Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik vitesli araç raporu ile ÖTV indiriminden yararlanabilir miyim?

refaz

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Sağlık kurul raporum var.doktor otomatik vites araç kullanabilir yazdi.ehliyetim var dehistirebilirmiyim bu raporla engelli ehliyetle.vergi indirimim var ÖTV den yararlanirmiyim şimdiden güzel yorumlariniza teşekkurler

refaz

Hareket kısıtlılığı hangi uzuvda? Ehliyette hangi kısıtlama kodları var?

Poli şekeli sol ayak bileğimde yukari aşahiya oynamiyor.ehliyetim normal ehliyet kod yok nasıl dehiştircem kod yazdircam ÖTV indirimi için kod şartmı.Bülent bey

refaz

Evet, 10.02 ve 78 kısıtlama kodlu ehliyet ve ayrıca "özel donanımlı araç kullanmalıdır" diyen ve üzerinde oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu alınması şart.

Ehliyeti yenilemek için: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet

Normalde manüel araba kullanabiliyorum.otomatik vitesli araç kullanabilir raporun iş gormezmi.yeni rapor cikarmaya korkuyorum oran düşük olur.emekliliği etkiler diye

Rapor yenilemeye gittiğimde bu defa sol ayak poliosekeliye özel tertibatsiz araç kullanabilir yazarız ve ÖTV den faydalanamasin dediler,ehliyetimi ve önceki raporu göstermeme rağmen anlaşamadık ve işlemi tamamlatmadim...yapmam gerekenler hakkında bilgilerinize ihtiyaç duyuyorum...cevabı olanlara şimdiden teşekürler ..🙏 (önceki raporda %30,bunda%21 çıktı)

Velevki
Ehliyet rapor u ile ötv siz alım raporu farklı bende aynı durumdayım, sol düşük ayak ehliyet için hastane komisyon a sevk ettı beklıyorum kı arasınlar komısyon ıcın gun verecekler de giricem ordan kod ları alınca yanı var olan H ehlıyet ı yenısı ıle kod lu olan ıle degısıtınce gidip yeniden ötv siz araç alımı için degerlendirme raporu alıp o sekılde arac ıcın bulursak alacagım.
@Velevki bu arada hangi hastane düşürdü rapor u ?

Selamlar %40 olan raporuma ötv muafiyet yeni ibareli olarak eklemek için Ankara şehir hastanesine başvurdum %44 olarak değerlendirilip sorunsuzca yeniledim. Komisyondaki kişiler gayet bilgili ne yazacakları konusunda. Şimdi ehliyet e kodların yazılması için komisyon bekliyorum 14 Şubatta inşallah sorunsuzca onuda hallederim.

mansion

bu işler artık kolaylaştı eskısı gibi deıl . Sorun bunları yaptıkdan sopnra limit dahılınde araba bulmak ve o arabayı da bayide bulmak.. ALlah yardım etsin.

egemmm
Çok doğru limitten çıkmalarını bekliyordu çoğu bayi öyle de oldu. Allah büyük keser döner sap döner misali olur inşallah da hakkını bulur hepsi umarım.

ayrıca "özel donanımlı araç kullanmalıdır" diyen ve üzerinde oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu alınması şart.
Merhabalar yukarda yazdığınız herşey 2017 raporumda ve yeni tip ehliyetimde var ama geçen hafta vergi dairesinde yeni rapor almam ve otomotik vitesli araç kullanmalıdır diye yazdirmam gerektiği söylendi..yorumunuz?

Velevki

Hayır tebliğe göre 2019 yılı öncesi raporlarda bu ibareyi yazdırmanız şart değil, izin verebilir vergi dairesi. ÖTV Genel Tebliğinde bu yönde düzenleme varmış diye belirtin.

Hüseyin İlik

Hayır tebliğe göre 2019 yılı öncesi raporlarda bu ibareyi yazdırmanız şart değil, izin verebilir vergi dairesi. ÖTV Genel Tebliğinde bu yönde düzenleme varmış diye belirtin.[/QUOTE.
Teşekkür ederim Hüseyin hocam..tebliği görebileceğim yer varmıdır?

Velevki

öncelikle sizin 2019 yılı öncesi raporunuz için bir kaç husus var

raporunuzun tarihi 20/2/2019 tarihinden öncemi sonramı bu önemli, önce ise eğer bu sefer raporunuzun açıklama kısmında ne yazdığı önemli.

raporunuzun açıklama kısmında;

maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir.

20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

OturanBoğa mrb ustadim size bir sorum olacakti bilgi verirseniz memnun olurum
Ötv araç almak icin bugun bayiye gittim engelli raporum kronik rahatsizligim ile birlikte %72
Ama sol bacak kisitligindan %8 arti 1 cm kisaliktan %3 orandan raporumda SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR
Engelli raporum mevvut ayni zamanda ehliyetim deki kod ise 102 47 78 mevcut ancak bayi bana tereddutte kaldigini söyleyip beni taşitlar vergi dairesine yönlendirdi ordan kesin bilgi almami söylediler sizce bu rapor ve ehliyetle arac alamazmiyim?

Sol ayak engelliyim bende daha önce 5 yılı dolduğu için aracımı sattım şöyle bilgi vereyim sol ayağından engelli olan kişiler kendileri kullanmak şartı ile araç alabilirler hareket ettrici donanım dedikleri otomatik vites siz otomatik vites araç alabilirsiniz ayrıca ehliyette kodlar olmalı otomatik vitese ait .bayi bu konuda bilgi sahibi değil sanirim son gelen yönetmelikle artık ortopedik engelliden bir başkası kullanamıyor artık bilginiz olsun ayrıca verdiğiniz bilgler araç almanıza engel değil tabiki kodlar olmalı ehliyet te benimkisi eski degistiricem yakında sonra araç bakacagim

Artık oran şart değil yeterki ortopedik bir engel olsun raporda hareket ettirici akşamda donanımlı araç kullanır şeklinde araç (otomatik vites)alabilirsiniz Dr yetersiz bilgi sahibi olabiliyor

%90 ve altı ortopedik engelli bireylerin, engelli raporlarını engel durumuna göre alması gerekir. Alınacak araç bu rapora göre düzenlenmeli, aparat gereksinimleri varsa giderilmelidir. Ayrıca kişinin kendisinin süreceği araç için ehliyetin, engele göre düzenlenmesi gerekir.

mehmet-41 teşekür ederim bayi beni taşitlar vergi dairesine yonlendirdi yarin bakalim sonuc ne olacak bana göre her şey tam ama bayi beni biraz canimi sıktı ortepedik rahatsizligi olan engellilerinde getirilen bu kisitlama cok kati en azindan eş ve çocuk kulla bilmeli hastalaninca kim kullanacak aracı bu yonetmenlik degistirilip esnetilmeli

Haklısın ortopedik engellilerde engelli oran sınırı kalkınca devlet daha da bu işleri sıkı hale getirdi ama bazı arkadaşlar araç ruhsatına eşini cocugunu yazdırmış araç alırsanız bunuda bir sorun

bugun gittim vergi dairesine rapor uygun dediler bayi işleminizi yapa bilir dedi ancak raporu hastaneye gonderip görüş isteyecegiz
Anlamadigim rapor ortapedik rahatsizligim %25 sol bacak rapordada SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR.
Ibaresi mevcut tekrar hastaneye raporun gonderilmesi ve neden muayene olabilirim mehmet-41
mehmet-41

mehmet-412 defa gittim vergi dairesine kredi cekecegim dedim rapor ve ehliyet basvurmaniza engel degil ama 100 de 100 raporunuz onaylanir diyemiyorum diyor ve hastaneye raporu gonderip bilgi ve sizi tekrar muayane edebilir dediler anlamadigim zaten ötv ve ehliyet icin 3 defa kurula gerekli gereksiz sayili testler yapildi ona gore bu ibareyi versiler devletin kendi kurumlari arasinda bir guvensizlik var olan biz engellilere oluyor canim cok sıkıldı
mehmet-41 kredi cektim pesinat verdim olmaz ise maddi olarak cok zorlanirim

alonemisin nnormal şartlarda almam gerek eksik bir evragim yok ama 2 memurunda 100 onay verilir diyemeyiz raporu hastaneye gönderip bilgi isteriz demeleri canimi sikti bayide 1 ay 1 bucuk ay bekleyemem diyor

Haklısın ortopedik engellilerde engelli oran sınırı kalkınca devlet daha da bu işleri sıkı hale getirdi ama bazı arkadaşlar araç ruhsatına eşini cocugunu yazdırmış araç alırsanız bunuda bir sorun

ben sol ayagımdan engellıyım yaklasık 7 yıldır da aracım var bu sene yenılemıstım aracı ve 7 senedır de esım de kullnıyor arabayı. Otomatık vıtes oldugu ıcın herhangı bır aparat yok . hıc de sorun yasamadık . Ruhsata adını yazdırmadım gerek yok esı oldugu ıcın dedıler .

egemmm, otomatik vites bile olsa tertibat yerine geçiyor hocam 2023 yılında çıkan genelgeye göre aracı eşiniz kullanamıyor diye biliyorum haberiniz olsun

birkan01 malesef otomatik vitesi tertibat saymıyor vergi dairesi. Daha doğrusu onuda bir istisnaya bağlamış diyor ki otomatik vitesin tertibat sayılması için

Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir. diyor.

Bu yoksa ;

Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir. diyor

"

Sol ayak engelli için aparat gerek yok direk otomatik vites araç alabilir ehliyetinde gerekli kodlar olmak koşulu ile

Selamlar,

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar,
(Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

umut2135 Merhaba hastaneye gittiniz mi, aynısını benim için de söylemiş vergi dairesi, görüş istemişler raporu aldığım yerden.

Raporu aldığınız hastaneye davet edildiniz diye de aracın bedelini ödediğim bayiye yazı yazmışlar. Vergi dairesinin istediği görüşe cevap vermeden önce raporu veren hastane bir daha beni niye çağırır ki anlamadım.

Yüzde 8 sürekli sol kalça ortopedik engelim var, açıklamada sadece hareket ertirici aksamda özel tertibatı taşıt kullanır da yazıyor. 10.02 - 78 vs kodlu ehliyetim de var

Ortopedik engellilerde rapor oranı sınırı yok %20 %10 bile farketmiyor araç alınabiliyor muafiyet raporunuzda hareket ettirici akşamda özel tertibat kullanması gerekir yazması yeterli(otomatik vites oluyor)

Aslında yönetmelikler zaten belli her şey uygun araç almak için neden işi yokuşa sürerler bilmiyorum bu konularda tecrübeli bayiler raporla bir kaç gunde engelli vatandaşı maliye ile ugrastirmadan kendileri hallediyorlar

Üst Alt