Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kronik kalp yetmezliği hastasıyım. Malulen emekli olabilir miyim?

Şampiyon

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
11 Şubat 2010 Günce: Ocak ayında işlemlerim tamamlandı ve emekli oldum (Aşağıdaki 11 numaralı mesaj)

Hocam saygılar;
Bende aşırı kalp büyümesine dayanan kronik kalp yetmeziliği var.
Halsizlik,yorgunluk ve nefes darlığı sikayetlerim var.
%70 çalışması gereken fonkisoynum %20-25 çalışmakta.

Bugün Bursa SSK bölge müdürlüğü bünyesinde yer alan Malülen Emeklilik şefliğine gittim.Kalp hastalıklarının malulen emeklilik sağlamadığını,sadece defterdarlık ile görüşerek vergi indirimi ve erken emeklilik imkanlarından yararlanabileceğim söylendi.

Doktorlarım yorulmamamı,ağır işler yapmamamı söyleyip duruyorlar.
Emekli olamazsam çalışmam lazım,çalışırsam sağlığım bozuluyor çıkmaza girmiş durumdayım.

Sizin yayınladığınız Maluliyet Cetveli ni incelediğimde orada Kalp rahatsızlıklarının malulen emeklilik için değerlendirildiğini gördüm.
Bana yanlış bir bilgi mi verildi acaba? Bu durumu nerede teyit edebilir kimden detaylı bilgi alabilirim?
Uludağ Ünv görevli doktorum emekli olabileceğimi söylediği için bu yola giriştim.Ancak kısa ve net bir dille,hiç bir açıklama yapılmadan ssk dan çıkmak zorunda kaldım.
Konu hakkında bilgi vermenizi önemle rica ediyorum.

Saygılarımla...

Malulen emekli olabilirsiniz. Yeter ki maluliyet cetvelinde yer alan aşağıdaki şartlar sizde bulunuyor olsun. Bunun aksini söyleyen kişi boş konuşuyor demektir, ciddiye almayın...
Eğer aşağıdaki şartlar var ise 10 yıl sigortalılık süresi ve en az 1800 gün primle malulen emekli olabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey en son çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne (şuradaki dilekçeyle) başvurmaktır.
D. SOLUNUM VE DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI
1- AKCİĞER ve SAĞ KALP:
Etyolojisi ne olursa olsun, klinik radyolojik ve laboratuar bulgularıyla doğrulanan ve solunum, dolaşım fonksiyonlarını ileri derecede etkileyen sağ kalp yetmezliği pulmoner hipertansiyon ve sağ kalp büyümesi, kronik kor pulmonale, ileri derecede restriktif, obstrüktif veya kombine akciğer fonksiyon bozuklukları ve hipoksemi ile seyreden, akciğer dokusunun, bronşların, akciğer zarlarının göğüs kafesinin hastalık ve arızaları veya çalışmaya engel tümörleri
2- KALP KASI, KAPAĞI ve ZARI:
Klinik, laboratuar, radyolojik, EKG, ekokardiyografik, angiografik bulgularla doğrulanan, hafif eforda veya dinlenme halinde fonksiyon kısıtlaması yapan iskemik kalp hastalıkları, kalp kası hastalıkları, kalp kapağı hastalıkları veya kalp zarı hastalık ve bozuklukları
3- OPERE KALP HASTALIKLARI:
Klinik, laboratuar, radyolojik, EKG, ekokardiyografik, anjiografik bulgularla doğrulanan hafif eforda veya dinlenme halinde fonksiyon kısıtlamasıyla birlikte olan, kalp kapağı onarımı, kalp kapağı protezi, kalıcı kalp pili, intra kardiak defibrilatör, girişimsel veya cerrahi koroner revaskülarizasyonu, perikardiektomi
Eğer durumunuz yukarıdaki alıntıda yer alan koşullara uygun değil ve bu sebeple malulen emekli olamaz iseniz, o zaman vergi indirim hakkı alarak erken emekli olma şansınız var. Ama bu sonraki aşama...

Hocam;
Bu yazınıza istinaden ben gerekli girişimlerde bulunmak üzere SSK Bursa Bölge Müdürlüğü Malulen Emeklilik şefliğine tekrar gittim.
Oradaki insanlar bu gidişimde yardımcı olarak bazı açıklamalarda bulundular.
Onların beyanlarına göre "kalp rahatsızlıkları nedeni ile malulen emeklilik verilmiyor ya da çok ağır bir durum söz konusu olmalı"Bu beyanı verdikten sonra beni Defterdarlığa yönlendirerek vergi indirimi ile erken emekliliğe yönelmemi ve bundan daha rahat sonuç alabileceğimi söylediler.
Bu çerçevede oturduğum ildeki (Bursa) Deftardarlığa gittim.Sorun burada başladı.
çalıştığım şirket bir Kıbrıs firması.
Ben bu firmanın İstanbul irtibat bürosunda ssk 'lı olarak çalışıyorum.
Ancak firma Kıbrıs firması olduğundan gelir vergisi damga vergisi vb muaf durumdayız.

Cağoloğlu'nda Vasıtasız Vergiler Daire Başkanlığı'na birkaç kere gittim
şirketin Türkiye'de sadece irtibat bürosu olması nedeniyle yani türkiyede herhangi bir vergi dairesine bağlı olmaması nedeniyle vergi verip vermediğini görmek istediğini görmek istediklerini söylediler
Muhasebeden bodroyu aldım ve tekrar Vasıtasız Vergiler Daire Başkanlığı'na gittim ve orada şef Mehmet Bey bodroyu incelediğinde bana şunları söyledi "SSK primi 98 TL fakat Gelir Vergisi sıfır olarak gözüküyor. Yani vergi ödemiyor bu yüzden budurumda vergi indiriminden yararlanamazsınız."

Şu anda bu durumla karşı karşıyayım.

Şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren vergi veren bir firmaya giriş yaptırıp oradan ssk lı olabilirim.(Kıbrıs firmasından ayrılıyorum,yeni bir işe giriyorum)
Bu durumda yeni firmaya ssk girişinden ne kadar süre geçtikten sonra tekrar defterdarlığa başvurabilirim?
Biraz karışık bir durum gibi görünüyor.
Siz bana ne önerirsiniz?Hangi yolu izlersem daha kolay sonuç alabilirim acaba?
1990 ssk girişim var ve toplam 3.973 gün ssk primi ödemişliğim var.

Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ediyorum.
Saygılarımla.

Memurların ne dediğine bakmayın siz. Yukarıda aktardığım Maluliyet Cetveli'ndeki sağlık koşulları sizde varsa (bunu doktorunuza sorabilirsiniz), başvurmanız halinde malulen emekli edilirsiniz. Bu çok çok açık.

Ama yok, malulen emeklilik şartları yoksa sizde, o zaman vergi indirim hakkı ile erken emeklilik yolu kaçınılmaz... Bu durumda bir işyerinde 5 gün çalışıyor görünmek yeter. O esnada defterdarlığa başvurursunuz. Hastaneye sevk ederler. %40 ve üzeri rapora karşılık vergi indirim hakkı elde ederseniz, hemen emekli olabilirsiniz.
Ama, unutmayın, vergi indirim başvurusunun sonucu 4-6 ayda işyerinize yazılı olarak bildirilecek. Yani, gelen o kağıdın size ulaşmasını sağlamanız lazım. Ya da, 6 ay sonra defterdarlığa gidip sorarsınız sonucu...

bülent bey ben defterdarlığa vergi indirimi için müracat ettikten 45 sonra vergi indirimi aldığıma dair evrak işyerime geldi yani 4/veya6 ay beklemedim belki şampiyon arkadaşımızında bu süre zarfında gelebilir diye düşünüyorum

Oooo, süpermiş. Bugüne dek 4 aydan daha kısa bir sürede vergi indirim başvurusu sonuçlanan hiç kimseyi görmemiştim. Dilerim herkese böyle 45 günde olur bundan sonra :)

evet bülent bey bende aynı dileklerde bulunuyorum umarım artık uzun süreli sonuç bekleme durumu ortadan kalkar

Hocam saygılar,
Hem gelişmelerden haberdar etmek,hem de son bir yol yordam göstermenizi rica etmek için mesaj yazıyorum.
Sizin yönlendirmeleriniz doğrultusunda bir yerde iş girişi yapılarak Bursa Deftardırlığına başvurarak heyet raporu için nakil yapılmasını istedim.Beni Uludağ Üniversitesine sevk ettiler.Orada gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından,Uludağ Ünv Tıp Fak.'den iş görememezlik oranı %100 olan heyet raporu aldım.
Bu rapor Defterdarlığa gönderilmiş.
Bugün bana posta yolu ile bir evrak geldi.
Evrak çalıştığım firmaya gönderilmiş bana da bir nüshası gönderildi.
Mektup kısaca şöyle;
İş yerinizde çalışmakta olan xxx kişi hakkında uludağ üniversitesi ..... raporu (yukarıda bahsettiğim gibi) Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından incelenmiş ve xxxx sayılı yazıda çalışma gücünün %100'ünü kaybettiğinin tespit edildiği bildirilmiştir.
Adı geçen ücretlerinin vergilendirilmesinde,rapor (15/09/2009) tarihinden itibaren,193 sayılı gelir vergisi kanununun 31. maddesinde birinci derece sakat hizmet erbabı için belirtilen sakatlık indiriminden faydalandırılması gerekir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.​

Bu mektuba göre şu anda ben ne yapmalıyım? Çalıştığım şirketin mi bir işlem yapması lazım? Çalıştığım şirketten 15 gün önce çıkışım verildi. Ben onların yapması gereken işlemleri yapabilir miyim?

Bana bir yol gösterirseniz çok sevinirim.

Hayırlı olsun :)
1990 ssk girişiniz ve toplam 3973 gün ssk primi ödemişliğiniz olduğuna göre, emeklilik şartlarınız oluşmuş demektir :)
Tek yapmanız gereken şey vergi indirim hakkı elde ettiğinize dair yazı ve emeklilik için gerekli diğer evraklarla birlikte en son çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne başvurmak :)
Ek bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/7212-sskdan-emeklilik-icin-yapilmasi-gereken-islemler.html
Emekli olacağınız mevzuat: 506 sayılı kanun / Geçici Madde 87 -a

Ssk Bursa Bölge Müdürlüğüne gittim.
Orada bana bir hazır form verdiler onu doldurdum.
Peşinden de gün sayımıyla alakalı bir kağıt almamı istediler.
Bu iki evrağı emeklilik işlemlerine vererek işlemlerimi başlattım.Çok basit oldu yani.
Bana üç ay içerisinde adresinize bilgi mektubu gönderilecek dendi.
Bir takip numarası da verdiler ve "siz yine de iki ay sonra gelin bu numara ile başvuru yapıp sorgulayın" dediler.
Bekleyeceğiz yapacak başka bir şey yok sanırım.
Aşağı yukarı ne maaş bağlanır bir fikriniz var mı?
ssk dökümüm aşağıdaki gibi.

*GENEL TOPLAM*:
Gün:4.062
Kazanç :86.469,06

Ocak ayında işlemlerim tamamlandı ve emekli oldum.
Bülent Bey;
Size ne kadar teşekkür etsem azdır.İnanın sizin söylediklerinizi adım adım takip ederek bu işlemi sonuçlandırdım.Sağolun varolun.

Hey maşallah! :) Bugünlerde bir çok üyemiz emeklilik mücadelesini kazanır oldu...

Bülent Bey;
Şimdi maaş almaya başladım bu ay ikinci maaşımı alacağım.
Benim vergi dairesine,ssk'ya,nüfus müdürlüğüne vb gitmeme gerek var mı?
Bir kart,bir kimlik almam,ya da nüfus cüzdanına işletmem gereken bir ibare var mı?
Vergi dairesine uğrayacağım gerçi oradan da bilgi almaya çalışırım ama siz yönlendirirseniz çok sevinirim.

Ya şampiyon nikli Kardeşim 86 000 pirimle 1300 tl cıvarı emekli maaşı bağlanmış valla helal olsun maaşın nekadar dı ortalama. :)))

helal olsun değil mi?Afferim bana.

yazacam bir şeyler dayanamayıp siliyorum tekrar.

Hiç bir yere başvuru yapmana ve kayıt yapmana gerek yok :)

Tabii, 2022 aylığı ya da evde bakım hizmeti alıyor idiysen bu emeklilikten önce, o zaman ayrı... O zaman kaymakamlığa ve sosyal hizmetler müdürlüğüne başvuru yapman gerekirdi...

Üst Alt