bence şöyle düşünebilirsiniz...
kas hastası olarak aşı olduğunuzda ve istenmeyen yan etki oluştuğunda bunun sizdeki sonucunu tahmin etmelisiniz...
bildiğim kadarıyla kas hastalarında, yani müsküler distrofi denilen hastalıkta kas kitleleri gelişmiyor, olması gereken boyuttan daha küçük boyutta kalıyor ve dolayısıyla da gerekli/yeterli gücü üretemediği için işlev kaybı ya da kalitesizliği yaşanıyor... yani, sağlıklı kişilerin bacaklarındaki kaslar onların yürümesini/koşmasını sağlarken kas hastalarının bacak kasları onları ya hiç taşıyamıyor ya da zar zor taşıyabiliyor...
sizin kas hastalığınızın sizdeki işlev bozukluğunun/kaybının derecesini bilemem elbette, o yüzden kendiniz şöyle düşünmelisiniz: aşı sonrası istenmeyen etki görüldüğünde bu sizde şu anda zaten var olan işlev kaybını daha ne kadar kötüleştirecek ve bu geçici (tahminen 2-3 gün) süreçteki olası sorunları/ihtiyaçları nasıl çözeceksiniz?
şöyle basit bir senaryo kurgulayayım: temel doğal ve gündelik ihtiyaçlarınızı gün boyunca kendi başınıza karşılayabilen/halledebilen bir kas hastasısınız, daha çok güç ve işlev gerektiren ihtiyaçlarınızı da -yine diyelim akşam işten/okuldan eve gelen- aile üyelerinizin yardımıyla hallediyorsunuz, bu durumdayken -diyelim- biontech aşı olup istenmeyen etkisi yüzünden temel doğal ihtiyaçlarınızı gidermek konusunda sıkıntı yaşadığınızda bir çözüm planınız var mı?
en kötüsünü düşünün, tuvalete bile gidemiyorsunuz, ne yapacaksınız?
ben olsam, bana yardımcı olabilecek bir aile üyesi varsa, onunla konuşup anlaştıktan sonra (özellikle aşı olma tarihi konusunda) biontech aşısı olurdum... yardımcı olacak kimse yoksa: sinovac.
ek bilgi: geçen hafta pazar günü twitterde hashtag yöntemiyle #moderna #biontech #astrazeneca #sinovac araştırması yaptım... şu anda amerika'da nüfusun çoğunluğu moderna 2. doz aşısı oluyor, norveç (ve amerika) kan pıhtısı riski yüzünden (aslında çok, çok düşük) astrazeneca aşısından vazgeçmiş, elindekileri dünyanın diğer ülkelerine verecek, biontech hakkında şikayet astrazeneca ve moderna'dan daha az görünüyor...
ancak sinovac hakkında neredeyse hiçbir yan etki şikayeti yok... en başta benim 65 üstü akrabalarımın hepsine sinovac aşısı yapıldı, hiçbirinden tek şikayet yok, ayrıca 65 yaş üstü tanıdıklarım, ya da daha genç arkadaşlarımın 65 üstü büyüklerinden sinovac aşısı olanlardan hiçbir şikayet duymadım... geçenlerde watzaptan tanıdık genç bir bayanla konuştum, annesi sinovac aşı olmuş, 1 hafta sonra kendisinin pcr testi pozitif çıkınca hem kendisi kovid olmuş hem annesine de bulaştırmış, ancak annesi (tek doz sinovac aşısına rağmen) kovidi çok hafif atlatmış, sadece biraz öksürük oldu, sıradan bir soğukalgınlığı gibi geçirdi, dedi...
şu anda, 55+ yaş üstünde olanların aşı olma sırası geldi, mhrs'den baktığımda benim için de 2 aşı seçeneği belirtilmiş: sinovac ya da biontech aşısı olabilirim... ancak ben 2020 kasım ayında kovid geçirdiğim için aradan 6 ay geçmesi gerekiyor aşı olmak için bu yüzden mayıs sonunu bekleyeceğim...