Ben hiç yüz üstü yatmadığımdan bilemiyorum. Sadece 5-10dk ile yatmıştım problem çıkmamıştı. Ben gecede 10-15 kez sağ sol ve sırt üstü pozisyonlarına geçiş yaptığımdan yara problemim yok. 13 yıl önce 7 ay süreyle kuyruk sokumu denilen bölge ile topuk arkalarında yaram vardı. Bir dahada yara açılmadı. Sandalyede roho marka
havalı minder kullanıyorum. Tavsiye ederim. Kaliteli bir visco yatak alırsan sırt üstü yatsan bile yara açılmaz. Çünkü cidden çok iyi. Bende uyku problemi olduğundan 6 ay önce bu tip bir yatak aldım şimdilerde gecede sadece 2-5 defa pozisyon değiştirmeme rağmen kızarıklık bile olmuyor cildimde.
Kolostomi ameliyatı sonrasında kısa ve uzun zamanda yaşanacak bazı tıbbi problemler var. Ben 2008 Ağustosta ameliyat oldum ve şimdiye kadar ciddi bir sorunla karşılaşmadım.
Kolostomiyle ilgili ağrı olmuyor. Karın ağrısı yok. Rektumda 15cm kısımda dışkı birikmesi olmadığı için karın bölgesi eskiye nazaran daha iyi. Kabızlık ve ishal gibi problemler yok çünkü kanser olmayan insana sadece rektuma en yakın bölge olan sigmoid kolondan kolostomi açılıyor. Yani kolostomi seni ishal yada kabız yapmıyor. Beslenme alışkanlığınla ilgili herşey.
Ben 2.5 sene önce sigarayı bırakıp yerine göbek edindim. Bu sebepten dolayı ayaklarıma eğilirken eskiye göre biraz daha zor oluyor ama ciddi bir sorun değil. Göbek yoksa hiç sorun olmaz. Yani hareket kısıtlılığı yok.
Ben emekli sandığı mensubu olduğumdan dolayı ameliyat ve hastane yatış süresinde ek bir ücret talep edilmedi. 5. gün hastaneden taburcu edeceklerdi, ben 7. günde çıkmayı tercih ettim. SSK için bunu hastaneden öğrenebilirsin ama benim bildiğim yatan hastada kurum farkı olmaksızın herşey aynı diye biliyorum.
Malzeme temini ;
(Kolostomi için 2 aylık doz)
2 adet pasta_ayda bir
20 Adaptör_3 günde bir
60 kolostomi torbası_günde bir
Devlet hepsi için ödeme yapıyordu. İzmirde ilk 6 ay hiçbir fark ödemeden malzemeyi aldım. Sonra devlet ödediği parayı 234tl ye düşürdü. Firmalar 4 ay fark talep ettiler. (Standart malzeme için) Şimdi ise COnvatec firması hiçbir fark talep etmeden standart malzemeyi veriyor. 2 gün önce aldım malzeme.
Elimdeki dökümanları adresine göndereceğim.
NOT: Burası çok önemli;
1- Ayaktaki insana kolostomiyi rektuma en yakın yerden yaparlar (eğer kanser problemi yoksa). Buda kemer altında kalan bir bölgedir. Kasığın yukarısı kemerin aşağısı vucudun sol tarafı.
Bizde ise sürekli oturma probleminden dolayı bu bölge seçimi yanlıştır. Vucudun oturma pozisyonuda Katlanan bir bölgesidir ve adaptör-topba burda ciddi sıkıntı yapar. Ben kendi sürecimde hem kolostomi açtırdım hemde 10 yıl önceki ameliyatımından mütevellit oluşan karın fıtığını tamir ettirdim. BU sebepten benim kolostomim göbeğin 3 parmak altında 5 parmak sol tarafında konumlandırıldı benim isteğimle.
Burdaki sıkıntı ise kemer kolostominin altında kalınca torbanın üst kısmı bir miktar kalınlık yapıyor. Kışın bu problem kazak ile kapatılsa bile yazın tşörtle pek güzel durmuyor. Ama çevrendeki insanlar senin kolostomili olacağını bilecekse hiç sorun yok. Çok büyük bir problem değil.Senin karnına bakmayan bir insan kolay kolay anlamaz durumu. Hele ki kemer altına konumlandırılmış bir sigmoid kolostomiyi kişi kendi söylemedekçe anlamak imkansızdır.
Arkadaşım kolostomi genelde hayat kurtarmak için yapılır. Bizlerde ise sadece yaşam kalitesini artırmak için. Benim yaşam kalitemde büyük iyiletirmeler yaptı bu ameliyat. Sende kendi adına karar verirken kılı kırk yar. Burda önemli olan kişisel algılardır.
Ben asker olduğumdan çok fazla tıbbi problemli insan gördüm. Hem dağda hem hastanede. Eğer hergün torba değişimi sırasında 3-5cm çapındaki kırmızı renkte olan kalınbağırsağına yaklaşık 1-2dk bakmak 3 günde bir 15-20 dakika kolostomi çevre cildine bakım yapmak seni psikolojik olarak bozacaksa unut bu işi.
Göndereceğim dökümanları okursan bu konuda dahada aydınlanırısn. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Soracağın başka soruların varsa onlarıda seve seve cevaplarım. Saygılarımla...