Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye rapor oranımı düşürdü. Vergi indirim hakkı ile veya raporla emeklilik hakkım.?

hasan58

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
Durumumu Kısaca Özetliyeyim;

İlk Sigortalılık Başlangıcım: 1997 yılının 10 ayında SSK’LI olarak çalışmaya başladım. Aralıklı olarak SSK’LI olarak çeşitli iş yerlerinde çalışmaya devam ettim

Özürlülük Durumumun Başlaması: 2001 yılında askere gittim. Acemi birliğimi yaptıktan sonra usta birliğime teslim oldum. Askerliğimi yaparken rahatsızlandım çeşitli tahlil ve tetkiklerden sonra GATA’da kalp kapaklarımdan ameliyat oldum ve iki kalp kapağımız protez metal kapakla değiştirildi. Bu ameliyattan sonra askerliğe elverişli değildir raporu ile terhis edildim.

İlk Özürlü Raporu Alma Süresi: 2001 yılında askerden geldikten sonra işsiz kaldığım için 2022 sayılı yasa kapsamında maaş almak için başvurdum. Malatya devlet hastanesinde sağlık kuruluna girdim ve tarafıma "iki kalp kapağı lezyonu" tanısı ile "%55 sürekli özürlüdür" ibareli özürlü raporu verildi. Bu raporum Emekli sandığı tarafından onaylandıktan sonra yaklaşık 2 kadar 2022 kapsamında maaş aldım. 2003 yılı sonuna doğru tekrar SSK’LI olarak bir iş yerinde çalışmaya başladım. Bu çalışma sürem araklı olarak devam etti. Ayrıca aynı yıl içinde Başbakanlık özürlüler idaresinden sürekli ibareli özürlü kimlik kartı aldım.

Erken Emeklilik ve Vergi İndirimi Başvurum: 2008 yılında SSK’LI olarak çalıştığım iş yerinden vergi indirimi almak için Maliye başvurdum. Maliye beni Malatya Devlet Hastanesine sevk etti. Maliye’ye tekrar heyete girmem gerekli diye sordum çünkü sürekli ibareli özürlü kimlik kartım ve aynı Hastaneden alınmış sürekli ibareli %55 özürlü raporum var dedim. Bana olmaz 2006 yılında yeni özürlü raporu yönetmeliğine göre heyete gireceğim söylendi.

Yeni Özürlü Raporu ve Vergi İndirimi Alma Sürecim: Maliyenin bana verdiği evraklar ile Malatya Devlet hastanesi sağlık kuruluna başvurdum. Heyete girdikten sonra bana %10 özürlü raporu verdiler. Daha sonra hastaneyle görüştüm bir yanlışlık olmuş maliye seni tekrar göndersin hatayı düzeltelim dediler. maliyeye başvurdum durumu anlattım ve beni tekrar hastaneye sevk ettiler bu yapılan tetkikler sonunda %50 özürlüdür raporu verdiler. Bu süreçten sonra Maliye Ankara seni hakem hastaneye sevk etmiş özürlülük durumun %10 mu yoksa %50 diye tespit edilmesi için, Elazığ ilinde hakem hastaneye gittim sağlık kuruluna girdim onlarda %30 özürlüdür dediler ve Maliye vergi indirim başvurumu ret etti.

Sürece ilişkin merak ettiklerim ve Sorularım:
1- Benim ilk ssk’lı olduğum tarih 1997 yılı, ilk özürlülük tarihim ise 2001 yılı. yani ilk ssk’lı olduğum tarih özürlülük tarihimden önce. vergi indirimi almadan erken emeklilik şansım yok mu?

2- Özürlü olduğum tarihte yürürlükte olan yasaya göre usulüne uygun olarak alınmış özürlü sağlık kurulu raporum varken, 5 yıl sonra çıkan yeni yasa göre tekrar özürlü raporu alıp daha önce yasa ile tarafıma tanınmış haklarım elimden alınması yasal mıdır?
Ayrıca 2001 yılında emekli sandığı sağlık kurulu tarafında onaylanmış bir sağlık kurulu raporunda özürlülük durumumun sürekli ve %55 oranında olduğu tespit edilmişken 2008 yılında nasıl oldu ise sanki ben iğleşmişim gibi bu oranın %10 kadar düşmesi ne gariptir! Üstelik benim hastalığımın zamanla düzelmesi tıbben mümkün olmadığı gibi daha kötü ve ağır bir duruma gittiği bilinmektedir. Çünkü zamanla kalbimizdeki protez metal kapaklar aşınmakta ve ilk zamanlardaki gibi verimli çalışmamaktadır.

3- 2001 yılında aldığım ve çeşitli kurumlarca (Emekli Sandığı-İŞKUR-Başbakanlık Özürlüler İdaresince) onaylanmış sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarım varken yeni çıkan bir yönetmelikle bunlar nasıl yok sayılır.

4- 2001 yılında mevcut yasaya uygun olarak aldım raporlar bana elde edilmiş bir hak sağlamaz mı?

5- Bu sürece ilişkin erken emeklilik için ne yapmalıyım ve nasıl bir yol izlemem gerekli?

Yardımlarınızı bekliyorum.

İlginize çok teşekkürler.

1) Vergi indrimli raporonuz yoksada aşağıdaki şartlarda emekli olabilirsiniz.
http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/17832-emeklilik-turleri-ve-sartlari.html
2)Çok kişi bu sorunu yaşamakta. Eski raporonuz geçerli. Yeni çıkan Yönetmelik;
Kazanılmış haklar
GEÇİCİ MADDE 1 –
(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;
a) 18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,
b) 20/6/2006 tarihli ve 26204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan 6/1/1994 tarihli ve 21810 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca verilen nihai raporlarda yer alan vücut iş görme gücü kaybı oranları,
c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
ç) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.
(3) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önceki mevzuat hükümlerine göre başlatılmış olan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile ilgili işlemler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden evvel yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.​
3) Size hak kazandırır.
4) zamanaşımı olmamışsa hukuki süreç başlatın.

Maliye bakanlığına, Raman'ın yukarıda aktardığı sağlık raporuyla kazanılmış hakkınızın olduğunu savlayarak dava açabilirsiniz/açmalısınız: http://www.engelliler.biz/forum/huk...usurduler-emekli-olamazsin-dediler-hukuk.html

Emeklilik zamanınız geldiğinde %40 ve üzerinde rapor alabilirseniz, vergi indirim hakkı elde etmek için yeniden, ya da SGK'na doğrudan emeklilik için başvurabilirsiniz.

İşgücü kaybı oranını belirleyen cetvele göre size %40 ve üzerinde rapor verilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, yani hakem hastanesinin size haksızlık yaptığını iddia ediyorsanız, bunu dava konusu yapabilirsiniz. Kararı Adli Tıp verir. Adli Tıp da İşgücü kaybı oranını belirleyen cetvele göre karar verir.

Üst Alt