Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araba almak için engelli raporu yeterli mi?

z_asya_h

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba
Bende 2008 de araç içi bir trafik kazası sonrası diffüz aksonal hasar meydana geldi, yoğun bakım sürecinden sonra KOU FTR kliniğinde tedavi gördüm muhtelif aralıklarda ve uzunlukta. Üç defa da ayağıma botulinum toksin uygulandı. Bu ay başı yine yaptırdım 6 ay aralıklar ile yaptırıyorum. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 12.11.2022 tarihinde aldığım ve ekte gönerdiğim %42 SÜRESİZ engelli raporum var. Engelli Raporumda da Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon dalında sağ ayağımda ve sağ kolumda olan hemiparezi (%28 bir Engel) (kaslarda oluşan felç) ile ilişkili bilgiler mevcut. Sormak istediğim durum şu;
Normalde engelim ÖTV muafiyetli araç şartlarını kapsıyor. Yalnız Rapor aldığım hastane sadece Engelli Raporu verebiliyordu. Benim ÖTV den muaf araç almam için Engelli Raporumu yenilemem gerekiyor mu? Yetkili bir hastaneden tertibatlı araç kullanabilir raporu almış olsam yetmiyor mu? Mutlaka Sağlık Raporunda mı yazılması gerekiyor? Bilgisi olan varsa bilgilendirirse sevinirim.

z_asya_h

raporunuzu ekte göremedim. o yüzden bakamadım. Öncelikle elinizdeki rapor ile ötv indirimli araç alamıyorsunuz. Ötv indirimli araç alımının yasal bir prosödür sıralaması var.

1) Aile Hekimi Kontrolü ve uzman hekime sevk
2) Uzman Hekim Kontrolü ve il sağlık komisyonuna sevk
3) İl Sağlık Müdürlüğü kontrolü ve İl Sağlık Komisyonu Raporu
4) Devlet Hastanesi Heyetinden Rapor
bu sıralamayı takip etmeniz gerekiyor.

anladım buraya raporu ekleyemiyorum. mailinizi verirseniz mail olarak raporumu yollayabilirim. merak ettiğim şu
Devlet hastanesi heyetinden rapor aldığım zaman mevcut sağlık raporum geçersiz mi olacak? yoksa o rapor sadece araç ile mi ilgili
kolay Gelsin

Merhaba,

%40 herhangi bir engelli oranı olan ötvden engel oranı kadar indirimden faydalanabilir mi veya faydalanması için neler olmalı ?

@Shiftman, %90 aşağısı olan raporlarda herhangi bir engelden dolayı indirimden faydalanamazsınız. Engelinizin ortopedik olması ve buna uygunda ehliyetinizin olması gerekiyor.

ortopedik engeli hastanın kendisinin %40 'ın üstündeyse araç alabilir yanlış bilgilendirme yapmayalım,detayı araç satan bayiilerden alabilirsiniz.

@emirrkaragoz

Yanlış bilgilendirme hangi mesajda kim tarafından yapılmış ?

Bu mesajı yazarken siz yanlış bilgilendirme yapıyorsunuz belki de farkında olmadan. Ortopedik engelden dolayı araç almak isteyenlerin %40 veya üstü olması gerekmiyor öyle bir mecburiyet yok. Raporunda Özel Tertibat ile ilgili gerekli olan açıklama ve buna uygun olarakta tertibat kodlu ehliyeti olması yeterlidir.

@BnymnYldz,

arkadaşım ben özel tertibattan mı bahsettim ? ortopedik rahatsızlıkta uzuv kaybı varsa tertibat olmadan da araba alabiliyor şart olarakta %40 engel isteniyor en az ,benim işim Protez bir çok kullanıcı biliyorum tanıyorum herkes bu şekilde söylüyor.

@emirrkaragoz, %90 altında ortopedik engelden dolayı ÖTV indirimli olarak alınan her araç Özel Tertibatlı Araç olarak adlandırılır bunu önce öğrenmelisin. Uzuv kaybına gerek olmadan da örnek olarak sol ayakta kısalık veya hareket kısıtlılığı bulunan kişiler için otomatik vites tertibat olarak kabul edilir bunu da not et kenara. Burada insanları yanlış yönlendirme %40 olacak diye bir şart yok sağdan soldan duyduğun yalan yanlış bilgilerle burda bilgi kirliliği yapma.

Son olarak uzuv kaybı sağ ayağı olmayan bir engelli tertibat yaptırmadan bu aracı nasıl kullanacak. Tertibat olmayan ve bu sağ ayağı engelli kişinin aldığı bir araca vergi dairesi ÖTV indirimi nasıl yapacak bu konuda mantıklı bir cevap verirsen haklısın diip cevap vermeyeceğim. İyi Günler

Son düzenleme:
şimdi araştırdım haftasonuda. ortapedik engeli yok göz ve kalp hastalığından ötürü %90 engelli raporu var ötvli araç almış başka biri böbrek kalp ve psikolojik engelli %90 raporu var araç almış. ÖTV muafiyeti nasıl ortapedik oluyor şimdi ?

@Shiftman, %90 ve üzeri oran olanlar için ortopedik rahatsızlık olması gerekmiyor. %90 aşağısı olanlar için ortopedik rahatsızlık olması gerekiyor.

Üst Alt