Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik başvurumuz reddedildi. Şimdi ne yapmalıyız?

nur44

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
1940 dogumlu olan annem icin malülen emeklilige basvurdum. Ilk SSK sigortali giris tarihi 1966 sadece kisa süre calismisligi olmus daha sonra ev hanimi olarak kalmis. Bundan 8 yil önce annem felc gecirdi. Bir arkadasin tavsiyesi üzere 1800 gün prim ödiyerek SGK ya malülen emeklilige basvurdum. Hastanede verilen raporda % 78 tüm vucud fonksion kayibi tebit edildi (% 10 yaslilik eklenmemis). Basvuruma karsilik SGK dan söyle bir red cevabi geldi:

Calisma gücünüzün 2/3 ünü kayipetmediginiz ayrica raporunuz malülüyet ce Saglik kurullari daire bsk ca 5510 sayili kanunun malül sayilma baslikli 25. maddesi ile calisma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybi orani tesbiti islemleri yönetmenligi cercevesinde incelenmis olup, is gücünüzü % 60 oraninda kayipetmediginize karar verildiginden malülül talebiniz red edilmistir.

Sizce gercekten karar dogrumu?yani annemin böyle bi hakki yokmu.Bana bu konuda yardim ederseniz sevirim. SGK geri ne yazabilirim.

Saygilarimla

Ben %80 lik raporla olamadım kaç yıldır red ediliyo ben bu işi çözemedim.
hala uğraşıyorum emekli olana kadarda uğraşıcam üstelik 11 yıllık pirimim var.
bir yolunu bulucağım gerekirse avukatlarla işi yürütücem.
inş bi yolunu buluruz.

Malulen emekli olabilmek için tek rahatsızlıktan en az %60 oranda işgücü kaybı olmalı ve bu oranda bir kayıp ilk sigortalı olunan tarihte mevcut olmamalı.

yukaridaki yanlisimi düzeltmek istiyorum:
annem 1966 ssk giris tarihi 433 calismisligi var. 2001 felc oldu
2007 tarihinde 1600 prim müracatta bulundum fakat 2009 da 1600 gün ödedim toplam 2033 gün ödenmis.

annemin raporunda söyle teshiz konuldu:

Uroloji tas dan dolayi % 15
Endokorin Seker hastaligindan % 20
Sinir sisteminde % 60 sol
Özürlük oraninda % 19
Toplam Blthazard % 78

Normalde annem % 100 özürlü felcli oldugu icin kendi isini yapamiyor yardima bakima ihtiyaci var, verilen rapora itiraz edebilirmiyim?

Ne yapacagimi bilemiyorum, bu konuda yardima ihtiyacm var

red edilme sebebini merak ediyorum 5510 sayili kanun 25. maddenin anlami ney? belli bir süre sonra derken nekadar zaman hakkim var itiraz icin.
selamlar

anlamı %60 ve daha yukarı iş gücü kaybı tespit edilmemiş.

Selam bana yardim edebilecek kimsey yokmu. Bu konuda pek bir bilgim yok ney yapacagimida bilmiyorum.
Kendinize iyi bakin

Nur Hanım,
annenizin işgücü kaybı malul sayılmak için gerekli asgari oran olan %60 ın altında bulunmuş,cevaptan anlaşılan bu.
Rahatsızlıklar ve oranları sıralamışsınız ancak yukarda da belirttiğim gibi malulen emeklilikte baldhazard formulü uygulanmayıp,%60 ve üzeri işgücü kaybının tek rahatsızlıktan dolayı olması istenmektedir.

Ufukalp bey
anneme yazdigim gibi tek hastalikta sinir sistemi icin %60 verdiler, rapora itiraz etme hakkim varmi?

İtiraz yolu her zaman her konuda açıktır.

ben kendim almanyada yasiyorum ve annem türkiyede, onun islerini ben buradan takip ediyorum acikcasi biraz zorlaniyorum cünki türkiyenin kanun kurallarini pek bilmiyorum, almanyadaki gibi kolay olmadigini anladim. Bana ne yapmami tavsiye edersiniz yakinda bu is icin annemin yanina türkiyeye gidecem.Fakat zamanim cok kisitli olucak.

malulen emeklilikte baldhazard formulü uygulanmayıp,%60 ve üzeri işgücü kaybının tek rahatsızlıktan dolayı olması istenmektedir.

sevgili ufukalp;

direkt sgk nın sağlık kurulunda raporları inceleyen hekimlerden biriyle yüzyüze görüştüm ve oranların baltazar formülüne göre değerlendirme yaptıklarını söyledi..Bi yanlışlık yok değil mi?

Mac,
11.10.2008 tarihli resmi gazeteden aynen aktarıyorum.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM​
Malul Sayılmaya İlişkin Usul ve Esaslar​
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti

MADDE 12 –
(1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların sigortalılık süresi içinde;
a) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen hastalık veya arızaların meydana geldiği,
b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir arızanın, Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen seviyelere yükseldiği,
c) Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.
(2) Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün %60’ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar hakkında, bu hastalık veya özürleri sebebiyle malullük sigortasına ilişkin hükümler uygulanmaz.

(3) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen arıza/hastalıklardan birden fazlası mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz.

Bu da linki :

http://www.resmi-gazete.org/tarih/20081011-10.htm

Teşekkürler ufukalp..;) Nasıl bir ülkeyiz çözemedim sgk da iş başındaki görevli bile kafasına göre takılıyo o vakit..

Kördüğümüz be Mac,habire düğüm atmak çözmekten kolay geliyor bu yöneticilere vesselam.
Adamın orası %30,burası %40,öteki tarafı %25 vs vs,hiçbiyerinde hayır yok ama yukarıdaki duruma göre malul falan değil ne yaparsın.

ELWAN*

Sevgili arkadaşım izlediğin yol yalnış ne raporlar gördüm malulen emeklilikte red edilen eğer sende mevcut bulunan rahatsızlık %40 ve üzeriyse sakatlıkla emekliliğe başvur
yalnız bunun için şartlar var 11 yıllık sigorta sürem var demişsin 3960 gün eder 15 yılda sigorta süren varsa girişte itibaren 3600 sana yeterli gelecektir tabi sigorta girişine göre prim yükselir
bilgilerini bkartal34@hotmail.com adresine atarsan bir incelerim durumunu sevgiyle kalın binnur göze

Üst Alt