16800 maaş bağlanacak bana oranlar düzelmez ise

Merhaba,

Şuan bir hastaneden gidip rapor almadan oran durumunu bilemezsin. Aldığında hiç olmazsa ilerde emekli olurken bir belge olur.
Eskiden rapor almak gerçekten çok kolaydı,
Ben 2013 de sürekli raporum var ve şuan işimi görüyor ama emekli olmak istesem veya başka bir resmi yerde kullanmak istesem yeniden rapor istiyorlar.

İlk önceliğin rapor almak ve bu rapor sürekli olmalı ki sonradan bir daha uğraşmayasın.
Ayrıca bu arada raporu aldığında tanıdığın birinin yanında veya bir iş bularak aldığın rapor ile vergi indirimine başvurman lazım.

• Beğen
2013 yılında aldığım %60 engelli raporum var. Vergi indirimi için başvurduğumda ankara oranı %40 - 59 arası bir değere düşürdü ve 3. derece vergi indirimi verdi. Sigorta girişim 29.07.2008 2028 de emeklilğe hak kazanacağım. 4 yıl 1 ay 5 gün kaldı.

@OturanBoğa, hocam ben 31.07.2002 SGK girişliyim. 3.600primik var.ama hiç vergi indirimi yapmadım.zaten ozamanlar engelli raporumda yoktu. Şimdi SGK li bir işe girersem vergi indirimini yapabilirmiyim?

@oxzd,
sgk'lı bir işe girersen ve mevcut engelli raporun varsa, engelli indirimi için başvuru yapabilir ve hak kazanabilirsin.

• Beğen
@oxzd,

sgk lı bir ise girip vergi dairesine gidip onların sevk etmesiyle hastaneye başvurun sonrasında raporu hastane vergi dairesine gönderiyor, onlarda Ankaraya gönderiyor 40 üzeri alırsanız vergi indirimiz onaylanıyor.

• Beğen
31.07.2002 yılında sen kaç yaşındasın? 15 yaşında olduğunu belirtiyorsun ama 15 yaşında sigorta girişin geçerli olmaz. 18 yaş ve sonrası sigorta girişin geçerlidir.

@oxzd,

1987 - 2002 = 15 yaş girişi kabul görmez sgk. 2005 yılından geçerli olmak üzere sigorta girişiniz ve primler baz alınarak hesaplama ve toplam dikkate alınır.

• Beğen
@deasn12, sigorta girişini kabul ediyor.ama hizmet yılı hesaplarken 20yıl çalışma olarak hesaplıyormuş

Üst Alt