Müzikal kulak sendromu (MES), işitme bozukluğu olan hastaların psikiyatrik olmayan işitsel halüsinasyonlar görmelerine neden olan bir durumdur. Mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, işitme kaybına bağlı olarak ortaya çıktığı gözlenmiştir. Uzun süren duyusal yoksunluğun işitsel kortekste aşırı duyarlılığa neden olduğu, bu nedenle müzikal halüsinasyonların duyulduğu düşünülmektedir. Halüsinasyonlar hastaların önceden bildiği ve genellikle hoşlarına giden popüler müzik, orkestra senfonileri, sanat müziği veya radyo melodileri gibi değişik müzikal seslerden oluşmaktadır. Bazı hastalar melodilerin yanı sıra sürekli tekrarlayan kısa cümleler duyduklarını da ifade etmektedirler.
Bu sendrom psikiyatrik problemlerle veya çınlama ile karıştırıldığı için genellikle hastalar tarafından pek belirtilmemektedir. Bazı araştırmacılar, işitme cihazı doğru kullanıldığında müzikal seslerin azalabileceğini veya tümüyle kaybolabileceğini ifade etmekteler.
Bu problemin yaygınlığı ve çözüm yolları üzerinde bir çalışmamız devam ediyor. Forum üyeleri arasında benzer problemleri yaşayanlar varsa bana ulaşmasını rica ediyorum.
e-mail: atesmehmet59@gmail.com
Bu sendrom psikiyatrik problemlerle veya çınlama ile karıştırıldığı için genellikle hastalar tarafından pek belirtilmemektedir. Bazı araştırmacılar, işitme cihazı doğru kullanıldığında müzikal seslerin azalabileceğini veya tümüyle kaybolabileceğini ifade etmekteler.
Bu problemin yaygınlığı ve çözüm yolları üzerinde bir çalışmamız devam ediyor. Forum üyeleri arasında benzer problemleri yaşayanlar varsa bana ulaşmasını rica ediyorum.
e-mail: atesmehmet59@gmail.com