Tamamen cahilliğimden soruyorum bunun sebebi kalbin kendi ritmi ile pil ritmi çakışıyor olabilir mi?
Öncelikle çok geçmiş olsun. Kalp piliniz olduğu için anlattıklarınıza benzer bir öykünüz olduğunu tahmin etmiştim.
Şimdi size şu şekilde açıklayayım. Halk arasında kalp pili denilse de bu cihazlar aslında pil değildir. Küçük bir yapay zeka bilgisayarıdır. Pil sadece kalbe gerekli akımı veren enerji kaynağıdır.
Piller ayarlarına bağlı olarak sürekli olarak kalbin EKG'sini çeker ve kalp atımlarını izler. Eğer kalp atım hızı ayarlanmış değeş, mesela en düşük 60 değerine düşerse kalp pili devreye girer. Eğer kalbin kendi hızı bunun üstündeyse devreden çıkar.
Eğer arada kalp kendisi atıyorsa pil -yine ayarlarına bağlı olarak- kalbin kendi atışına izin verebilir veya overdrive edebilir. Yani kalp atışını yetersiz bulup kendi devreye girebilir.
Sizinki gibi hastalarda kalp hızı 200 lere çıkarsa, fibrilasyon olursa o zaman şok verir ve kalbinizden bağımsız olarak belli bir süre için sürekli pil moduna geçer.
Tüm bu işlemler tamamen otomatiktir ve neredeyse hataya hiç yer yoktur.
Ancak, elbette, kalbinizin halihazırdaki bozuk iletim sistemi pilin düzenlemesine rağmen gereksiz şekilde araya giriyor, eksta atımlar yapıyor olabilir. Siz bunları çarpıntı olarak hissedersiniz. Bu emniyetli sınırlar içinde olduğu sürece normaldir. Eğer kalbiniz bu müdahaleleri çok sık yapıyorsa o zaman elektrofizyolojik ablasyon tedavisi yapılması gerekir.
Şimdi sorunuza gelecek olursak, hissettiğiniz durumun hep xx:57 gibi zamanlarda yaşanmasını ben tesadüf olarak görüyorum. Çünkü piller çalışmasını hiç ama hiç bir zaman durdurmazlar. Kademeli olarak güvenlik sistemleri vardır. Bahsettiğiniz gibi bir güncelleme zamanı olsa bile o sırada yedek sistemleri devrede olur. Ancak çoğu pilin anormallikleri kayıt sistemi vardır. Pil için kontrole gittiğinizde firmanın görevlisi telemetri cihazından bunların kayıtlarını görebilir. Bu durumların ne sıklıkla yaşandığına bağlı olarak da ayarlarda değişiklik yapılabilir.
Sonuç olarak, eğer pilinizin ölçüm değerleri normal sınırlarda ise endişelenmenizi gerektirecek bir şey yok. Arada ekstra vuruşlar hissetmeniz normal. Pil olduğu sürece de kalp hızınız asla belirlenen değer altına düşmez.
Tekrar geçmiş olmasını diliyorum. Sağlıklı günler.