[FONT=Arial]Kedilerin ağzında çok fazla sayıda hastalık yapan mikrop vardır. Bundan dolayı ısırılan yerde iltihap gelişebilir. [/FONT][FONT=Arial]Hayvanın ısırdığı yerdeki yarayı güzelce temizleyin. Bunun için bir antiseptik veya sabunlu su kullanabilirsiniz. Isırılan kişi, özellikle tetanoza karşı aşılı değilse, hemen bir doktora başvurun. Hayvanın davranışları da kuşku veriyorsa (tanımıyorsanız, salyaları akıyorsa, vb.) [/FONT]kuduz aşısı[FONT=Arial] yaptırın.[/FONT]
ben ıslak mendille sildim değerli arkadaşım. 2 yıl önce neler yaşadığımla karşılaştırıp duruyorum sürekli. şişliye gitmiştim ve kuduz aşısı vurduktan sonra "neden tetanos da vurmuyosunuz?" diye sorduğumda "bebekliğindeki aşılar seni korur demişlerdi, 16 yaşındaydım. inanamadım ama onlara uymaya devam ettim ve günler geçti, tetanos riskinden kurtuldum. o yüzden aynı hastaneye gitsem aynı muamelelerle karşılaşıcam, aşı kartımı da bulamadığımı söylemiştim.
yaram korkunç değil. camla kesilmiş gibi, yani çok normal. düşüp aynı yarayı alsam bu kadar takmayacaktım. hayvanın davranışları çok normal . beni ısırdıktan 5 dakka sonra geldi sırnaştı, kediler böyledir. sonra da 4 saat boyunca falan uyudu gayet huzurlu bi şekilde. hayır başka kedi,ler olsa, onlar grip salgını sırasında hapşırıyor, bıyıklarından mikrop aktığı falan görülebiliyordu. bunuysa haftalardır göryorum sağlıklı bir şekilde, haftalardır seviyorum/seviyoruz.
yani kediyi tanıyorum. doktora gittiğimde vereceğim ilk cevap bu. kediyi tekrar görmem ve tanımam %100 ihtimal. hasta olmaması ise, bence %90 ihtimal. ben "gitsem mi gitmesem mi," diye dü
şünene kadar belli bi zaman geçicek zaten. bu akşam yılbaşı ve kutliycaz. sonraki günlerde de finallerim var... o yüzden bu kadar tembelim. aslında bu konuda bilgisi olan doktorlar falan arıyorum adam akıllı ne yapacağımı anlatacak, doktorsitesinde bir tane buldum, yaşlı, tecrübeli olduğu anlaşılan bi doktor. aşı yaptırmama gerek olmadığını söyledi.
ve @arsem, haklısınız.
kediyi ittirdim resmen. çirkefe taş atma üstüne sıçrar diye bi atasözü var. bide kedi, gerçekten ormanlık bi bölgede falan da değil ki bi vahşi hayvanlar tarafından ısırılsın, sonra da gelsin beni ısırsın diyeyim. üniversitenin içinde olan bi kedi.
ama dediğim gibi, sorun bu aşının korumasının 2 yıllık olması. 2 yıl önce 5 yıllık falan korumalı bi aşı yapsalardı kafam rahat olucaktı... şimdi belki arkadaşın dediği gibi koruma aşısı yapılması gerekiyor ama bilmiyorum... emin deilim... internettekiler gitmem konusunda ısrar ederken, ailem yanaşmaz bu fikre.