Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malülen veya erken Yaşlılık emekliliği hakkım var mıdır?

teykan

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Forumdaki izahatlardan anlayabildiğim kadarıyla, Malülen emeklilikte prim 9000 günden az ise 9000' e tamamlanarak maaş hesaplanıyor. Vergi indirimi ile erken emeklilikte en az 3600 gün ve 15 yıl şartı var, dereceye göre süre artabiliyor.

Erken emeklilikte maaş hesaplanırken prim gün sayısı yine 9000' e tamamlanıyor mu? Bazı yerlerde 5400 okudum, bazı yerlerde 7000, tam netleştiremedim.

Benim SSK başlangıcım 1996 ve yedek subaylığı da eklersem gün sayım da 3300 civarı. 39 yaşındayım, ve Primlerim aldığım maaş üzerinden yatıyor.
Geçen ay, Kronik böbrek yetmezliği teşhisi kondu ve 2-3 ay içinde diyaliz tedavisine başlanması sözkonusu. Henüz rapor almadım.
Şu an çalışmaktayım ve çalışmaya devam etmek istiyorum.

Vergi indirimi ile erken emeklilik veya malülen emeklilik hakkım doğduğunda bunlardan da uygun olanı değerlendirmenin faydalı olacağını düşünüyorum fakat hangisi avantajlıdır, bilemiyorum. Erken emeklilik veya malüllük hakkım var mıdır ,Hangisinde Emekli Maaşı daha yüksek olur, tazminat durumları nasıldır, üstadlar fikir verirlerse sevinirim.

Saygılar

Çalışmayacak kadar kötü iseniz malulen emekli olun Rahatsızlığınızdan/Hastalığınızdan %60 ve üzeri rapor alabiliyorsanız malulen emekli olabilirsiniz..
%59 ve aşağısında bir oran ise o zaman vergi ind.hakkı alarak erken emekli olursunuz...
Maaş durumu aynıdır fark etmez etse bile çok cüzi bir rakamdır..
Malulen emekli olmak için 10 yıl 1800 gün prim şartı aranır siz bu şartları tamamlamışsınız %60 rapor alırsanız malulen emekli olursunuz
Yada erken emekli olmak için vergi ind.hakkı alıp %40-%59 arası rapor ile 3 derece vergi ind.hakkı alır iseniz 17 yıl 3920 güne tabi olursunuz
Şu linkte gerekli belgeler mevcut..
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanırsanız (yani defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde edip ona istinaden emekli olursanız) emekli olduktan sınra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilirsiniz. Yani hem emekli maaşınızı alıp hem çaılşabilirsiniz. Ama malulen emekli olursanız, emekli maaşınızı durdurmadan çalışmanız mümkün değil. Bu açıdan erken Yaşlılık emekliliğini tercih edin derim...

Ayrıca, evet, diyalize girdiğiniz için malulen emekli olacak oranda işgücü kaybınız var sayılır, ama olası bir organ naklinde "artık malul değilsiniz" deyip malulen emekliliğinizi sonlandırırlar. Bu nedenle de malulen emekli olmanızı tavsiye etmem.

Ne zaman emekli olabileceğinize dair kriter:

2008_oncesi.PNG

Teşekkür ederim ilginize,
Çalışabilecek durumdayım, vergi indirimi daha mantıklı görünüyor fakat tabloya göre daha beklemem gerekecek.
Diyaliz hastalarının rapor derecesi genelde kaç olur? Bir de rapor için herhalde gün yaklaşınca girişimde bulunmak lazım değil mi, önceden raporu almanın bir faydası olmaz....

Tekrar teşekkürler

Diyalize girenlere %90, nakil olanlara %40 rapor veriliyor.

Defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde edecekseniz, hemen başvuru yapabilirsiniz; hatta -halen sigortalı olarak çalışıyorsanız- hemen yapın. Böylece emekli olurken zaman kaybetmemiş olursunuz.

Emekli maaşı 4a'lılar için 7200 üzerinden işlem görür. 5510 sayılı yasanın 29. maddesinde düzenlenmiştir.

Cevap için teşekkürler,

Müsadenizle birkaç soru daha sormak istiyorum,
  1. %90 rapor ile 1. derece vergi indirim raporu mu alırım yoksa defterdarlık farklı kriterlere göre değerlendirip farklı bir oran mı belirliyor? Yani aslında şunu merak ediyorum, KBY rahatsızlığı olanlar 1. derece vergi indirim raporu mu alır yoksa bu dereceyi belirleyen farklı kriterler mi var?
  2. Diyelim ki 1. Derece vergi indirimi aldım, şu halde 2011 yılında, 15 yıl ve 3600 günüm dolacağı için emekli olabilirim. Emekli olduktan sonra Nakil olursam rapor oranımın % 40' a düşmesi benim durumumu nasıl etkiler?
  3. Sağlık raporu almak için defterdarlık herhangi bir hastaneye mi yönlendirir, yoksa biz hastane tercihi yapabilir miyiz?
Saygılar,

1- Herkes sakatlık oranı cetveli'ne göre oran belirler. Bu cetvele göre "Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği"ne %90 oran verilir.
2- Malulen emekli olsanız nakil sonrası emekliliğiniz iptal edilir. Ama siz vergi indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliğindne yararlanacaksınız. Ve Maliye'nin de SGK'nın da böylesi durumlar için Kontrol Muayenesi öngörüsü yok. Bence nakil sonrası hiç bir şey olmamış gibi emekliliğiniz devam edecek.
3- Size yakın bir hastaneye sevk etmeleri konusunda ısrarcı olun. Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'in herhangi birine sevk edebilirler...

Tamamdır, çok teşekkür ederim, sağolun

Üst Alt