Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Okulumda Engellilere Yönelik Yapılan Çalışmalar

merdoli

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
49
Merhaba,

Ben Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ( Bahçeşehir Koleji | Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ) 11. sınıf öğrencisiyim. Kendim de bir engelli olduğum için ara sıra foruma uğruyorum. Ancak genelde gördüğüm başlıklar "Nasıl emekli olurum? / Maaş alabilir miyim? / Şundan şundan nasıl yırtarım? ... şeklinde oluyor. Hani Türk gencine şans verilmiyor, bir şans verilse neler yapar diyorsunuz ya işte bizim okulda o şans sonuna kadar veriliyor. (Örnek vermek gerekirse sadece 1. dönem 24 tane patent başvurusu yaptık) Bu nedenle biraz içinizi açmak biraz da umut vermek için okulumuzda yapılan bir çok proje arasında engellilerle ilgili olanları sizinle paylaşmak istedim. Eğer sorusu olanlar varsa da cevaplamaktan mutluluk duyarım

1 - Vücutla Birlikte Büyüyen Bacak Protezi

Bu benim içinde bizzat çalıştığım proje. Genel olarak büyüme çağındaki protez kullanıcılarının periyodik kontrolleri(genelde boy uzatma) arasındaki zamanı uzatmayı ve doktora ulaşma imkanı olmayan insanların sıkıntılarını biraz olsun gidermeyi hedefledik. Projeyle katıldığımız Fll yarışmasının İstanbul ve Türkiye Şampiyonasında birinci, Amerika'daki Dünya Şampiyonasında ise en ilham veren takım dalında dünya üçüncüsü olduk. Projeyle ilgili yaptığımız patent başvurusunun özeti şu şekilde :
Boy uzamasına bağlı uzayabilen bacak protezi, sağlıklı bacak ile ampute bacağın ayak tabanları arasında büyümeye bağlı oluşan basınç farkını ölçen ve bu verileri kullanarak protezin uzamasını sağlayan bir sistemdir. Sistem bir çift ayakkabı ve protezden oluşmaktadır. Ayakkabılarda bulunan basınç sensörleri her iki ayak tabanındaki basınçları ölçer ve verileri protezdeki işlemciye gönderir. Basınç farkı algılandığında işlemci , motoru çalıştırarak farkı sıfırlayana kadar protezin boyunu uzatır. Söz konusu buluşun herhangi bir sebepten dolayı ampute bacağa sahip büyüme çağındaki engelli bireylere rahatça uygulanabilmesi ve bireylerin sık doktor kontrolüne olan ihtiyacı azaltılması amaçlanmıştır.

Projeyle ilgili Haberler:

Engelli liseliden ‘vücutla büyüyen bacak protezi’ - Sağlık - Star Gazete

http://imgim.com/haberturk14mart2011.jpg

http://imgim.com/hurriyetik27mart2011.jpg

2 - Ultrasonik İşitme Cihazı
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Öğrencilerinin geçen yılTÜBİTAK'ın Araştırma Projeleri Yarışmasında üçüncü olan "Ultrasonik İşitme
Cihazı" projesi Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldı.

Yer Yerdan Bostan ve Şakir Oktay Gür, TÜBİTAK tarafından düzenlenen
"43.Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması" sonuçlarına göre öncelikle
19-23 Mart tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen TÜBİTAK'ın bölge
sergilerine katılmaya hak kazandı. 80 proje arasından İstanbul Bölge 1.si
oldu. Ankara'da yapılan Türkiye Finaline katılarak mayıs ayında gerçekleşen
Ankara Finalinde öğrencilerin bu özel projesi Türkiye 3.sü oldu.
Yarışma sürecinde öğrenciler projelerini koruma altına almak adına Türk
Patent Enstitüsü'ne patent başvurusunda bulundu. Kasım ayında Patent
Enstitüsü'nden gelen bilgilendirmede Yerdan Bostan ve Şakir Oktay Gür' ün
şahsına ait patentlerinin onayları verildi.
Ultrasonik İşitme Cihazı sayesinde işitme engelli bireylerin dışarıdaki
sesleri hissedebilmeleri ve böylece hayata daha fazla adapte olabilmeleri
hedeflenen projede Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Ekim
ayında Silikon Vadisinde yaptıkları sunumda bir çok CEO ve şirket sahibinin
dikkatini çekerek yoğun ilgi gördü.
Başarılarını patentle destekleyen Yer Yerdan Bostan ve Şakir Oktay Gür
"hedeflediğimiz projenin amacına ulaşması bizi ve ailelerimizi çok mutlu
etti. ÖSYM tarafından üniversite sonuçlarına "ek katsayı" hakkı verilmiş
olması da LYS'de iyi derece elde etmek açısından bizim için bir avantaj
oldu. Gençlere imkânlar verildikçe büyük projelere imza atabildikleri gözden
kaçmamalı. Bizim amacımız Türkiye'nin teknoloji üreten ülkeler arasına
girmesini sağlamaktır" dedi.
"Ultrasonik İşitme Cihazı" Projesi
Ultrasonik İşitme Cihazıyla, işitme engelli bireylerin günlük hayatın
içerisine katılıp, sesi işitmesi, hissetmesi, sesteki değişimi fark etmeleri
amaçlandı.
İnsanların kafatası yapısı ve sesin girişim özelliğinden faydalanılarak
FM/AM modülatörlerden oluşan, medikal bir işlem yapılmadan kullanılabilecek
bir sistem geliştirildi. Bu sistemle işitme engelli bireylerin günlük
hayatın içerisinde aktif bir şekilde girmesi, etrafındaki sesleri duyma veya
hissetme şansını maliyeti düşük bir elektronik sistem sayesinde
yakalayabilmeleri hedeflendi.
Ultrasonik İşitme Cihazında kurulan sistem, insan vücudundaki fizyolojik
değişikliklere göre ayarlanabilen ve hiç bir cerrahi müdahale
gerektirmeyecek şekilde geliştirildi.
İşitme engelli bireyler bu cihaz sayesinde;
· Koklear Implantta olduğu gibi tıbbi hiç bir müdahale olmaksızın
işitebilme,
· Küçük yaştan itibaren verilebilecek eğitim doğrultusunda daha
anlamlı sesler duyma ve hissedebilme yetilerinin kazandırılması hedeflendi.
Maliyeti diğer cihazlara oranla daha düşük olan ve her bünyeye uyum sağlayan
cihazın hedef kitlesi içinde işitme engelli bireylerle iletişim kurmak
isteyen insanlar da yer aldı.
Genç mucitler cihazı bu güne kadar 200'den fazla işitme engelli bireyde
denedi. Yapılan deneylerden elde edilen veriler sürecin nereye gideceğini
belirledi. Bu deneyler sonucunda, bundan sonraki süreçte sistemde kullanılan
elektronik devrenin güçlendirilmesi, sistemin fiziksel olarak geliştirilmesi
ve geliştirilen sistemin daha geniş deney grupları üzerinde denenmesi
hedeflendi. Böylece engelli bireyler için kullanılan mevcut işitme sistemine
karşı öne sürülen bu alternatif yöntemin daha verimli ve başarılı olması
hedeflendi.

http://www.gercekgundem.com/?p=509188

İşitme engellilere ultrasonik umut - Yenisafak.com.tr - 06.12.2012

Cumhuriyet Portal

helal olsun sana,ilmin ve olgunluğunla gurur duydum :) başarılarının en üst mertebelere ulaşması dileğiyle

Tebrikler kardeşim çok başarılı bir proje olmuş keşke bizim okuduğumuz okullardada böyle çalışmalar yapılsa ama nerde herkes kendini derdini düşünüyor

merdoli;

Kardeşim sen burdakilere hiç aldırma onlar engellerini bahane edip beleş yaşamaya hevesliler. oysa dediğin gibi insana şans verilse yapacaklarının sınırı yoktur. Sana başarılarının devamını diliyorum. Gerçekten gurur duydum.

YiRiZMa;

Sağolun forumda sizin gibi insanlarin da olduğunu bilmek güç veriyor. Tekrar teşekkürler

Başka sorusu olan varsa cevaplayabilirim..

Kardeşim süpersin gurur duydum...projelerin çok güzel peki ortez olayına el atmaya ne dersin;) son dönemde daha hafif ve daha dayanıklı olması gibi sebeplerle karbondan üretilme ortez furyası başladı. Ancak çok ergonomik değil. Bu bizim ustaların yeteneği ile alakalı olsa da yalıtım özelliği olmaması nedeniyle sıcak havalarda kullanması eziyet oluyor ve tayt, etek, elbise ve çorapları da deliyor. Buna bir çözüm bulabilirsen biz ablalarını çok mutlu edersin, öpüyor ve başarılar diliyorum:)

Kendi yaşadıkların doğrultusunda sıkıntıların kaynaklarının bizzat farkındasın. Başarıların devamını dilerim, tebrikler :)

selda*;

Sağol Selda şu aralar epilepsi hastaları(ki bu gruba ben de dahilim) ile ilgili bir projem var. Bunu gerçekleştirip patent başvurusunu yapınca ortez konusuna da eğilmeyi planlıyorum. Çünkü ortopedi alanında çalışmak daha kolay geliyor açıkçası. tavsiye için teşekkürler... :)

merdoli
Çok başarılı gurur verici çalışmalar yapmışsın.:)Tebrik ederim..

Teşekkürler Mine desteklerinizle daha iyi seyler yapmaya çalışıyorum :)

Mert kardeşim,

Her iki projeyi de çok başarılı buldum. Basit fikirlerden yola çıkılmış ama çok verimli sonuç alınabilecek bir düşünce olmuş. Zaten güzel icatların çoğu böyledir. Şu ultrasonik işitme meselesi oldukça ilgimi çekti. Bunun bir benzeri görme engellilerde dile takılan bir aparatla kişilerin görüyormuş gibi çevreyi algılamasını sağlıyor. Hatta yanılmıyorsam bu şekilde "gören" ünlü bir dağcı var. Bir kameradan gelen sinyaller dilindeki sinirlerce algılanarak görme hissi veriyor.

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Umarım hayalindeki tıp fakültesine girer ve dilediğin alanlarda çalışırsın. Başarılı olacağına kuşkum yok.

BBC News - The blind rock climber who sees with his tongue

MeTePe,

Dediğin projeye sanal gerçeklik deniyor ve okulumuzda bununla ilgili proje yapan bir kişi var zaten. Ama yine de tavsiyelerin ve iyi dileklerin için teşekkürler.

Başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. İnşallah sen de şampiyonlar yetiştirirsin.
Görme engelliler için de çalışmalarınız var mı?

Bahsettiğim sanal gerçeklik projesi var ama tam bilgi sahibi olmadığım için ayrıntı veremeyeceğim.

Şimdi sanal gerçeklik denilince bu çok geniş bir konu... :) Ben de biraz ucundan anlarım. :) Sanal gerçeklik normal kişiler için uygulanabilecek bir kavram da olabilir, görme, işitme gibi yetilerini kaybetmiş kişilerin bu eksikliklerini tamamlamak için de kullanılabilir.

Eğer ilgin varsa sana Ray Kruzweil'in kitaplarını okumanı öneririm. Gerçi pek Türkçe kitabı yok ama sanıyorum yabancı dilin var. Dünyanın en önemli futuristlerinden biridir.

Futurist seviyorsan ben de sana Asimov'u onerebilirim. Tavsiye için teşekkürler.

Üst Alt