Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Monoküler sürücüler için yeni yönetmelikte ne tür değişiklikler oldu?

meh020

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
Hepinizin bildiği gibi yeni ehliyet kanunu düzenlendi ve 1 ocakdan itibaren geçerli olacak.Yeni kanuna baktığım zaman monoküler ehliyet için düzenleme göremedim.Gece sürüş yasağının kalktığı ile ilgili yada biz de sağlık ocağından rapor alabilecek miyiz ??
Bu konularla ilgili bir bilginiz var mı ? Varsa da paylaşırsanız sevinirim.
Syg.

meh020

sürücü yönetmeliği'nde:

1- Gece sürüş kısıtlaması zaten iptaldi. Bu yönetmelikte de öyle bir kısıtlama yok. Kısıtlamalar şunlar:
"Ambulans, resmi veya ticari araç kullanamaz."
"Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ayna bulunması zorunludur."
"Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır."

2- Evet, her yıl bir göz tabibinden sağlık raporu alınması zorunlu. Bu rapor alındıktan sonra Emniyet'e verilecek herhalde (bununla ilgili bir bilgiye rastlamadım. Onun için, acaba rapor alıp yanınızda taşımanız yeterli mi diye de düşünmüyor değilim)

Eski yönetmelikte de aynı ibare var bence yine eskisi gibi göz raporunu trafiğe götürmemiz lazım.

26 Eylül 2006 SALI Eski yönetmelik
T.C. Resmî Gazete

4) Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 ayna bulunması zorunludur.
5) Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu almaları zorunludur.

Monoküler raporu her yıl ehliyet için emniyete verilmek zorunda mı?

merhaba arkadaşlar ehliyetinde monoküler yazılı arkadaşlar bi duyum aldım ne kadar doğru bilmiyorum artık her yıl emniyete rapor verme mecburiyeti kalkmıştır deniliyor doğrumu bu konu hakkında bilgisi olan varmı birde özel raporu veren yerleri kaldırmışlar hastahaneden alınacakmış galiba bana yardımcı olabilirmisiniz bu konuda çok acil ben 2 yıldır rapor vermiyorum emniyete

appuk77

Evet, demek ki SphiNX arkadaşımızın söylediği mantıktan hareketle, her yıl göz tabibinden rapor alıp emniyet'e götürmek lazım.
Not: Heyet raporu değil ama, bir göz uzmanından rapor almak yeterli.

bende monoküler ehliyeti kullanıyorum. her yıl sadece ve sadece göz tabibinden rapor alıp trafik şube müdürlüğüne veriyorum aksi takdirde sorgulamada ehliyet kullanım dışı kalıyor ..Hatta şu var raporu trafiğe işletirken tamam siz verin biz işleriz diyenlere güvenmeyin ısrarla işlemesini sağlayın aksi takdirde ehliyetinize el konulabilir 2 kere başıma geldi bende ilk iş olarak raporu sorgulattım trafik şubede çıkmayınca şikayet ediyorum sözü üzerine şifai olarak tarih attırdım.. :D

appuk77 kadeşim sakın ola heyet felan derlerse inanma normal hastane girişi yap doktora muayene ol temin etmiş olduğun doldurulmuş fotoraflı matbu kağıda monoküler ehliyet alabilir yada kullanab,lir yazdırki öküzün biri seni zora sokmasın .. Deneyimlerimden aktarıyorum..:D

Merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum gece surusuyle ilgili açıklama yapayım trafik polisi arkadaşlarım var onlara gece sürüsü ile ilgili yasak varmı yokmu diye sordum hiç birinin haberi yok emniyete araştırma yapın dedim yap tılar bana telefon la donus yaptı gece sürüsü ile ilgili bişi gozukmuyo dedi ama gene de aras tiralim diyo ben anlamadım gitti yasak kalk tiysa nasıl şimdiye kadar haberleri yok anlamadım

Evet arkadaşlar malesef kimsenin haberi yok yönetmelik diyor adam başka birsey demiyor. Walla bende hakkım olduğu halde gece sürüş yaapmaya korkuyorum. Ben bimere de yazdım yasak kalktı yazı yazıldı diyorlar ama kimin haberinde:(

Gece sürüş kısıtlaması kalktı da bizim memlekette böyle şeylerden en son ilgili memurların haberi olur nedense.

Ama arkadaşlar yeni yönetmeliğe bakıldığında mönü külor ehliyetin de sadece resmi ticari ve Ambulans kullanılmaz yazıyo gece körlüğü olanlar için kısıtlama var heralde gece korluguyle monukülör aynı diyildir

Ben olsam emniyet'ten kaşeli-imzalı yazı alır ve ruhsatta taşırım. Aksi haldembilmeyen memurlar yüzünden ceza saçmalığıyla uğraş dur!

can043
Gece körlüğü (tavuk karası) ile monoküler ayrı iki konudur: "Gece körlüğü olanlar gün doğumunun bir saat sonrasından itibaren gün batımından bir saat öncesine kadar araç kullanabilirler."

2-3 gün önce monokuler olup ehliyet almayan bir vatandaşın yapmış olduğu trafik kazasını haberlerde gösterdi. haber sonunda ise bilgilendirme metni okudu: metinde şu cümleye yer verdiler " 1 gözü görmeyen kişiler monokuler ehliyet alabilirler fakat bazı kısıtlamalara sahiptirler. ticari araç kullanamaz, ambulans kullanamaz ve gece araç kullanamaz diye" devletin kanalının çalışanları bile yanlış bilgiyle haber yapıyorlar.

hasaner

Onu haber yapan muhabir ne yapsın, arayıp Emniyet'e sormuştur, oradaki memur yanlış bildiği bilgiyi muhabire iletmiştir. Koca bir kitle de bu yanlış bilgi ile zehirleniyor tabii!

Merhabalar.
2010 da a2 ehliyet almıştım. Monokülerim o zamanlar emniyete verdigim raporda da monoküler yazmasına rağmen ehliyetimde moneküler diye yazmıyor.
Söyledim memura ama umursamadı bende ne fark eder deyip yıllardır motor kullanıyorum.
Geçen gün ehliyetimi yenilemeye karar verince monoküler kişilerin a1, a2 alabildiğini öğrendim. Uzun suredir büyük 700 cc motor kullanıyorum ve A sınıfı gerekiyormuş sanırım. Ben de vazgeçtim yenilemekten 5 yıl daha eskisiyle kullanırım sonra gidip 250 cc bir motor alırım diye düşündüm.
Bikaç gündür kafama takılıyor ne şimdi önceden monoküler birisi istediği cc motoru kullanırken şimdi A sınıfı alamayacak mı? Bilgili birisi aydınlatabilirse memnurn olurum. Teşekkürler.

günay2

sürücü yönetmeliği'Nde "monoküler" kelimesini aratarak bakabilirsin. Orada "ç) Monoküler kişiler Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından alabilir." der.

Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları,

Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Yanlış eksik yerlerden bakmışım. Bu yönetmeliği bilmiyordum. Tüm hayatım motor benim. işimde motorlu kurye dağıtımı. Buraya sormasaydım bunu yıllarca kemircekti içimi bu olay fazlasıyla takıntılı biriyim:) A sınıfı alabiliyorum madem gidip yarın göz doktoruna muayene olup emniyetten randevumu alayım. Tekrar teşekkürler:)

İyi günler, Monoküler ehliyette aranan 3 adet aynayı anlayamadım. Arabanın iç kısmında mı 3 adet ayna olacak. Göresel olarak hiç rastlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Ramazan Baş
O şarta hiç kafa yormayın hiç bir şey yapmanız gerekmiyor. Bugün iki yan ve iç dikiz aynası olmadan üretilen bir otomobil zaten yok.
Aynı saçmalığı işitme engellilerde de yapıyorlar.

AB 14 fasıl taşımacılık kanunu ile ehliyetlerimiz deyişti.
Ancak duyduğum kadarıyla bu kanuna tabi ülkelerde monoküler sürücüler %60 görme keskinliği yeterli olduğunu duydum.
Sizlerin bir bilgisi var mı?
Bu kanuna tabi ülkelerde gören gözün keskinliği % kaç olmalı???
Ülkemizde hala %100 keskinlik isteniyor.
Bence bu çok.

arkadaşlar bende monoküler ehliyet sahibiyim ama bu rapor olayı ömrümü yedi 10 yıldır neler çektim bu rapaor yüzünden son raporda ise aile hekimine gittim bana dedi biz verrmiyoruz artık o raporu hastaneden alacaksınız tamam dedim bana bir rapor verdi bunlara muayene olacaksın dedi neler var biliyormusunuz göz kulakburun bogaz iç hastalıkları ortapedi ruh ve sinir hastalıkları nöroloji ya diyom ben ehliyette yazdıgı gibi göz kontrolü olacam diyom yok diyorlar bunlarda muayene olacaksın ve gittim bugün devlet hastanesine benden bu raporlar için 300 lira istediler bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varmı acaba

benden heyet raporu isteniyor gerçi 10 yıldır aynı olayı yaşıyom sonundada aynısı oldu heyet raporu istiyorlar sadece göz konrülü olmam gerekirken :( :(

özkan6879

Heyet raporu asla istenmemeli. Sadece göz doktorunun değerlendirmesi yeterlidir. Gerekirse memuru geçip müdürle konuşun.

Arkadaşlar,
Ehliyetim monoküler ve 6 yıldır aktif araç kullanıyorum. Bir çok çevirmelere girdim daha 10 gün öncede ehliyet incelemesi yaptılar ve geçtim fakat hiçbir zaman rapor götürme işlemi yapmadım. Yazışmalarınızda okudum her yıl rapor götürülmesini gerektiğini şaşırdım. Eğer öyle bir şey varsa neden trafik polisleri bana sormadı!

Moneküler Sürücü Düzenlemeri 2017

1- Gece sürüş yasağı geçmiş yıllarda kaldırıldı. 2017 düzenlemelerinde de gece araç kullanılması konsunda bir kısıtlama bulunmuyor.

2- 3 Ayna bulundurma konusu bizler için extra bir durum değil aslında. Zaten genel olarak otomobillerde 1 adet iç, 1 adet soldış, 1 adet sağdış olmak üzere toplamda 3 adet ayna bulunmakta. Ayrıca motosiklet veya motorlu bisikletlerde 3. bir aynaya gerek olmayıp 2 ayna yeterlidir.

3- Araç camına moneküler olduğunuzu belirten sticker yapıştırılması gerekliliği yine geçmiş yıllarda kaldırıldı. 2017 düzenlemlerinde de böyle bir kısıtlama bulunmuyor.

4- Hız sınırı konusunda, şehir içi 50km / şehir dışı trafik levhalarının belirtmiş oldğu hız sınırlarının 10km altında kullanım gerekiyor.

5- Tabiki bu yılda ticari araç kullanamıyoruz :) (Ticari taksi – Hatlı dolmuş – Servis aracı vb.)

6- 2017 yılında geçmiş yıllardan farklı olarak, her yıl moneküler sürücü olabilir raporu almak zorundayız. Fakat geçmiş yıllarda bu raporu İlçe trafik şubesine teslim ediyorduk. Artık trafik şubeye teslim etmemize gerek yok. Bu durumu 28.03.2017 tarihinde raporumu alıp trafik şubeye gittiğimde öğrendim.Fakat araç kullanırken raporun yanınızda bulundurulması gerekiyor. Her hangi bir trafik denetimde sorulduğunda gösterilmesi gerekiyor.

Umarım yukarıdaki maddeler içinize bir nebze su serper diye düşünüyorum:). Sonuç olarak kısıtlama ve zorluklar kalktıkça mutlu oluyor insan. Bende 5. Madde konusunda sizlere yardımcı olabilmek adına hemen üye oldum :) Geçmişte Sn. Oturanboğa’nın moneküler kısıtlamaların kaldırılması haberleri sayesinde oldukça mutlu olmuştum. Kendisine bu konuda tekrar tesşekkür etmek isterim. Hepimize dikkatli sürüşler...:)

ByTosa selam,

5. maddede yazılan raporu ben hiçbir zaman vermedim ve bir sorunda yaşamadım. Geçen Cumartesi gecesi Bursa'ya giderken Yalova çıkışında kontrole takıldım ve ehliyet incelemesi sonrası yola devam ettim. Ya Trafik Polisleri çok önemsemiyor yada gerek kalmadı.
Bilginize.

Üst Alt