Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÖTV’siz araç için yeni rapor alırsam eski rapor geçersiz olur, hak kaybım doğar mı?
Arkadaşlar doğuştan ortopedik engelliyim mevcut sürekli %40 raporum var rapor tarihinin eski şimdiye kadar hiç yeni rapor almak gereği duymadı ÖTV indiriminden faydalanmak istiyorum acaba alacağım engelli raporu %40'ı altında olur ise eski rapor geçerliğini kaybediyor mu İŞKUR'a bağlı engelli kaydım var engelli olarak çalışmaktayım ÖTV için risk almalı mıyım malum eski oranlar verilmiyor sizin bilgilerinize ihtiyacım var teşekkür ederim
işyerinde bu örnek var.eski raporu %40 üstü idi.özel sektör.detay bilmesemd eötv için rapor aldı %12 çıktı aracı aldı .engelli kadrosunda işyerine de bildirmedi.işyeri de anlamadı .nasıl işyeri anlamıyor o ayrı muamma.zaten vergi indiirmi yazısı işyerine gelmedi mi onu da anlamadım.geldiyse neden hala burada. YANİ BİR RİSK.devlette birşey olmuyor girince kalıyorusn rapor değişse de. ama engelli olarak erken olamıyorsun.
İş için olan engelli raporu ayrı ötv indirimi için verilen rapor ayrı oluyor. Benim iş için ayrı vergi indirimli raporum var.
Ötv indirimi için raporum vardı ancak raporların e-nabızda gözükmesi gerektiğinden yeni rapor için hastanede sağlık kuruluna randevu alıp özel tertibatlı araç kullanımı için rapor başvurusu yaptım bu rapor erişkinler için sağlık raporu olarak geçiyor. İlk rapor 2 yıl süreli verildi 2 yıl sonunda tekrar başvuru yaptım ve süresiz verildi.
Ehliyet değiştirmek için aile hekimine gittim o da raporu düzenleyip hastaneye sevk etti 182 den ortopediye randevu aldım. Randevu gün randevu kayıt sekreterine işlem yaptırırken ehliyet için randevu aldığımı söyledim ona göre işlem yapılıyor ve rapor kağıdı düzenleniyor. Verilen raporla il sağlık müdürlüğü engelli birimine başvurdum. İl sağlık müdürlüğünden sağlık kurulu için gün veriliyor kurula girdikten sonra e-nabızdan sağlık raporunuzu (bu raporda Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu olarak geçiyor.) aldıktan sonra nüfus müdürlüğünden ehliyet çıkartmak için gün aldım eski ehliyetle fotoğraf raporla gidip yeni ehliyet için işlemlerimi yaptım. Ehliyet için verilen raporda 3 yıl süreliydi Nisanda onun için başvuracağım inşaallah.
@BelginK,
Merhaba, süreci çok detaylı anlatmışsınız, ehliyet değişikliği için başvuru süreniz 2 yıl yani ehliyetinizi aldıktan sonra bir gerekçeye istinaden değişiklik yapacaksanız 2 yıl sonra yapabiliyorsunuz.
Yardımcı olmak adına detaylı anlattım. Yeni ehliyetlerin süresi 10 yıl. Ancak ehliyet için il sağlık müdürlüğünden verilen raporun süresi 3 yıl. Ne demek istediğinizi anlamadım.
@BnymnYldz,
Bende önce öyle sandım ancak süre orası değilmiş. Rapor içeriğinde;
SINIRLI KULLANIM KODLARI: 103.04 Üç yılda bir sağlık kontrolü yazar bu kısmı dikkate alacaksınız. İl sağlık müdürlüğünden öyle söylemişlerdi.
Sizin bu mesajına istinaden yazmıştım o maddeyi. Verilen sürücü raporu ile 2 yıl içinde ehliyet alma/yenileme işlemi yapılmalı yoksa geçerliliği kalmıyor. Rapor içeriğindeki 103.04 verilen sürücü mecburen zaten her yıl rapor almaya mecbur. 103.04 benzeri bir süreli sağlık kontrolü kodu herkese yazılmıyor. Kişinin engel durumuna göre bir süre sonra değişiklik olma ihtimali olan kişilere yazılıyor. 103.04 gibi bir kod yazılmadığı taktirde ehliyet 10 yıl geçerlidir.
Merhaba yıllar önce aldığım yuzde 40 raporun mevcut polio sekeli bu rapor ile emekli oldum diğer haklardan faydalandım raporum 2002 yılından alınma halen emekli olduğum firmada sgdp primi ödenerek engelli kadrosunda çalışmaktayım yürümede biraz zorlandigim için ÖTV siz araç almayı düşünüyorum bunun içinde yeni tarihli rapor isteniyor acaba alacağım rapor yüzde 40 altı çıkarsa iskur daki engelli kaydım bir zarar görür mü ayrıca heyet için randevu bulamıyorum sürekli gittiğim hastane değilde başka bir hastane tercihi yapsak fark ediyor mu teşekkür ederim
Merhaba iskura engelli kaydım var engelli kadrosunda çalışıyorum eski tarihli yüzde 40 raporun mevcut ÖTV siz araç almak istiyorum ancak ÖTV için yeni rapor isteniyor lakin yüzde 40 altında bir rapor çıkar ise iskura engelli kaydım bir zarara uğrar mı bilgi verirseniz sevinirim
3. Bu rapordan önceki raporlar süresine bakılmaksızın yapılacak yeni başvurular bakımından geçersizdir.
Yeni alacağın rapor eski raporunu geçersiz kılacaktır. Son alacağın rapor %40 altına düştüğünde ortopedik engelin var ise rapordaki gerekli açıklama ile araç alabilirsin.
Fakat %40 altına düşen bir engelli raporu ile engelli hakların kaybolur. Eski raporun ile işlem yaparsan sıkıntı yaşarsın. O yüzden iyi karar vermelisin.
@BnymnYldz, iskura kaydım 2006 yılındaki rapor ile oluşturuldu işkur da sistemde bu rapor gözükmekte yeni rapor yüzde 40 altı olur ise işkur bunun takibini yapabilir mi ki doğuştan ortopedik engelliyim koltuk değneği kullandığım halde engelli cetveline baktığımda yaklasik yuzde 26 ile 36 oran gözüküyor yüzde 40 altına düşersem koltuk değneği kullanan kağıt üstünde sağlam bir insan olacağım komik teşekkürler
@mehmet-41,
Evet 2006 yılında aldığınız bu oranı almanız mümkün olmayabilir şu an geçerli olan engelli oran cetveline göre. Dediğiniz gibi %39 olsa fiziksel olarak engelli görüneceksiniz fakat resmi olarak engelli sayılmayacaksınız her yönden saçma tabiki.
arkadaşlar merhaba bu ayın 2 sinde heyete girdim ötv muafiyet raporu için hala e-nabızda görünmüyor sizce bu süre normal mi yoksa rutin bu süreçlerde bu kadar zaman alıyor mu? Teşekkürler.
Bilindiği üzere, ilgi (b)’de kayıtlı Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik ile ilgi (c)’de kayıtlı Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik, 20/2/2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesiyle ilgi (a)’da kayıtlı “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmıştır.
@mehmet-41,
2019 yılındaki yasa yüzünden hep bende seninle aynı durumdayım o yüzden bence işi bıraktıktan sonra dene şansını araba için değmez.Raporun e devlette görünmesi gerekiyor engelli raporu ve ötv muafiyeti için verilen raporda aynı ibarelerin olması gerekiyor,bayide araba var mı nakit paranın olması gerekiyor bir kısmını kredi çekebiliyorsun gibi vs vs bir sürü saçmalık açıkçası uğraşmadım bende tekrar heyetlere çıkmak akıl karı değil zaten aracı da bir tek sen kullanabiliyorsun öyle bir kuralda varmış
İşi bırakma gibi bir durum olamaz hele emekli maaaslari on bin lira ise ev için birikmiş vardı evlerde uçtu gitti onun için araç almayı düşünüyorum engelli b ehliyet var zaten eşimde ortopedik engelli olduğu için bizim için iyi olur diye düşündüm hayirlisi
Merhaba arkadaşlar çok eski tarihli yüzde 40 raporum mevcut bu simdiye kadar bu rapor ile bir çok işimi halen işkur uzerinden engelli olarak çalışıyorum ancak ÖTV den faydalanmak için için heyete girdim engelli b ehliyetim var.bugun heyete girdim sol ayak polio sekeli tek koltuk değneği kullanmaktayım sol bacağım ince,kuvvtsiz kisalikta var fizik Dr muayne etti ayrıca işyerinde afo kullanıyorum Dr bahsettim afo yu kullandigimdan oranlama yaparak puan. Verdi ancak bir şey demedi ne kadar bir oran alabilirim fizikte tansiyondan yüzde 10 aldım bütün heyet işlemlerini bitirdim ancak evragimi daha teslim etmedim düşük oranlı bir rapor alırsan işkur engelli kaydım bir zarar görür diye evragi daha kurula vermedim ne oran bir oran çıkar sizlerin görüşlerine ihtiyacım iki arada bir derede. Ayrıca 3 yıldır astım ilacı kullanıyorum Kaldım arkadaslarne yapayım bilemedim
Bu konu hakkında daha öncede konuşmuştuk. Rapora başvuru yapmışsınız ama arada kalmışsınız yine Önceden de dediğim gibi bu alacağınız rapor %40 altına düşerse artık engelli sayılmayacaksınız. Tansiyon için %10 verdi demişsiniz, eğer imkanınız varsa fizik doktoruna tekrar gidip sizin için önemli olduğunu söyleyin rica edin ve kaç oran verdiğini öğrenmeye çalışın. Duruma göre son kararı verirsiniz. Belki yüksek vermiştir tansiyon ile beraber %40 geçersiniz. Fizik doktoru muayene ederken özel tertibatlı araç kullanıp kullanmama durumunu değerlendirdi mi. Yeni alacağınız raporun açıklama kısmında Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir yazması gerekiyor. Bu yazı olmazsa boş yere rapor almış olacaksınız belki de elinizde ki rapordan olacaksınız.
@mehmet-41, öncelikle geçmiş olsun araç için veya ağır engelli durumunuz varsa bunun için heyete başvuru yaparsanız önceki raporun hükmü geçersizdir. Ta ki sağlık kurulu en az %40 oranında rapor verene kadar bu böyledir. Buna benzer çok kişi var araç almak için müracaat ediyor eski raporunda araç almaya yönelik bir ibare olmadığı için başvuru yapanlar var kendisi önceki raporda ağır engelli ibaresi olmasına rağmen raporu sürekli olmasına rağmen yeni raporun engel oranını düşürmüşler ve raporun sürekli değil 1 yıl süreli olarak ağır engelli raporu düzenlemişler. Dediğim gibi şayet rapor %40 olursa bil ki yüksek oranlı bir rapor alman imkansız zorlama risk olan taraf raporun oranı %40 altına düşerse engelli vasfı üstünden kalkar. Eski raporunun da bir hükmü kalmaz.
Teşekkür ederim benim amacım mevcut yüzde 40 korumak araç için aslında oranın bir önemi yok ortopediklerde engelli işkur kaydının normal kayida dönerse sıkıntı olur benim için belkide yüze kırk çıkacak ancak risk tabii kurul heyete kağıdı duruyor evde bakalım hayırlısı