Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Monüküler Ehliyet Yönetmeliği görme oranı saçmalığı..?

AC03

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Çoğu AB ülkesi, çoğu ABD eyaleti, Avusturalya, İngiltere hatta Hindistan ve Fas’ta bile Monoküler görüş için aranan oranlar 0.5, 0.6, 0.8 gibi “İNSANCIL” iken bizde neden 1.0? Bu oran meclis kararına bile gerek olmadan diğer ülkeleri emsal göstererek Sağlık Bağanlığı mevzuat değişikliği ile düşürülebilir.
Neden kimse bu konuda somut bir adım atmıyor? Ben Tıp Fakültesi okuyan doğuştan sol gözü görmeyen sağ gözü de lens/mercek düzletmesiyle 0.8 gören bir vatandaş olarak diğer ülkelerin kararlarına istinaden ehliyet sahibi olabilmeliyim diye düşünüyorum. Diğer ülkelerden farkımız ne? Yani aslında normal ehliyetin koşulu olan bir gözde en az 0.2 oranı karşılamayan aslında monoküler ehliyet alması gereken kişiler az da olsa görüşü olduğundan normal ehliyet dahi alabiliyorken, gece körü olup ehliyet alamaması gerekenler doktor umursamazlığı ya da farketmemesi ile ehliyet sahibi olabiliyorken bu oranın bu kadar katı olmasa can sıkıcı.

şöyle düşünelim yurtdışında bazı ülkeler de uyuşturucu (esrar) serbest iken bizim ülkemizde kesinlikle yasak. demek ki kurmayların bu orana kadar olan hastaları tehlikeli olabilecegini öngörmüş. Tehlikeyi esrar örneğinde olduğu gbi kaldırmak istemişler

Bence doğru bir tespit ve haklı bir serzeniş. Mevzuatın güncellenmesi gerekiyor kesinlikle.
@AC03,

@aliihsan32,
Çok saçma bir argüman arkadaşım. Yasak hali okulların önünde satış yapılmasını sağlıyor belki de kendimizi kandırmamak lazım kesinlikle yasak diye.

Çoğu AB ülkesi, çoğu ABD eyaleti, Avusturalya, İngiltere hatta Hindistan ve Fas’ta bile Monoküler görüş için aranan oranlar 0.5, 0.6, 0.8 gibi “İNSANCIL” iken bizde neden 1.0? Bu oran meclis kararına bile gerek olmadan diğer ülkeleri emsal göstererek Sağlık Bağanlığı mevzuat değişikliği ile düşürülebilir.
Neden kimse bu konuda somut bir adım atmıyor? Ben Tıp Fakültesi okuyan doğuştan sol gözü görmeyen sağ gözü de lens/mercek düzletmesiyle 0.8 gören bir vatandaş olarak diğer ülkelerin kararlarına istinaden ehliyet sahibi olabilmeliyim diye düşünüyorum. Diğer ülkelerden farkımız ne? Yani aslında normal ehliyetin koşulu olan bir gözde en az 0.2 oranı karşılamayan aslında monoküler ehliyet alması gereken kişiler az da olsa görüşü olduğundan normal ehliyet dahi alabiliyorken, gece körü olup ehliyet alamaması gerekenler doktor umursamazlığı ya da farketmemesi ile ehliyet sahibi olabiliyorken bu oranın bu kadar katı olmasa can sıkıcı.

Bu konu hakkında ilgili siyasilere de ilettiğimde çok ilgilenmediler, üzerine düşmediler. Şahsıma bir şey istiyormuşum gibi davrandılar. Oysa ki dünyanın birçok ülkesindeki gibi kurallar olsun istemiştim. Toplu şekilde bir isteğin olup olmadığını, bu konular hakkında ilgili bir derneğin olup olmadığını sorduklarında kapandığını söyledim.

CIMER’e bu konuyu yazdığımda kesin bir dille reddetmediler ilerideki mevzuat değişikliklerinde göz önüne alacağız tarzında bir cevap geldi. Topluca monoküler olanlar ehliyet alabilen ya da alamayanlar olarak iletirsek bunu belki bir değişiklik gindeme gelebilir. Çünkü bir mevzuat değişikliği bile yetiyor. Meclise dahi gitmesine gerek yok. İlgili daire başkanlığının yapacağı bir mevzuat değişikliğine bakıyor. İlgilenenler olursa, CIMER’e iletmek isteyen olursa gönderdiğim öneri mesajını da atabilirim.

@AC03 sonuna kadar haklısın. Ben bir göz % 50 diğer göz % 60 görüyor bu durumda ben monoküler ehliyet alabilir miyim b sınıfı arac kullanabilir miyim

@engellibilgi,

İyi günler. Siz gözlük ya da lens gibi ürünlerle mi 5/10 ve 6/10 değerlerini alıyorsunuz bilmiyorum ama siz eğer iki gözünüzü total 12/20 yapabilirseniz (gözlük ya da lensle vs.) normal ehliyet de alabilirsiniz diye biliyorum şu an sizin görme oranınız 11/20 yapıyor. Sizin monoküler ehliyet almanız normal ehliyet almanıza göre daha zor. Çünkü monoküleri ya bir göz hiç görmeyecek diğer göz 10/10 görecek ya da bir göz 2/10’dan az görecek diğer göz yine 10/10 görecek koşulu isteniyor. Sizin monoküler alabileceğinizi sanmıyorum ama dediğim gibi daha detaylı da araştırmanız, doktorlarla görüşmeniz lazım.

@AC03,

Evet lens ile 5/10 ve 6/10 görüyorum. Doktor iki gözün toplamı 10 ederse b sınıfı alırsın demişti ama göz muanesine girmedim. Eğer aşağıdki gibi düşünürsek ben sağlayamıyorum gibi duruyor. :(

A1, A2, A, B, BE, F, G, H ve K sınıfı sürücü belgesi için bir gözün görme keskinliği 2/10'dan, her iki gözün toplam görme keskinliği ise 12/20'den az olmamalıdır. Bu, bir gözün en az %20, her iki gözün ise en az %60 görme keskinliğine sahip olması gerektiği anlamına geli

Üst Alt