Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel donanıma sahip araçları araç sahibinden başka kimse kullanamaz [Bilgi]

Cigdemy

Üye
Konular
30
Reaksiyonlar
2
Bu konuyu çoğumuz biliyoruz ama bilmeyenler var kulaktan kulağa dolaşanlar var, biri diyor ki bilmem kim var tanıdığım o kullanıyor, sanırım özel izin almış, biri diyor ki 3 kişiye kadar kullanabilir senin arabanı, diyor ki....diyor ki, olmuyor işte!

Dedim ki emniyet müdürlüğüne yazayım bilgi edinme yasası diye bir şey var, ben yazayım onlar beni bilgilendirsin.

Yazdım, durumu anlattım dedim sağ alt polio sekel'im var, evimizde bir tane arabamız var ben buna gerekli aparatı vs taktırsam, ruhsata işlense vs kullanamaz mıyım, yoksa ikinci bir araba mı almam gerekiyor (serzeniş aslında benim yaptığım, bilgi almak bahane, zaten biliyorum kullanamadığını) buna benzer bir yazı yazdım ve yolladım.

İşte epostayla gelen cevap:

07.10.2008 tarihli başvurunuz incelenmiş, konuya ilşkin yazımız ekte gönderilmiştir.

İyi günler dileriz.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na bağlı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin dört numaralı alt bendinde, “İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi % 90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir.” hükmü ile,

Aynı maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde; “Malul, sakat ve engelli tarafından bizzat kullanmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilk iktisap edilen özel tertibatlı araçların tescil belgelerine, ‘Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır’ şeklinde, 2. el araç olarak satın alınmış ise, “Araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır.” şeklinde şerh konulur.” hükmü bulunmaktadır.
Yukarıdaki Yönetmelik hükümleri gereğince başkası adına kayıtlı bir araca özel tertibat taktırarak kullanmanız mümkün bulunmamöakta olup, bizzat kullanmak amacıyla satın alacağınız aracı üzerinde engellilere mahsus işaret bulunan plakaya tescil ettirerek kullanmanız gerekmektedir.

İyi günler dileriz.

Yok yani olmuyor, sakatlar zengin olmalı evine ikinci aracı alabilecek, bakım, benzin, kasko vs masraflarını karşılayabilecek kadar iyi bir gelire sahip olmalı, DİYORlar....

Bilmiyorlar ki ARABAM BENİM BACAKLARIM!

Bir üstteki yazıdan alıntı;

Aynı maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde; “Malul, sakat ve engelli tarafından bizzat kullanmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilk iktisap edilen özel tertibatlı araçların tescil belgelerine, ‘Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır’ şeklinde, 2. el araç olarak satın alınmış ise, “Araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır.” şeklinde şerh konulur.” hükmü bulunmaktadır.

Sanırım bu son yasa değişikliği ile birlikte sadece 5 yıl kullandıktan sonra
Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, yapılabilir diye biliyordum acaba yanlış mı yorumlamışım yazıyı :roll:

5 yıl sonra ÖTV'siz satış yapılabilir. Bu konuda bir tereddüt yok.

Üst Alt