Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç alırken 2022 maaşı ve evde bakım aylığı kesilmesi!?

exportlan

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Aile toplam 5 kişiyiz. 3 tane özürlü kızım var. Kızımın Birinin Raporu %90.
Aylık Gelir Dağılımımız şu şekildedir.
2022 Aylığı 3 kızımda alıyor kişi başı 720 TL * 3 : 2.160,00-TL aylık
Evde bakım aylığı sadece bir kızım alıyor : 1.315,00-TL aylık
Toplam aylık gelirimiz : 3.475 TL başka bir gelirimiz yok
Gider olarak Evimiz kira olup aylık 500 TL ödemekteyiz.

210.000 TL değerinde son fiyatı olan bir araç almayı düşünüyoruz.
Bu aracı alırsak evde bakım aylığından veya 2022 maaşlarından bir veya birkaçında kesilme olur mu ?

yardımlaşma vakfın kişi sınırı 609 tl 5x609=3045tl eder 210bin tl arabanın indirimide 140bin eder 120den biri haneye eklersek ortalama 1200 tl haneye gelirine eklenir eve giren aylıklar 3475+1200=4675-3045-500=1130 tl ile sınırı gecmiş olursunuz bazı aylığı keserler gibime geliyor yinede siz sorun vakıfa hesaplatın bakım aylığına bişe olmaz sadece 2022 aylıklarına bişe olur almadan araştırın iyi akşamlar

öncelikle cevabınız için teşekkürler. Yanlız Aracın rayiç yani bedelinin 120/1 olması gerekmiyor mu

evet öyle örnek 120bin arabanın 120den biri 1bin tl yapar 240bin arabanın ise 2bin tl yapmazmı fiyat arttıkca okadarda hane gelirine eklenir

exportlan

aracın rayiç bedelinin değil ötv ındırmlı fıyatının 120 de 1 i gelire eklenır
2022 alırken ebm ye başvuru edınce alınan 2022ler gelıre dahıl edılır.ebmler dahıl edılmez.ebm alırkende 2022 ye başvuruken alınan ebmler dahıl edılır 2022 ler dahıl edılmez

2022 de sadece emsal kıra bedelı gelırden düşer başka heç bi gelır düşülmez misal 3 bin gelır varsa emsal kıra 500 tl ıse 3 binden 500 düşer gelrınız 2500 olur bunu hane kişi sayısına bölersınız 3 bini değil
210 binlik araçdan kastınız normal fıyatı mı ötv düşüldükten sonra kalan fıyat mı. normal fıyatsa bu araç % 60 indirim dilimine girer yanlış bılmıosam 210 /1,60 : bu araç size ötv indirimi ile 132 bın cıvarında bı fıyata gelır ve gelırınıze 1100 tl eklenmesıne sebep olur (132 000 / 120 : 1100)
aylık gelırnız 3475 miş + 1100 :4575 - 500 : 4075 / 5 : 815
2022 de sınır 609 oldugudan sizin hane gelırde 815 çıkacagı için 2022 lerde kesılme olacaktır
siz bayiiye gedip fıyat sorun daha aşagı alabılecegınız araçda vardır her bayiide aynı fıyata satılmıo bayııler arasında farklılıklar oluyo. siz bayiiden ham fıyat ve bayii liste fiyatını öğrenıp ona göre işlemelrı yapın.hesaplamarlınızı ıı yapın maaşların(2022lerın) tamamı kesılmesın

aracın vergili değeri 206.000 TL ötv indirimili ile 145.000 TL'ye geliyor.

exportlan
o zaman 145 000 /120 : 1209 tl yı gelrınıze eklemenız gerekıo

araç alırken 2022 aylıkları ve evde bakım aylığı gelir testine dahil edilmiyor biliyorum.
sadece aracın ötv indirimli bedelinin 120/1'i kişi başı düşen 609 TL muhtaçlık sınırını aşıyor mu ona bakılıyor gibi. Yanılıyor muyum ?

exportlan sen baba olarak bir işte çalışmıyormusun

Çocukların parasıyla geçiniyorsun

200 binlik aracı almaya para bulduysan bu maaşları alman zaten haramdır inşallah kesilir

Hiç değilse ihtiyacı olan başka biri alır

O benimle Rabbim arasındaki meseledir. Sen beni tanımıyorsun yaşımı bilmiyorsun durumunu aile içi düzenimizi bilmiyorsun. İnsanları bilip bilmeden yargılamak sana düşmez. Senin başına da rabbim 3 tane özürlü evlat versin diyeceğim de neyse. Birde inşallah kesilir gibi diyen senin gibi kişiliğinden ödün vermiş insanlarla yüz göz olamam. Haramdır dediiğin için kesin hüküm veriyorsun. Kesin hükmü ancak ALLAH verir.

Madem bu kadar hak hukuka riyaet ediyorsun. Git araştır araç alma limitini devlet 247.400 TL'ye niye sınır koymuş. 100 Bin koyamazmıydı. Önce bunu öğren sonra bana burda ahkam kes.

Bu forum sitesi insanların bilgi alış verişini yaptığı bir sitedir. İnsanlara laf sokma sitesi değildir. Her bilgi alana laf sokmak sizin şahsiyetinizi düşürür. VE de Laf sokarsan cevabını elbet alırsın

ahmet06
kardeş arkadaşalrın durmunu bılmeden yorum yapmak dogru olmaz ıhtıyacı var kı alıo şartı tutmasada zaten baglamazlardı

exportlan
böyle oldugunu bılmıodum böyle ise sınırı geçmezsınız maaşlara bişi olmaz hayırlı olsun şimdiden ama genede vakıfa sorup garantıye al işini derim.

exportlan

Yukarıda şöyle demişsin: [SIZE=1]"araç alırken 2022 aylıkları ve evde bakım aylığı gelir testine dahil edilmiyor biliyorum.
sadece aracın ötv indirimli bedelinin 120/1'i kişi başı düşen 609 TL muhtaçlık sınırını aşıyor mu ona bakılıyor gibi. Yanılıyor muyum ?"[/SIZE]

evet, yanılıyorsun. yanlış biliyorsun.

2022 aylığı gelir hesabı yapılırken hane gelirine, ÖTV'siz alınan aracın vergiden düşülmüş miktarının 120'de biri eklenir.
alınan 2022 aylıkları gelir hesabına dahil edilmez. aldığınız evde bakım aylığı ile aracın vergiden düşülmüş miktarının 120'de biri toplanır ve hanedeki kişi sayısına bölünür. sonuç, 609,67 TL ve üstü çıkarsa gelir fazla demektir ve hanede alınan tüm 2022 aylıkları kesilir. evde bakım aylığı ve 145 binin 120'de birini toplayıp hanedeki kişi sayısına böldüğümüzde bu sınırı geçmiyorsunuz.

lakin 2022 aylıkları ile ilgili yönetmelik hanenin yıllık harcamalarının aylık ortlamasını da dikkate alır. aylık harcamalar hesaplanırken emsal kira bedeli hariç her türlü harcama dikkate alınır.
ayık harcamalarınızdan 2022 aylıklarının toplamı çıkarılır. kalan aylık harcamalarınız hanedeki kişi sayısına bölünür. çıkan sonuç hanedeki aylık gelirden fazla çıkarsa aradaki fark hane gelirine eklenir.

hanede 5 kişisiniz. 145 000 Tl'nin 120'de biri = 1208 TL
evde bakım aylığı = 1384 TL

hane aylık gelir toplamı: 1208 + 1384 = 2592 TL
2592 tl'den emsal kira bedeli düşülür (emsal kira bedelini mütevelli heyet belirler,emsal kira bedelini bilemediğimden emsal kira bedeli düşmeden hesap yaptım)
hanede kişi başına düşen aylık gelir ise 2592 / 5 = 518,40 TL

kişi başına düşen aylık gelir 609,67 TL altında olduğundan aylık gelir uygundur.
ama bunla bitmiyor iş. 145 binlik bir araç söz konusu. bu durumda yönetmelik gereği harcamaların da kontrolden geçirilir.
harcamalarını da hesaplayabilmem açısından 145 000 TL'yi nasıl ödeyeceğini bilmem gerek?
145 bin TL araç parası ödeyebilecek durumun olduğuna göre aylık harcamaların çok yüksek çıkacak ve aldığınız 3 tane 2022 aylığı da yapılacak ilk denetimin ardından kesilecektir, bilginiz olsun.

Yönetmelik'in 7. maddesinin 8. fkrasının ç,d ve e bentleri şöyle der:
"[SIZE=1]ç) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.

d) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar bu fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.

e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının bu fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
[/SIZE]"

evde bakım aylığı gelir hesabına alınan araçtan bir gelir elde edilmiyorsa araç gelire dahil edilmez.
lakin evde bakım aylığı aldıktan sonra 145 bin liralık bir araç satın alma söz konusu.
hanede alınan evde bakım aylığı gelire dahil edilmez. alınan 2022 aylıkları gelire dahil edilir. hanedeki bu beyan edilen gelirle araç için 145 bin ödemek çok zor. dolayısıyla il müdürlüğü araca ödenen paranın nereden bulunduguyla ilgilenir.
araç aldıktan sonra aldığınız aracı evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. siz bildirimi yaptıktan sonra il müdürlüğü hanenin gelir durumunu tekrar incelemeye başlayacaktır. araca verilen 145 bin tl'nin kaynağını tespit edip geliri tekrar hesaplayacaktır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir, 1219,35 TL altında ise evde bakım aylığı devam eder, aksi durumda evde bakım aylığı da kesilir.

Melek abla sana bir sorum lütfen cevapla. Ben bu sene üniversiteye başladım ve burs çıktı bana. Ancak ben engelli aylığı da alıyorum. Acaba bursu alırsam engelli aylığım kesilirmi

Soru 59: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait burslar ve vakıflardan alınan nakdi yardımlar muhtaçlığın hesaplanmasına dâhil edilmekte midir?
Evet, dâhil edilmektedir

1 ay önce cimere dilekçe yazmıştım burslar gelire dahil edilir mi diye. Bana geriye döndüklerinde dahil edilmediğini söylediler.

motorbisiklet alındı zaman 120/1 bu kural yene gecerlimi:=)

Syusuf
alınacak araçlar arasınaysa elbette aynı kural geçerlı olur

Üst Alt