Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İsteğe bağlı sigorta primlerinin erken emekliliğe etkisi..?

Konular
22
Reaksiyonlar
0
merhaba Bülent bey. 16 senelik sigortalıyım. primlerimin sadece 5 aylık bölümü aktif sigortaya ödendi. diğer hepsi isteğe bağlı sigortadan ödendi.
aktif sigortadayken vergi indirimine başvurdum. kararı bekliyorum. daha önce başka bir ildeyken bir muhasebecinin yanında çalışır görünecektim. o zaman o iş olmamıştı ama söylediği bir şey kafama takıldı. senden vergi kesilmiyor ki ne vergi indirimi olacakmış sana demişti. primlerimin hepsi de en alt seviyeden yattı.
merak ettiğim eğer vergi indirimi hakkı alırsam primlerimin çoğunun isteğe bağlı sigortadan oluşu erken emekliliğime engel teşkil eder mi? yada böyle hiç vergi kesilmeden yada çok az vergi kesilmiş prim yatması söz konusu mudur?

Primlerinin vergisiz veya vergili kesilmesi emeklilikte uzaktan yakından alakası yok,sorun teşkil etmez.

Primlerinin isteğe bağlıdan yatmış olması şu açıdan sorun teşkil eder. Sın 7 yıl için 3,5 yıl hangi kuruma prim yatmışsa o kurumda emekli olursun. Şu anki duruma göre bağkur erken emeklisi olacaksın görünüyor.Ancak 01.10.2008 den önce sigortalı olduğun için vergi indirimi almak zorundasın.

Çalışan kişi sakatlık indiriminden yararlanır. İsteğe Bağlı prim ödeyen kişi ise yararlanamaz.

İsteğe Bağlı sigorta prim ödemeniz çok olduğu için, 4b statüsünde bağkur'lu olarak emekli olabileceksiniz. Bunun için vergi indirim hakkı elde etmenize gerek yok.
4b statüsünde erken emekli olabilmek için emeklilik zamanı geldiğinde sgk'na başvurmanız, onların sevkiyle hastaneye gitmeniz ve %40 ve üzeri işgücü kaybınızın olduğunu belgelemeniz gerek.
4b statüsünde 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre şu şartlarda emekli olunabiliyor:
işgücü kaybı cetveli'ne göre işgücü kaybı;
- %60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün prim yatırmaları
- % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün prim yatırmaları
- % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün prim yatırmaları halinde erken emekli olabilirler.

Bağkurdan emekli olacağımı bilmiyordum açıkçası. zaten çoğu şeyi bu siteye sorarak öğreniyorum. şimdi vereceğim bilgiler ışığında bana yardımcı olursanız sevinirim. 1975 doğumluyum. ilk sigortalı olma tarihim. 01.04.1993
5627 gün primim var. daha önce belirttiğim gibi 5 ay hariç geri kalan bütün primlerim isteğe bağlı sigortadan yattı. 1 ay önce vergi indirimi için başvurdum. sonucu bekliyorum. yalnız bülent bey lodos denizcisi eski sigortalı olduğum için vergi indirimi almak zorunda olduğumu belirtmiş. kesin olarak şu anda bana vergi indirimi gerekmiyor mu? eğer öyleyse ne yapmam gerek. istanbuldayım nereye nasıl bir dilekçeyle başvurmalıyım. yoksa vergi indirimi sonucunu mu beklemeliyim?

Burada kural şu: Son 7 yıl içinde en çok hangi kuruma prim ödenmişse, o kurumdan emekli olunur.
1 Ekim 2008'den sonra isteğe bağlı sigortalılar 4b statüsüne devredildiler. Yani o zamana dek ssk (4a) isteğe bağlı ödüyor idiyseniz, o tarihten sonra kurum sizi 4b yani bağkur'lu saymaya başladı sizi.

SSK'dan emekli olmak maaş açısından çok daha avantajlıdır...
Bu durumdaisteğe bağlı ödemeye devam eder ve bağkur (4b) statüsünde emekli olursanız, maaşınız düşük olur.
O nedenle, bence son 7 yıl içinde ssk'nın fazla olması için isteğe bağlı sigortalılığınızı sonlandırın ve çalışan olarak sigortalı olun. Böylece 4b değil, 4a statüsünde ssk'dan emekli olursunuz ve daha çok emekli maaşı alırsınız.

Gece gece tam analatabildim mi bilemiyorum :) Ama kural şu: ne yapın edin son 7 yıl içinde en çok primi ssk (4a) statüsünde yatırmış olun. Böylece ssk'dan emekli olun.

Bülent bey anladım teşekkür ederim:). ama şu ana kadar son birkaç ay hariç hep isteğe bağlı sigorta ödedim. isteğe bağlı sigortadan çıktım zaten 1 sene falan oldu çıkalı. şu anda aktif sigortaya da bir şey ödemiyorum. aslında çalışmıyorum. bir yerde çalışır görünüp 5 ay falan sigorta paramı kendim ödedim. yani 7 yıl sigorta parası ödeme imkanım yok. açıkçası beklemekte istemiyorum. çünkü emeklilik (erken emeklilik) yaşım geldi. ben 1993 sigorta girişli olduğumdan sanırım bana vergi indirimi şartı isteniyor değil mi? çünkü şu anda o sonucun ankaradan gelmesini bekliyorum. eger bu vergi indirimi gerekmiyorsa beklemeyim.

Vergi indirimi hakkını alırsanız ve SSK dan emekli oluyum derseniz son7 yılda 3,5 yıl kuralına göre 42 ay ssk lı olmanız gerekiyoır.Buna göre 5 ay ssklılıgınızı düşersen 37 ay ssk primi yatırarak, ssk dan emekli olursunuz.

Diğer taraftan bağkurdan emekli olabilmek, 3,5 yıl ile uğraşmayım derseniz aşağıda size uyan hangi şart ise ona göre emekli edilirsiniz.
- %60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün prim yatırmaları
- % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün prim yatırmaları
- % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün prim yatırmaları halinde erken emekli olabilirler.

yalnız bildiğim kadarıyla 1993 sigorta başlangıcım olduğu için 16 sene bana yetiyor. tabi bu ssk da böyle. acaba bu sigortalı olma süresi bağkurda farklı mı? eğer farklıysa ve en az 18 sene sigortalılık isteniyorsa 1,5 sene daha beklemem gerekecek.

4a (ssk) ile 4b (bağkur) emeklilik şartları farklıdır. Bağkur şartlarını yukarıda yazdım.

SSK şartları ise defterdarlıktan 3. derece vergi indirim hakkı elde edeceğinizi varsayarsak: (01.04.1993 +) 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün primle emekliliği hak edeceksiniz. Yani son 7 yılda en çok primi ssk'ya yatırmış ve ssk'dan emekli olabilecekseniz, vergi indirim hakkını elde ettiğiniz gün emeklilik hakkınız da olmuş olacak; zira sigortalılık süreniz de sigorta prim gününüz de yeterli.

Bülent beye ve lodos denizcisine: cevaplarınız için teşekkür ederim. kusura bakmayın birkaç sorum daha olacak onlarıda cevaplarsanız memnun olurum.
aslında işi iyice öğrenip nasıl bir strateji izlesem onu düşünüyorum. mesela merak ettiğim şu :

son 1 senede 5 ay ssk primi yatırdım. diyelim 6 sene bekleyip hiç prim yatırmasam son 7 seneye bakıldığında sadece ssk primi yatmış olacağı için otomatikman ssk dan mı emekli olacağım. yoksa illa birkaç sene daha prim yatırmam gerekli mi?

bir de bir arkadaşım var inşaat işiyle uğraşan yeni bir inşaat yaptıkmı yer olursa seni orada işçi gösterip sigortanı biz yatırabiliriz dedi. ücret almadan yani. sakatlık indirimi hakkı alırsam inşaat işinde çalışmış görünmem ilerde bir problem teşkil eder mi?

bir de önümüzdeki aylarda vergi indirimi hakkındaki karar gelecek. eğer bu hakkı elde edersem o hak ölene kadar kalıcı mı? yoksa ben 3-4 sene bekledikten sonra emekliliğe başvurduğumda benden aynı işlemleri tekrar etmem istenecek mi? (hastaneye sevk vs...)

Son 2520 gün primin 1261'i hangi statüde ise, o statüde emekli olunur. Yani süre değil, yatırılan prim değerlendirilir. Son X sene sigortasız olunsa da, hesap yaparken son 2520 günlük prime bakılır...

4z (ssk) statüsünde emekli olacaksanız, elde ettiğiniz vergi indirim hakkı sizin emekliliğinizi de garantileyecek. Ama 4b (bapkur) statüsünde emekli olacaksanız, o zaman şimdi aldığınız vergi indirim hakkının hiç bir bağlayıcılığı yok; emeklilik zamanı geldiğinde kurum sevki ile yeniden hastaneye gidip, işgücü kaybınızı belgelemeniz gerek.

vergi indirimi sonucuna göre karar vereceğim. olumlu gelirse 3 yıl daha prim ödeyip ssk dan emekli olmayı düşünüyorum. Nasipse tabi.

arkadaşlar başkalrının yanın da çalışmadan çalışıyormuş gibi gözüken arkadaşlar aman dikkat edin çalıştığınız yer sakatlığınıza uygun olsun.omurilik felçlisi biri inşaatta çalısıyor gözükürse sgk bunun farkına varırda iş yerini denetlemeye giderse ve sizide orada göremeyeceği için iş yerine ceza kesebilir.sizde karşı tarafa mahcup olursunuz.adam size iyilik yaptığı için cezayıda sizin ödemeniz gerekir.aman dikkat

Üst Alt