Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Oturduğum bina/site engellilere uygun değil! Ne yapabilirim?

zombi41

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
2 senedir oturduğum sitede kot farkı var sosyal tesisler ve yüzme havuzları aşağı taraf da rampa çok dik havuzda engellilerin kullanması için aparat veya asansör yok giriş katında oturmak dayım bina girişindeki rampa çok dik olduğu için geri geri yardım alarak iniyorum (2 seferde arkaya doğru düştüm) siteden tekerlekli sandalyeyle çıkış yapmak için 1,5 2 metrelik otomobil giriş kapısından dik rampa aşağıya doğru çıkış yapmam gerekiyor bana yakın kapıdan çıkmam için 50,60 merdivenli kapı var ben yüzde 93 engelliyim omurilik felçlisiyim yasal olarak haklarım neler site yönetimine benim için uygun olmayanları yaptır ta bilir miyim.?

Tşk

Rampa eğiminin %8'den fazla olmaması lazım. Eğer daha fazlaysa site yönetiminden bunun düzeltilmesini talep edebilirsiniz.

Eğer merdivenler sizin söylediğiniz kadar dik ise aşağıdaki gibi bir rampayla eğimi azaltabilirler.

Screenshot_2017-02-12-14-21-11.png

@zombi41
Bize kot farkını yazabilir misiniz? Bir de önündeki mesafe ne kadar uzunlukta? Rampayı tamamen dışlayabilir miyiz yoksa yapılabilecek alan var mı?

MeTePe
%8 eğim 50 cm ve üzeri kotların için geçerli değildir. Bu rakamlar 2013 yılında değişti. TSE 9111 numaralı standart eğimin %5-6 arasında olmasını söylüyor. Küçük bir not ekleyeyim istedim...

Aynı sounları ben de yaşıyorum. Rampada iki kere düşme tehlikesi atlattım,birinin yardımı olmadan inemiyorum. Site yönetimine bildirdim pek ciddiye almadılar. Belediyede çalışan bir arkadaşım tüm binadan imza alınır,herkes onay verirse belediyenin fen işleri rampayı yeniden yapabiliyormuş. Havuz için asansörü sanmıyorum yapacaklarını,ben havuzun kenarına gidebilmem için gerekli düzenlemeleri yapsalar ona da razı olacam ama onu da yapmıyorlar. Yasal olarak yapmak zorundalar aslında. Bence sonuna kadar gitmelisiniz bu hakları elde edebilmek için.

denizkızı

Rampanın teknik açıdan yapılabilirliği mümkünse o halde yönetimlerin buna karşı çıkma hakları olsa da yapabilecekleri bir şey yok. Başka bir deyişle site yönetimi istemese bile o rampa yapılabilir.

cevaplarınız için hepinize teşekkür ediyorum..bu ranpaların yapılanılabilinirliği mümkün. ama dilekçe verdğim zaman yönetimin önemsemiceğinden eminim. bende kanuni yollardan ne gibi hakalarım var bunları bilip dava açmak istiyorum.yasalarla ilgili bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?

zombi41

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabiyiz. Madde 42 şöyle der:

Madde 42 -

(Ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır

@hozgul ilgili mercii kim oluyor?belediye mi
bi de apatrman yönetiminden nasıl onay alınacak?
ben bi dilekçe yazacağım onlar da imzalayacaklar mı

denizkızı
şilan
benm evin önünde rampa var ama çok dik.bi de kapıya doğru dönerken o tam dönüş yerini kötü yapmmışlar arabamın tekerleğinin biri havada kalıyor her defasında korkuluğa çarpıyorum bazen tekerlekler aşağı düşüyor ve ben bu korkuyu hergün yaşıyorum
belediyeye başvurdum fen işleri müdürü mevcut rampa var yenisine gerek yok demiş

çirkin

İlk muhatabınız apartman/site yönetimi, sonrası ise ilçe belediyesidir.

hozgul
bi de apatrman yönetiminden nasıl onay alınacak?
ben bi dilekçe yazacağım onlar da imzalayacaklar mı
[FONT=Georgia][/FONT]

çirkin

Apartman genel kurul yaparak karar alacak. Sonrada size bu kararı tebliğ edecek. Resmi olsun istiyorsanız, site yönetimine noter aracılığıyla talebinizi göndermeniz gerekir.

benim gittigim hastanede bir arkadaşında başına aynı olay geldi
apartmana giriş merdiveni cok dik ve 12 basamak vardı
arkadaşım once apartman yonetimiyle konuştu ve yazılı olarak bir dilekce hazırladı
bu dilekceyi apartman yonetimine verdi apartman yönetimi 1 ay sonra biz bişey yapamayız
siz yaptırcaksanız apartmana engelli merdiven asansoru yaptırın demiş

Arkadaşımda apartman yönetimine verdigi dilekcenin fotokopisini cekip
muhtarlıga baş vurdu muhtarlık ilgi ve alaka gösterdi ve muhtar direk
baglı bulundugu belediye ile irtibata gecip durumu anlattı
belediyeden gelip incelediler ve apartman yönetimine zorunlu olarak
dik ve yuksek olan merdivenin yanına engelli rampa yolu yapılamsını istedi
ve 1 hafta gecmeden merdivenin bir kenarını kırıp engelli rampa yolu yapıldı

Eger mahalle muhtarınız ilgili alakalı bir kişiyse bu işi muhtar bile cozebiliyor
egerki muhtarınız bu konuya ilgisiz kalırsa direk baglı bulundugunuz
belediyeye gidin durumu anlatın belediye kesinlikle bu tur konularda cok hasas davranıyor ve
enkısa surede ilgilenip sorunu cözuyor

Üst Alt