Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kalça protezi ve sol tarafta bulunan ortopedik rahatsızlıkla ehliyet ve araç alımı!?

Arkhe7

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Annem ufak bir araç almak istiyor. Sol kalçada ikinci kez takılmış protezi ve sol tarafta başka ortopedik sorunları var. Kendisi için birkaç sorum olacaktı;

- Hastaneden Sağlık Kurulu için randevu aldık, öncesinde ehliyeti de değiştirmek gerekli mi yoksa onu daha sonra yapsak olur mu?

- Randevu günü tüm kontroller, testler vb. yapılacak mı yoksa sadece ortopedi kontrolu mu yapilacak? Kisacasi hastanede cok ugrasmasi gerekecek mi onu merak ediyoruz.

- Randevu gününden önce yapmak gereken form, dilekçe vb. bir işlem var mı?

Teşekkürler

Ilk önce heyetin kararını bekleyin ve heyete mutlaka ötv indirimi istediğinizi belirtin bazen değerlendirmiyorlar çıkan raporda mutlaka özel tertibtlı araç kullanır ibaresi olmalı aksi halde araç alamazsınız rapor istediğiniz gibi çıkınca il sağlık müdürlüğünde tekrar heyete girilecek ve kısıtlama kodları alacaksınız ondan sonra ehliyeti değiştirin ve araç işlemlerinizi yapın 2)sadece ortopedi den giriyorsanız o gün gerekli muayene olur heyet için gün verirler 3)size zaten hastane gerekli bilgileri verecek herhangi bir evrağa gerek yok yalınız ameliyat epikrizraporunu isterler epikriz raporunun aslını isterler o yüzden ameliyat olduğu hastaneden isteyin aslı gibidir kaşesi vururlar.

Mümin Çelik

Çok teşekkürler.

Bir sorum daha olacak, biz randevuyu internetten Mhrs üzerinden, klinik olarak da "sağlık kurulu" seçerek aldık. Orada tek bir doktor ismi vardı, ortopedi muayenesini yapar mi emin değilim. Herhalde o ortopediye yönlendirir diye düşünüyorum ama bilemedim.

Belki de her ihtimale karsi hastaneye de sormakta fayda var.

Siz o gün hastanenin heyet bölümüne gideceksiniz direk onlar sizi yönlendirecek ve mutlaka ötv indirimi istiyoruz diye sçyleyin yoksa değerlendirmeye almazlar

Konuyu açıp terk etmiş olmayayım, birilerine faydası olur diye şu ana kadar edindiğim tecrübeleri yazayım.

Engelli Sağlık Kurulu randevusunu aldık, bir taraftan da ehliyet için sağlık ocağı-uzman dr. sürecini başlatmıştık. Kurul için gittiğimizde yukarıda Mümin bey'in söylediğinin aksi bir durumla karşılaştık. Kuruldaki görevli biz ortopedik engel olduğunu söyleyince kodlu ehliyet olmadan kurula giremeyeceğimizi söyledi. Hemen İl Sağlık Müdürlüğü'ne telefon ettim, öyle bir zorunluluk olmadığını ama kurulların rahat karar vermek için bunu isteyebileceğini, o şekilde yaparsam daha iyi olacağını söyledi, dolayısıyla rapor için kurula giremedik.

Ehliyet için sağlık ocağındaki hekim göz, nöroloji ve ortopedi sevki yaptı. Mhrs üzerinden tek tek randevuları aldık ama burada bir hatamız olmuş, bu yönde bir bilgi görmediğimiz için müsaitlik durumuna göre gözü başka bir hastaneden almıştık ama rapor işlemlerinde hepsi tek bir hastaneden olmalıymış. Göze yeniden randevu almak durumunda kaldık.

Bu arada iki doktor bu işleri iyi biliyordu ama ortopedi doktorunun zerre bilgisi yoktu, sistemden e-rapor düzenlemeyi, komisyona sevk yapmayı vb. bilmiyordu. Benim yönlendirmelerim, onun telefonla başkalarına sormasıyla hallettik.

Bu işlemler özel hastanelerden de yapılabiliyor ama komisyona sevk kısmını beceremeyebilirler korkusuyla garanti olsun diye devlet hastanesi tercih ettim.

Sevklerdeki 3 muayeneyi ayrı ayrı aldıktan sonra bir dilekçe yazıp hastanenin göndermesi uzun sürer diye İl Sağlık Müdürlüğü'ne elden götürdük. Evrakı verdikten 15 gün sonra da telefona mesaj geldi ve 3 gün sonrası için tertibatlı araç komisyonuna çağırdılar.

Bugün de komisyona girip ehliyet için kodların belirtildiği raporu aldık. Ehliyeti değiştirdikten sonra da rapor için kurula randevu alacağız. O işler bittikten sonra tecrübelerimizi tekrar yazarım.

Bu arada tertibatlı araç komisyonu bize de sağlık kurulu raporu sordu ama ehliyeti değiştirmediğimiz için kurula giremediğimizi söyleyince sorun olmadı.

Rica ederim.

Benim de ortaya bir sorum var, belki tecrübesi olan vardır. Hastanede gireceğimiz kurul komisyonun aksi bir karar verebilir mi?

Yani İl Sağlık Müdürlüğündeki komisyon rahatsızlığa istinaden "sadece otomatik vites kullanabilir, düz vites kullanamaz" diyip ona göre ehliyet kodları vermişken hastanenin engelli sağlı kurulu ötv indirimine hayır diyip özel tertibat notunu düşmemezlik yapabilir mi?

Yarım bırakmayayım, kalan bölümü de yazayım.

Raporu aldıktan sonra herhangi bir İlçe Nüfus Müdürlüğüne gidip ehliyeti değiştirdik, 3-4 günde de yeni kodlu ehliyet adrese geldi.

Mhrs üzerinden Üsküdar Devlet Hastanesinde sağlık kuruluna randevu aldık. 20 Ekim'de kurula girdik, standart dilekçeyi doldurup başhekimliğe imzalattıktan sonra 200 TL rapor ücretini yatırdık. 8 yerden muayene istediler, muayene başına 20 saniye harcamışızdır, "Rahatsızlığın var mı? Yok." şeklinde. Ortopedi doktoruna protez ameliyatlarını söyledik, tamam dedi bitti. Toplam 1,5 saatte işi bitirdik. Cuma günüydü, Pazartesi sonucunu alırsınız dediler, öyle de oldu.

İlkinden sonra iki kez daha değişip yenisi takılan total kalça protezi sebebiyle ehliyet kodlarına uygun ötv muafiyeti için gerekli ibareyi rapora yazdılar ve işlemler tamamlandı.

Arkhe7

Merhaba, öncelikle Annenize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sizinle birebir aynı süreci yaşıyoruz şu an. O yüzden mesajlarınızı dikkatle okuyorum, süreçte bizden bir adım öndesiniz, gelişmeleri yazmaya devam etmenizi rica edeceğim sizden.

Benim de Annemin sol kalçasında protez var, birkaç kez ameliyat geçirdi.

ÖTV muafiyetli araç alım yapmak istediğimiz için biz de süreci başlattık. Buradaki diğer arkadaşların mesajlarını dikkate alıp sağlık kuruluna başvurmadan önce ehliyet değişikliği sürecini başlattık. Sağlık ocağından aile hekimi ortopedi uzmanına yönlendirdi, randevumuzu alıp hastanenin ilgili birimine gittik. Ortopedi doktoru kontrollerin ardından engelli kodlarını alacağımız sağlık müdürlüğüne bağlı komisyona sevk etti. Belgelerimizi teslim ettik ve ayın 22'sinde komisyondan çağıracaklar.

Bu konuda bir sorum olacak; siz sağlık ocağındaki doktorun ortopedi dışında göz ve nöroloji birimlerine de yönlendirdiğini yazmışsınız. Benim annem de yakın gözlüğü kullanıyor, günlük hayatını ya da araba sürmesini etkilemeyecek düzeyde bir bozukluğu var, daha önce de araç kullanıyordu. Sağlık bakanlığına bağlı komisyon bu konuda bir problem yaratır mı? Göz doktoruna da neden kontrol olmadınız ve sevk almadınız şeklinde? Yoksa asıl rahatsızlığı olan ortopediden aldığımız sevk yeterli olur mu?

vlknz

Merhaba,

Teşekkürler, size de geçmiş olsun.

Yok, göz sebebiyle bir sorun çıkmaz, hiç duymadım. Komisyon zaten önüne gelen sevke bakıp işlem yapıyor, siz ortopediden sevk edildiniz onlar da sadece onu değerlendirecek. Hatta annemin gözlükle ilgili kısıtlama kodlarını da rapora uzman dr. yazdı, komisyon değil.

Bizde biraz aile hekiminin işgüzarlığı oldu, gözden onlar bile gözlükle ilgili kısıt kodlarını yazabiliyorlar ama o uzmana sevk etti. Protez ameliyatı sinirlere hasar vermiş olabilir diye de nörolojiye sevk etti ve biraz işimizi uzatmış oldu.

Arkhe7
Anladım çok teşekkür ederim.

Komisyona giderken önceki ameliyatların orijinal epikrizlerini götüreceğiz. Daha önce sağlık raporu almadınız mı şeklinde soru gelirse de, hastanenin sağlık kurulu önce engelli kodlarının alınmasını istiyor diyeceğiz. Komisyona giderken başka dikkat etmemizi önereceğiniz bir konu var mı?

vlknz

Epikrizleri bir işe yaramadı ama bence götürün, böyle yerlerde bir gün diğerini tutmayabiliyor.

Sağlık kuruluna da rapor için randevu almıştık, önce kodlu ehliyeti almamızı istediklerini söyleyince sorun olmadı, evet. İçeride toplam geçirdiği süre 1 dakikadır, yürü, parmak ucunda dur, topukta kalk, tamam çıkabilirsiniz.

Size gelen mesajda saat yazıyor, biz tam zamanında gittik, 1 saaten fazla bekledik ama çok daha erken gitsek de girermişiz. Saatin önemi yok gibiydi. Binanın önüne bir masa koymuşlar, kağıda sana denk gelen sıra numarasını ve ad soyad yazıyorsun, aynı şeyleri fotoğrafının arkasına yazıp bir kutuya bırakıyorsun. Oradan alıp sırayla çağırıyorlar.

Umarım bir sıkıntı çıkmaz, kolay gelsin.

Bizim komisyon kararı da çıktı. Verilen kodlar şu şekilde:

10.02 Otomatik vites
47 İki tekerlekli araç kullanamaz
78 Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102 Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

Bu hafta ehliyet değişikliği için Nüfus Müdürlüğüne başvuracağız. Önceki eski tip ehliyeti alındığında annemin herhangi bir engel durumu olmadığı için herhangi bir kod yoktu. Bu kodlar ilk defa işlenecek. Dolayısıyla ehliyet değişikliği şeklinde başvuru yeterli değil mi?

Merhaba,

Durum güncellemesi yapalım, işlemlere başlayalı aylar olmuş ama hala nihayete ermedi.

Kodlu ehliyet ve “sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekmektedir” açıklamalı raporu aldıktan sonra araç alımına geçtik, 29 Ocak’ta fatura kesildi ve 1 Şubat’ta işlemler başladı. Vergi Dairesi bayiden bazı ek evraklar istemiş, aynı aracın muafiyetsiz satışlarına ait faturalar vb. gib.gov.tr üzerinden sorgulama yaptım, dosya 17 Şubat’ta kayda alınmış. Dosyayı görüntüledim, üzerine elle “Kalça protezi-ivdb olumsuz görüşü var-Görüş soralım” diye bir not yazmışlar. Bugün Ümraniye’yi aradım, 18 Şubat’ta Ötv Grup Müdürlüğü’ne yazı yazarak görüş istendigi bilgisini verdiler.

Mevzuata uygun rapor ve bu rapora uygun kodlu ehliyet varken, ayni rahatsızlıkla araç alan yukarıda yazıştığımız arkadaş ve daha başkaları da varken neyin görüşü isteniyor anlamadık. Boşa süreç uzatıyorlar ve daha ne kadar uzatacaklar göreceğiz. Umarım red cevabı çıkmaz da daha uğraşmayız.

Sol Kalça

Sol Kalça Artrodezliyim,
Daha Önceki H sınıfı ve Otomatik Vitesli araç kullanması uygundur ibareli raporum mevcuttu.
ÖTV Muhafiyetli araç alabiliyordum. Şimdi Ehliyeti değiştirmek istedim ve rapor için başvurdum
Komisyon ilk kez ilde değil de FSM Eğitim Araştırma Hastanesinde toplandı (Komisyonun acemiliği belliydi)
Yeni raporu aşağıdaki gibi düzenlediler,

SINIRLI KULLANIM KODLARI:
47. İki tekerlekli araç kullanamaz,
102.Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz

TIBBİ NEDENLERLE VERİLECEK KODLAR : Z98.1 ARTRODEZ DURUMU

KARAR:1.Grup Sürücü Olur

AÇIKLAMA:Bacak kısalığı 3-4 cm. İçten yükseltmiş topuklu ayakkabı ile araç kullanabilir.

ibareli rapor düzenlendi.
1. Bu durumda ÖTV muhafiyetli araç alıp alınamayacağı konusunda bilgilerinize ihtiyacım var arkadaşlar.
2. Şu an mevcut aracım ÖTV Muhafiyetli olup otomatik viteslidir. 2022 yılının sonunda 5 yıl dolacak yeni araç alamasam bile, bu araçla ilgili ÖTV muhafiyetini kaldırırlar mı acaba.

E-Nabız sisteminde engelli raporu kayıtlı olanları aile hekimi sevkedemiyor. Direk sağlık kuruluna gönderdi

Gençler Merhaba; Benim 2016 yılında iş kazasına bağlı olarak sağ kalçama total kalça protezi takıldı enfeksiyonel nedenlerle 2018 yılında revizyon ameliyatı ile yenisi ile değiştirildi.Engelli raporu çıkarttım ortopedik ibaresinde evet yazıyor. Bende ötv için başvuru yapabilirmiyim ötv indirimi alma olasılığım varmı yardımcı olursanız sevinirim.

@Arkhe7,
hayırlı olsun vallahi bendede 2 kalça protezi var biri revizyon oldu hata ehliyetimi engelli yapmak için sağlık ocağı ordan hastane orasında komisyona sevk etti ama komisyon sağlamsın deyip geri çevirdi her yerde farklımı işliyor bu sistem anlamak ne kadar zor

Üst Alt