Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

KDK sigorta şirketinin ÖTV bedeli kesintisi yapmasını hukuka aykırı buldu

hozgul

Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
337
Arkadaşlar,

Bu önemli ve ciddi bir sorun olarak karşımızda durmaktaydı. Sigorta şirketleri haksız zenginleşme savunmasıyla ödeme yapmıyordu. Halbuki prim alırken asıl zenginleşmeyi sigorta şirketi yapıyor. KDK bu konuda karar vererek meydana gelen hasar sonucu ödemekle mükellef olduğu tazminatlardan ÖTV bedeli kesintisi yapmasının hukuka uygun bulmadı.

Kararda:

"ilgili mevzuatta, işlemin dayanağı olarak gösterilen Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarında ve başvuran ile sigorta şirketi arasında imzalanan "Birleşik Kasko Sigorta Poliçesi "Genişletilmiş Kasko" Sözleşmesi" ne açık bir hüküm olmamasına rağmen sigorta şirketlerince kendiliğinden sektör pratiğinde getirilen bir uygulama neticesinde rayiç bedel üzerinden prim ödeyen engelli bireylerin araçlarındaki hasar sonrası ÖTV'siz bedel üzerinden ödeme almalarının eşitlik ilkesine aykırı olması ve sigorta şirketi lehine sebepsiz zenginleşmeye yol açması nedeniyle hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu, devletin engelli bireylere tanıdığı hakkı daraltacak şekilde oluşan sektör pratiğinin hukuka uygunluğun gerekçesi olarak ileri sürülemeyeceği ve idarenin hukuka aykırılığı giderecek gerekli düzenlemeleri yapması yönünde tavsiyede bulunulması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. "

Karara buradan ulaşabilirsiniz

Güzel paylaşım teşekkürler

8.5 ve 25 ci maddelere dikkatinizi çekmek isterim.

"bu çerçevede anılan araç sahiplerinin ÖTV kanunun 7 nci maddesi kapsamında 5 senelik süre beklenilmeden ÖTV istisnasından yeniden yararlanabileceği hususu dikkatte alınarak aracın ÖTV'siz değeri üzerinden ödeme yapılmasının makul olduğu ve mevzuata aykırı olmadığının değerlendirildiği, aksi durumda hurda belgeli araçlar için ÖTV dahil tazminat ödemesi yapılacağı, bu durumda engelli vatandaşın 5 yıllık süre kısıtı olmadan yeniden ÖTV istisnasından faydalanabileceği ve sebepsiz zenginleşmenin gerçekleşeceği,"
işin bu boyutuda var.

En mantıklısı 5 yıl altı engellilerde indirimli kasko primi ve pert tazminatını ÖTVsiz ödemek; 5 yılı dolan engelliler için ise normal kasko primi ve normal (ÖTV dahil) tazminat ödemesi, bence. Mevzuata uygunluğunu veya uygulanabilirliği hakkında fikrim yok.

Crimean

Mevzuatta ÖTV ödenmez diye bir madde yokken son paragrafta nasıl fikir yürütüyorsunuz anlayamadım? Bu uygulama sigorta şirketlerinin tamamen uydurmasıdır. Tüm sigorta şirketlerinin bunu böyle uygulaması; uygulamanın doğru olduğu anlamına gelmez. Hazine müsteşarlığı sigorta genel müdürlüğündeki daire başkanı arkadaşıma sorduğumda; pert durumunda ÖTV ödenmemesi diye bir mevzuat olmadığını teyit etti. Sigorta ettirenle sigorta şirketi arasında bir dava söz konusu olduğunda; sigorta şirketinin bu uygulama ile ilgili hiç bir kanuni dayanak gösterebileceğini sanmıyorum; çünkü yok..

Sn. hozgul,

Bu paylaştığınız hükmün hiç bir yaptırım gücü yok. Daha doğrusu kararı veren yerin bir yaptırım gücü yok. Buradan tavsiye niteliğinde kararlar çıkar. Bu ülkede tavsiye niteliğinde karar sadece dava açıldığında; karar verecek hakimin kararını "ODA BELKİ" etkileyebilir. Karar doğru bir saptama yapsa bile HÜKÜMSÜZDÜR.

@VİRGO

Bağlayıcı olan sadece yargı kararlarıdır ve buna uyulmak zorundadır. KDK'nın verdiği kararlar tavsiye niteliğindedir. Ancak hükümsüzdür diyemeyiz. Zira bu bir prestij meselesidir. Öte yandan mahkemeler KDK'nın verdiği kararları dikkate alır. Aynı kararı vermek mecburiyetinde değildir. Ancak uluslararası hukuk bakımından KDK önemli bir mevkidedir.

KDK'nın yaptırım gücü hukuki açıdan olmasa da taşıdığı ağırlık bakımından idareyi zorlama, yönlendirme kabiliyeti vardır. En nihayetinde iş mahkemeye düşse KDK'nın görüşü delil niteliğindedir.

VİRGO
Mevzuatlarda bazı boşluklar olabiliyor, çok net ifadeler olsa zaten böyle bir uygulama yapamazlardı. Şimdi tam anlayamadım siz ÖTV ödemeden aldığınız aracınız perte çıkınca (inşallah olmaz) kaskodan (ödemediğiniz) ÖTVyi içeren ödememi istiyorsunuz?

Benim savunduğum şu tamam ben ÖTV ödemedim bana ÖTV ödemeyin ama primlerimi ÖTV'siz ödeme yapacakmış gibi hesaplayın (daha düşük), şu an sağlıklı kişilerle aynı primi ödememe rağmen ÖTVsiz geri ödeme alacağım, aleyhime bir durum var. Pert çıkınca ÖTVli ödeme uygulamasının bazı sahtekarlıklara ve suistimale sebep olacağını öngörüyorum. Ki KDK görüşüde bunu destekliyor zaten. Daire başkanı arkadaşınıza da şu fazla prim ödeme konusunu sorarsanız sevinirim.

Crimean

Matematikte "olmayana ergi metodu" diye bir metot vardır. Sizin yorumunuzda buna benziyor. Olma olasılığı var olan bir şeyi olmuş veya gerçekleşme olasılığı çok yüksek gibi göstererek; sonuçtan hareket etmek.

1. Hiç kimse aracını pert etmek için baştan hükümlü araç almaz. (Eğer bunu yapanlar veya yapmayı alışkanlık haline getirenler var ise maliye müfettişlerinin işi bu suistimal edenleri araştırıp; gerekli cezayı vermektir. Bu devletin görevidir.)
2. ÖTV indirimi ile araç alan kişi zaten bu aracı ihtiyacına binaen alıyor. Burada amaç engelli bireyin mobilize olması. (Aracım bakım için bir gün serviste kaldığında bile sıkıntı oluyor benim için) Dolayısıyla ben bu aracı pert edip extra para kazanayım derdinde olan engelli var mıdır? Bilemem. Var ise bile bunları bulup cezalandırmak yine devletin görevi. Pire için yorgan yakılmasına gerek yok. Devlet bu konudaki acziyetini namuslu engelli bireylerin haklarını toptan kısıtlayarak örtmeye çalışıyor.
3. Sigorta şirketleri öTV miktarına denk gelen kasko primini baştan alarak; hasar gerçekleştiğinde ÖTV yi ödemiyorum diyemez. Eğer diyorsa sigorta şirketleri "engelli bireyler" üzerinden zenginleşiyor demektir.

Bu kadar hukuksuzluk içerisinde sigorta şirketleri gayri kanuni olarak at koşturup; poliçelere hukuksuz ve hiç bir kanuni dayanağı olmayan hükümler koyabiliyorsa; bu da devletin ayıbı. Çünkü denetleyemiyor; sen ne yapıyorsun? Bu hükümler kanuni değil diyemiyor.

Bu hükümetin şimdiye kadar engelliler hakkında çıkardığı kanunlara bakın hepsi "cek cak lı" genel geçer ifadelerle donatılmış; pratikte hiç bir karşılığı olmayan uydurma hükümler olduğunu görürsünüz.

İşte sigorta şirketleri de bu muğlak durumdan istifade ederek çalışıyorlar.

Hazinedeki arkadaşıma en başta sormuştum zaten bu konuda adilane çalışan bir sigorta şirketi var mı? diye. O da pert durumu gerçekleştiğinde ÖTV li tutara denk gelen primi iade eden tek şirketin adını verdi. Bende onlara yaptırdım kaskomu..

SON NOT : kelime sonunda "cı lı, ci li çı lı" eki olan meslek gruplarından uzak durun. Bu meslek gruplarına karşı akıllı hareket edin. Örnek : SİGORTA CI , BANKA CI , EMLAK ÇI..

VİRGO
Birşey olduğunda zaten oluşma ihtimali %100 dür :) İhtimal çok düşük olsa zaten kaskoya ne gerek var değil mi?
Sorumun cevabını alamadım ama ödemediğimiz ÖTV'yi bize araç pert olunca ödeyen şirketi bizimle paylaşabilir misiniz? En azında engelli araç sahiplerinin bu konudaki sıkıntılarını pratik olarak çözer. Bana özelden atmayıda tercih edebilirsinizde.

200 bin Tl lik aracın %60 ÖTV değeri kabaca 70 bin lira, 200 bin TL lik 2.0 motor aracın ÖTVsi 100.000 TL. Senede 1 kez aracı perte çıkarıp yenileseniz, yılda 70 bin cepte. Çok daha az paralar için insan öldürüyorlar. Yapan mutlaka çıkar. Ve bunun farkına sigorta şirketleri varır, devletin denetleme kapasitesi çok sınırlı, kamuda çalışan herkes bunu biliyor, özeldekiler daha iyi biliyor :)

@Crimean

Sigorta şirketleri bir olasılığın gerçekleşme rizkini satın alırlar. Baştan bu aracı alan engelli ise kesin pert eder diye bir olasılık dahilinde ise sigorta şirketi bu riski neden satın alsın ki?

Sizin bakış açınız bu durumu suistimal eden engelli araç sahipleri olduğu veya olacağı kabulune dayanıyor. Bu durumda devlet olan yapı denetleme görevini ifa ederek suistimal edenleri tespit ederek; hak ettikleri cezaları vermekle yükümlü.. Bu araç sahiplerinin tüm bilgileri maliye bakanlığında var. Eğer bu ülkede bu bakanlık var ise görevini yapacak.. Yapmaması veya yeterli yapamaması vatandaşın sorunu değil, devleti yöneten veya yönetmeye talip olan hükümetin sorunudur. Yekten bu kişilere ben ÖTV ödersem bunlar arabalarını kesin pert eder mantığı "hukuktaki kötü örnek emsal teşkil etmez" mantığı ile çelişen bir mantıktır ve sakat bir mantıktır. Münferit kötü örneklerden yola çıkarak devlet olmanın verdiği gücü namuslu vatandaşlar üzerinde hak kısıtlaması olarak kullanamazsınız. Eğer bunu yaparsanız; benim de vatandaş olarak devlete "sen denetleme görevini yapmıyorsun. Beni araç almamdan itibaren cezalandırıyorsun. Git bunu kötüye kullananları bul ve cezalandır" deme hakkım doğar.

Benim başta ödemediğim ÖTV nin aracın pert olması durumunda bana ödenmesi yönünde bir talebim yok. Ama sigorta primi ödenirken ÖTV miktarını düşerek prim hesaplanması veya pert durumu gerçekleştiğinde başta ÖTV li kısma dair alınan sigorta priminin geri ödenmesi talebim var. Bunu da vaat eden tek şirket var. O da Allianz..

Tüm bu tartışılan zihniyetin kökeninde "devlet millet için mi var? Yoksa millet devlet için mi var" sorunu yatıyor. Gelişmiş demokrasilerde ilk önerme geçerlidir. Ama bizim gibi demokratik olmayan 3. dünya ülkelerinde ise maalesef ikinci önerme geçerli. Siz devlet için var olduğunuzda hukuk olmuyor; hukuk olmayınca da hesap sorma ve denetleme mekanizmaları işlemiyor.

@VİRGO
Paylaşım için teşekkürler. Bir sonraki kaskomda Allianz ile göüşeceğim önce. Sigorta şirketlerinin haksız kazancı konusunda ve çözüm önerilerinde hemfikiriz.

Maalesef millet olarak genelde ve öncelikle negatif düşünüyoruz, önce suçlu ilan ediyoruz. Önce suçsuz kabul etme gelişmiş ülkelerde oluyor maalesef ama bizim gerçeklerimiz başka.

Her millet layık olduğu şekilde yönetilir. Ne diyelim. Önce haketmemiz lazım toplum olarak.

Arkadaşlar peki karar çıktımı???
Son olarak 30 gün içerisinde kamoya duyuracağını bendi yer alıyor bunu nasıl öğrene biliriz

2 yıldır mahkemeliğim ve en son aracım için hesaplamaya gidildi ve hesapla cvp olarak araç engelli aracı ötv düşürülerek hesaplama gerçekleşmiş ben buna itiraz edeceğim ama elimde aracın raiş bedelini alacağıma dair bir örnek yok ve herkes şunu söylüyor ÖTV’sini ödemediğin bir aracın parasını almaya hakkın yok diyiyor bi çok avukat bana bu konuda yardımcı olursanız arkadaşlar

sade ve net dille bunun engelliye faydası nedir onu bir yazsanız?

Üst Alt