Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kanser sebebiyle 4C'den emeklilik şartlarım nedir?

özgür1974

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
22 yıllık devlet memuruydum istifa ettim , son bir ayda 4a lı olarak çalışmaya başladım. Daha önce geçirdiğim kanser den dolayı erken emeklilik olabileceğini öğrendim. %50 engelli raporum mevcut. 4c li olarak emekli olabilir miyim ? nereye nasıl başvurmam gerekiyor

Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

6500 tl emekli maaşi baglanir ssk dan olmayin

son 7 yıl kuralı geçerli değil mi? yeniden memur olsam ve emekliliğe başvursam emekli sandığından mı emekli olacağım ?

Direk emekli olursunuz kamu emeklilik daire başkanligini arayin gününüz kurtariyor memur olmaya gerek yok arayin sorun03124587000 istifadan sonra emekli olunmaya biliyor tam emin degilim emekli sandigindan
Emekli sandigindan emekli olacaksiniz engelli hakkiyla malulen degil

Engelli emeklilikte son 7 yıl kuralınde değişiklik oluyor mu ?

2008 öncesi sigortalı olup daha sonra engelli olanlarda emeklilik hakkı kazanılıdığında , 2829 sayışı kanunda belirtilen son 7yıl kuralında herhangi bir değişiklik oluyor mu ?

15.11.1999 da memuriyet hizmetime başladım. 14.10.2022 de memuriyet görevinden istifa ettim. 4C li olarak prim ödeme gün sayım 8318, sigortalılık sürem 23 yıl 2 ay 5 gündür. 02.11.2022 de 4A kapsamında sigortalı olarak yeniden çalışmaya başladım. 22.11.2022 tarihinde kronik rahatsızlığıma bağlı %50 engel oranı bildiren sağlık raporu aldım. Bu bilgiler ışığında emekli olabilir miyim , bilgisi olan arkadaşlar yorum yazarsa sevinirim

Anlayamadığım konu şu : ben evre 2 kanser hastasıydım, hastalık listesinde hastalığım var ama hastalığım için inoperabl ( opere edilemeyen ) ve ileri evre olma yada tedaviye rağmen hastalığın ilerlemesi gibi ibareler yer alıyor( ki bu zaten o kişinin emekliliğini bile göremeden vefat edeceği anlamındadır ) , öte yandan sağlık kurulu hastalıklarıma bağlı %50 engelli raporu veriyor. Bu iki ibare birbiri ile çelişiyor.

özgür1974

Malulen emeklilik söz konusu olduğunda son sigortalılık hangi statüde ise emeklilik de o statüde olur. 4a'lı iseniz, malulen emekliliğiniz de 4a statüsünde olur. Ve orada da SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı almalısınız

OturanBoğa

Benim 22 yıllık memuriyetim var , malulen değil %50 engelli oranına göre erken emekli olmak istiyorum. Yeni düzenlemeye göre sadece malulen emekli olunabilir. %40-59 oranında engelli şeklinde raporlananlar emekli olamaz . Kaldı ki eylül 2021 de yayınlanan yönetmelikte hastalıkların engel teşkil ettiği oranı yazmaya bile lüzum görmemişler, ağır engelli şeklinde belirtilmiş ki bu da malülen emeklilik demek. Ama çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının web sitesinde bile %40 ın üzerinde engelliniz varsa belli prim günlerini doldurmak suretiyle emekli olabilirsiniz yazıyor benim %50 raporum 22 yıl memuriyetim var emekli olamıyorum. uzun lafın kısası erken emekli olabilmeniz için malül olmak gerekiyor ki kanser hastaları için bu ölüm demek.

(Gölge) yazmış senin durum için geçerli olan yolu.

2008 öncesi Memur olarak çalışan engellilerin emekliliği;

Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

ucuncubahar

Kanser hastalarının bu şekilde rapor alabilmeleri için en fazla 6 ay ömrünün kalmış olması ve %60 ın üzerinde sadece malülen emekli olabilmesi gerekiyor.

Arkadaşlar ben kanser nedeniyle %50 engelli raporu bulunan bir doktorum. Kanser teşhis ve tedavim 2006- 2007 tarihinde tamamlandı. Her kanser hastası gibi kontrollerim devam ediyor.
22 yıllıkta devlet memuru idim şimdi özelde çalışıyorum. Eski yönetmeliklere göre 18 yıl çalışmam yetiyordu , ben emekli olmayı düşünmediğimden 22 yıl çalıştım. Eğer 2021 eylülden önce başvursa idim rahatlıkla emekli olabilecektim ama ben engelli raporumu 2022 de aldım . Maalesef 2021 de yayımlanan yönetmeliğin SGK hastalık listesine göre kanser hastasının emekli olabilmesi için ölmesi gerekiyor. Çünkü tüm kanser türleri için tedaviye cevap vermeyen hastalıklarda ibaresi var , bu da kanser geçirmişsen ve takipteysen emekli olamazsın , 6 ay bir yıl kadar ömrün kalmışsa seni malulen emekli ederim diyor bu yönetmelik.

Diğer hastalıklar içinde ağır koşullar öne sürüyor. Bu yönetmeliğe karşı engelli derneklerinin bir çalışması var mı ? yada açılan dava vs ..?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Eski yönetmelikte kanser hastası evre 1-2 de ve tedaviye cevap verdiyse ( tıbben remisyon deriz ) %40 engelli olarak kabul ediyor, evre 3-4 de ise bu oran artıyordu. Sigortalılık başlangıç süresine göre yaşa bakılmaksızın yaklaşık 16-18 yıl çalışılsa %40 ile erken emeklilik hakkı kazanılıyordu, ancak yeni yönetmelikte bu oranlar tamamen kaldırılmış Ağır düzeyde çalışma gücü kaybına neden olan durumlar başlığı altında her kanser türü için ayrı ayrı liste yapılmış. Listeye baktığımda bir hekim olarak şu sonuca kolaylıkla ulaşabiliyorum ; kanser hastalığınız evre 4 ( yani son evre ) ve yapılan tedaviye cevap vermiyorsa ( ki zaten bu durumda %60 ın üzerinde engellilik demek zaten ) malülen emekli olabiliyorsunuz sonrada ölüyorsunuz zaten. ben %50 engelli raporu ile vergi indirimi hakkı kazanmama rağmen son yönetmelikte yayımlanan sgk hastalık listesinde karşılığı olmadığı için emekli olamadım. SGK nın bana cevap dilekçesinde sizin yeterlilik sigortalılık primininiz var tamam , %50 engellisiniz tamam bunlar güzel ama son yönetmelikte hastalığınız ağır düzeyde çalışma gücü kaybına neden olan hastalıklar listesinde olmadığından sizi emekli edemeyiz yazıyor.
Bu çok saçma çünkü ben hiç çalışmadan malülen emekli olmak istemiyorum sadece geçirdiğim hastalıklara bağlı normalden biraz daha erken emekli olmak istiyorum ki eskiden bu böyleydi.2018 yılında zaten ben bu hakkı kazanmıştım , o zaman başvursam şimdi emekliydim ki biraz daha çalışalım dedik yönetmelik değişti ve daha çok çalıştığım içim resmen cezalandırılıyorum.

Eskiden görüş isteseydiniz bari
özgür1974

Bi yakinim vardi evre 2 deydi akcigerdende amaliyat olmuştu
Doktora rica ettiler 60 denk rapor aldi malulen emekli oldu

özgür1974

yani doktormuşsunuz olabilir de burayı okuyan kanser hastalarının da olabilecğini düşünüp az daha yumuşak tonlama ile empatik cümleler kurabilirdiniz.ben 4. evre kanser hastasıyım üstüne 2018 de metastaz yaşadım yine ağır bir ameliyat geçirdim ....sonra da ölüyorsunuz zaten 'li cümleler nedir? Devlet hastanesinde süreçleri bilenler hemen engelli raporu alırlardı şak diye hemşireler, memurlar bu konuda çok girişkendirler ancak siz demek atlamışsınız bir hekim olarak.

özgür1974

Eskisi zaten özürlülük ölçütü olan yönetmenlik degilmiydi sonradan engelli emekliliğini ve malulen emeklilik rapor olayını yeni cetvelde birleştirdiler yeni yönetmenlik çikardilar eskiden malulen emeklilikte maluliyet cetveli vardı engelli emeklilikte ise oranlı özürlü raporuna göre degerlendiriliyordu şimdi özürlülük ölçütü raporu halen geçerli fakat 2022 evde bakım maaşi degerlendiriliyor

20 yıl üstü çalışmışsınız o kadar prim günle normal bile emekli olursunuz iyi araştırın.

onkolojiden %40 engelli raporu bulunan 4cli memur emeklilik?

Merhaba. 2011 yılından beri 4cli devlet memuruyum. onkolojiden %40 süresiz raporum bulunmakta. 5510 sayılı kanuna göre 18 yıl sigorta süresi ile emekli olmama 1 senem kaldı. (sgk başlangıcım 2006 yılı) vergi dairesinden vergi indirim yazım da onaylandı.
2021 sgk hastalık listesinde onkoloji hastaları için sadece ağır çalışma gücü kaybı tanımlanmış.
Bu durumda %41 (onkoloji %40, diğer hastalık %1) engelli oranı ile emekli olamaz mıyım?

Bence ağır değerlendirilir
Orta hafif yok mecburen ağır değerlendirilir emekli olursunuz buda avantaj oluyor

Fakat ağır çalışma gücü kaybı listesinde belirtilen koşulları sağlamıyor hastalığım. Bu sebeple %40 rapor ile emekli olamayacağım anladığım kadarıyla. Halbuki vergi indiriminden emekli olmak istesem aynı hastalık ile 20 sene çalışma süresi ile emekli olabilirim sanıyorum. Vergi indirimi yazım onaylandı.
Benimle benzer durumda olan onkoloji hastaları var mı?

@minta77,

Benim gördüğüm bir dava yok. Ama bir avukat eliyle UYAP üzerinden araştırmak lazım

Üst Alt