Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum. Sonradan malul duruma düştüm. Hangi statüde emekli olabilirim?

fatih-istanbul

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar merhaba
ben devlet memuruyum ve çalışmaya başlamadan önce mallül durumum yoktu. Ancak şu anda malülen emekli olabilirim.
peki erken emekli olma şansım var mı
15 seneyi doldurduktan sonra. 5510 da erken emeklilik için ilk defa sigortalı olmadan önce özürü olanlar için hak varmış gibi anlıyorum.

madde 28:
(1) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

slm

bende sızınle benzer durumdayım galıba ; kalp rahatsızlıgı ıcın gıttıgım ankara yuksek ıhtısas hastanesınde teshısım konuldu ve bulundugum ıldekı devlet hastanesınden "Hipertrofik Kardiomiyopati % 50 ve morbitobezite %20 : %60 "rapor aldım.Raporumu alalı 3 gun oldu bır nushasını vergı ınd ıcın malıye verdım...03/11/1997 ıse gırıs tarıhım ve halen calısmaktayım...hastalıgım genetık bır hastalık ve ne yapmam gerektıgını bende bılmıyorum forumlara yazdım ama ustatlar cevap vermedı daha...

merhaba arkadaşım. malül emekliliğinde tekrar sigortalı olduğunda emekli maaşı kesiliyor
ama erken emeklilikte sadece %15 destek primi kesiliyor ve çift maaş alıyorsun ayrıca
5510 a göre yaşlılık emekliliğinde toplu ödeme de var sanırım . ama malül emeklilik
maaşında 9000 gün üzerinden hesaplınıyor buda 25 yıl eder. erken emeklilikte bu süre
daha az oluyor. iyi düşünmek lazım.

Dilediğiniz statüde emekli olma hakkınız var. Yeter ki şartlarınız uygun olsun.
Malulen emekliliği zaten biliyorsunuz...
Erken yaşlılık emekliliğinden yararlanmak isterseniz, şartlar (5510/Geçici madde4'e göre değerlendirileceksiniz)

% 60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5400,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün
hizmet süresi ile emekliliği hak ederler.

Ek bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/eme...emekliligi-ile-ilgili-mevzuat.html#post614071

teşekkür ederim Bülent bey,
bahsettiğiniz geçici madde 4 de önceden %40 özürlü olduğunu veya işe başlamadan önce belgelememiş olsa bile şu anda doğuştan %40 özürlü olduğunu belgeleyenler için 15 yılda yaşlılık maaşının bağlanabileceğinden bahsediyor.
peki ya sonradan oluşan %60 lık özürün doğuştan olduğunu belgeleyemessek. o zaman tek yol malülen emeklilikmi kalıyor.

Evet, memur olmadan önce %40 ve üzerinde sakatlı olduğunu belgeleyenler, 5400 gün hizmet süresi ile emekli olabilirler. Ama bunu belgelyemezlerse, o zaman yukarıda aktardığım şartlar geçerli...

Bülent bey ,
bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. size bu konu ile alakalı son bir sorum daha olacak.
Benim rahatsızlığım doğuştan genetik bir hastalık. ama kayıp hastalığın seyrinden dolayı uzun zamanda gerçekleşiyor. yani benim 15 sene öncede bu hastalığım vardı ama malül durumum yoktu o zaman .
şimdi ben doğuştan %40 özürlü sınıfına girebilir miyim?

tşekkür eder ve iyi günler dilerim.

Memuriyetten önce aynı hastalığın bulunması önemli değil. Önemli olan şey, memuriyetten önce o hastalıktan dolayı %40 ve üzeri raporunuzun bulunup bulunmadığı. Yani, memuriyetten önce aynı hastalığınız bulunsa ve %39 raporunuz olsa, yine bir işe yaramaz...

teşekkür ederim Bülent bey...
artık durumum açıklığa kavuştu sanırım.

Üst Alt