Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel sandığa tabi bankacıların malulen emekliliği..?

hasansec66

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Herkese merhabalar,

23 Nisan 2008 ssk girişim var 28.12.2009 da bankada işe başladım özel sandığa bağlıyız bizim emeklilerimiz 2 tek 1 çift maaş alır

09.12.2020 tarihinde % 61 engel raporu aldım

%40 testis ca (2010 teşhis), %20 şeker (Eylül 2020 teşhis), %10 üroloji ameliyatı (2010), % 10 göz (işe girmeden önce vardı raporlanmamıştı hiç ) detayı bu şekilde

adıma ödenen toplam sgk primi 689.723-TL Prim gün sayısı 457 gün sgk ve 3944 gün banka toplam 4401 gün

sorularım:

1 Malulen emeklilik başvuru yaparsam hastalıklarıma göre engel oranım sizce düşürülür mü?

2 Malulen emeklilik olumlu gelirse prim gün 7200 mü sayılıyor böyle bir mezvuat var sanki , bu durumda maaşım daha mı avantajlı olur

3 Malulen emeklilik başvurum oran düşüşü ile sonuçlanırsa vergi indirimi başvurumu etkiler mi? birinden mesela % 55 diğerinden %60 gelebilir mi?_

4 maaş ortalama ne kadar olur 1500 2000 3000 v.s. yaklaşık ?_

5 hastalıklarıma göre sürelimi olur süresiz mi süreli olursa tekrar işe dönülebiliyor mu?_

6 sizce malulen emeklilik mi engelli emekliliğimi bir bankacı olarak soruyorum (ülkemizde şartlar çok sık değişiyor imkan varsa olmak mı mantıklı malulen emekli )

hasansec66

Merhaba,

Öncelikle tabii olduğunuz kanun 506 sayılı (mülga) kanunun geçici 20. maddesidir.Buna bağlı olarak SGK kurumundan farklı bir takım süreç ve sonuçları vardır.(Örneğin sizin söylediğiniz bankanızın emekli sandığı emeklisinin 3 ayda bir çift maaş alması gibi).

Sorularınıza nacizane bilgilerim dahilince yanıt vermeye çalışacağım;

1-Malulen emeklilik başvurusunda oran yoktur.Malulen emekli cetveli ayrı bir hesaplama tablosudur.Burada belirtilen hastalıkların varlığı nedeni ile malulen hakkınız kazanırsınız.İnternet üzerinde malulen emeklilik cetveli yazarak arayabilirsiniz.Tabloyu görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.Malulen emeklilik başvurusu engelli sağlık raporundan bağımsızdır.Bu sebeple sizi hastalık tespiti için(yani oransız sadece hastalıkların açıklaması olan) bir hastaneye sevk ederler ve hastanenin verdiği raporu emekli sandığınız SGK merkez sağlık kuruluna tespit ve onay için gönderir.Sanırım SGK ilgili malulen raporunuza onay verirse ayrıca emekli sandığı kendi sağlık kurulundada raporunuzu inceliyor diye biliyorum.

2-Sorunuz cevabı evet.Maaşlar hesaplanırken malulen emeklilerin prim günü 7.200 gün varmış gibi hareket edilir.Buda maaş hesaplamasında kullanılan ABO(Aylık Bağlama Oranı)'yu yükseltir.Tabii maaşınız avantajlı olur.Bu dayanak SGK maaş bağlama prosedürü olmak ile birlikte banka emekli sandıkları en az verecekleri maaşı bu şekilde belirler ve daha fazla maaş bağlayabilirler.Banka emekli sandıkları vakıf senedinde belirtilen emekli maaşı belirleme skalası mevcuttur.(Tıpkı T.C Emekli Sandığı emekli maaşı skalası gibi)Bu nedenle emsallerinizden daha iyi bir maaş almanız muhtemel.

3-Daha öncede bahsettiğim gibi malulen emeklilik başvurusu engelli sağlık raporundan bağımsız yapılan oran içermeyen ayrı bir rapor türüdür.Bu sebeple yaratacağı sonuçlar ne engelli sağlık kurulu raporunun ne de engelli vergi indirimi raporunun sonucuna hiçbir etki etmez.

4-Maaşınız banka emekli sandığı skalasında neye denk geliyorsa ona göre verilir.Bunu ancak bankanız emekli sandığı söyleyebilir.SGK emekli olan size çok yakın (prim günü,yatırılan prim tutarı,çalışma süreleriniz,emekli sandığında yatırılan prim süresi ve malulen emekli maaşı alma gibi) kişilerin maaşı sizin en az alacağınız emekli maaşı referansı olur.

5-Malulen emeklilik için sağlık raporunda kontrol muayenesi şartı konulursa (süreli) o zaman sizi son 3 ay kala tekrar bir hastaneye sevk ederek maluliyetinizin devam durumu incelenir.Sonuç olarak süreli ( kontrol muayene tarihi içeren) veya süresiz (kontrol muayene tarihi içermeyen ) rapor alarak malulen emekli maaşı almaya devam edersiniz.Malulen emeklilik için aldığınız sağlık raporu süresiz olursa sizin kontrol muayene şartı ortadn kalkar.Ancak SGK 'daki uygulama istediği zaman tekrar mazeretini bildirerek sizi kontrol muayenesine çağırabilir.Bu durum banka emekli sandıklarından emekli olanlar sıkıntı olduğu için bankanızın emekli sandığı ile böyle durumu konuşmanızda fayda var.Kontrol muayenesi için sizden taahhütname alıyorlar diye biliyorum.

Malulen emekli olanlar ne yazık ki çalışamazlar.Eğer ise başlarlarsa emekli maaşları ve sosyak hakları kesilir.Bu durumuda bankanız emekli sandığına sormalısınız.Eğer böyle bir durumda aynı kurumda çalışacaksanız banka emekli sandığı bu konuda farklı süreçler işletiyor olabilir.

6-Bana sorarsanız engelli vergi indirimi emekli olmak daha avantajlıdır.Sebebi öncelikle bu şekilde emekli olanlar devlet memurluğu hariç nerede çalışırsa yada ne iş yaparsa yapsın emekli maaşı kesilmez ve haklarında mahrum olmaz.Ülkemizde değişen şartlara göre daha farklı işyerlerinde çalışma olanağı sağlar size.Engelli sağlık raporunuz ile de işyerlerinin engelli kadrolarında bir tık daha avantajlı iş bulma şansınız olur.Engelli vergi indirimi raporununda süreli (kontrol tarihi içeren rapor ) gelmesi sonucunda kontrol muayenesi ve onay süreçlerini yine yaşabilirsiniz.Ancak size tanıdığı avantajlar yönünden daha iyi olacağı düşüncesindeyim.

Saygılar.

İlginiz için çok teşekkür ederim aklıma takılan bir kaç husus daha var

rapor tarihim 09.12.2020 oran %61

1-madem orandan bahsedemiyoruz ben cetveli bulamadım sizce durumum malulluge uygunmu cetvele göre?

2- yukarda bahsettiğim hastalıklara göre engelli emekliliği için soruyorum süreli gelme durumu varmı vergi indirimin , sizin hesaplamanıza göre süresiz mi gelir?_ %60 altına düşer mi ?_ düşmez mi?_ sizce yani

3-ben istediğim zaman malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor muyum? mesela 2 yıl sonra hak veya zaman kaybı oluyormu rapor tarihinden itibaren başvuru süresi geçti deniliyormu?_ rapor dan itibaren 2 yıl geçmiş başvurumazsın diye bir durum varmı ?

4- engelli emekliliği için %61 raporum var vergi indirimide bu şekilde gelirse 6 yıl sonra tekrarmı rapor almam gerekecek bu rapor yeterlimi emekliliğe başvuru için 6 yıl sonra hizmet yılım dolmuş oluyor

hasansec66

Merhaba,

Bilgilerinizi okuduğumda gözden kaçırmış olabilirim ,engelli sağlık kurulu raporunuz süreli mi süresiz mi göremedim.Eğer engelli raporunuz süresiz ise öncelikle engelli sağlık raporu ömür boyu geçerlidir.Bu önemli bir konudur.

Sorularınıza cevap vermek isterim;

1-Ben size web adresi linkini kopyalıyorum.Sizin incelemeniz lazım benim bildiğim bir konu değil ne yazık ki .https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/12/20101216-M1-1-2.doc

2-Engelli vergi indirimi raporunuzun oranının düşme ihtimali olabilir.Çünkü hastalıklarınız oran cetvelinde doğru verilip verilmediği inceleniyor.Onu bekleyip görmek gerekiyor.Benim nacize fikrim raporunuz süresiz ve aynı oranı korur diye düşünüyorum.

3-Malulen emekliliğe istidiğiniz zaman başvurabilirsiniz.Bir zaman kaybı veya hak kaybı diye birşey yoktur.
Size bir önceki yazıda belirtmiştim,malulen emeklilik başvurunuzun engelli raporunuzunla uzaktan yakından alakası yok.İkisi aynı sonuçları doğursada 2 raporun beraber olması yada olmaması hiç bir etki tepki yaratmaz.Yani engelli raporu almanız yada almamanız malulen emeklilik başurusunda herhangi bir kriteri oluşturmuyor.Malulen emeklilik için bahsettiğim gibi oran cetveli ve sağlık kurulu incelem yöntemleriyle engelli vergi indiriminden farklıdır.

4-Engelli vergi indirimi raporunuz eğer süresiz gelirse ise aynı engelli sağlık raporu gibi ömür boyu geçerliliğini koruyacak.Bu demek oluyorki süresiz engelli vergi indirimi belgesi ile şartlar oluştuktan sonra istediğiniz zaman emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.Burası size kalmış.

Saygılar.

" Her takvim yılına ait prime esas kazancın ait olduğu takvim yılından itibaren aylık talep tarihine kadar
geçen takvim yılları için, her yılın Aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel
yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayri safi yurtiçi hasıla sabit fiyatlarla gelişme
hızı kadar ayrı ayrı arttırılarak bulunan yıllık kazançlar toplamının, toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi
suretiyle bulunacak ortalama günlük kazancın 360 katı, aylığın hesaplanmasına esas ortalama yıllık kazancı
oluşturur."

Yıllık kazancı nasıl hesaplarım ?_ şimdiden çok teşekkürler burda ne demek istediğini anlamadım

hasansec66

Merhaba,

Burada yazan uzun cümle diyor ki;her yıl sonunda adına yatırılan SGK primleri yıl sonunda toplanıyor ve işleniyor.Bu tutarlar emeklilik için başvuru yaptığında o zaman ki tutarların bugünkü değerlemesinin(zaman değerlemesinin) yapılabilmesi için ,hesaplanacak yıllık primlerin o yıl aralık ayı TÜİK tüfe yıllık oranı ve yine o yılın ülkemiz gelişme hızı oranı eklenerek güncellenir(Yani prim tutarları yatırıldığı yıldan bu yıla kadar ki değeri korunuyor.Enflasyon ve diğer etkilere karşı değer kaybını engelliyor.)Akabinde bu tutarların hesaplaması sistemini anlatmış son cümlede oda yıl 360 gün sayılır SGK prim hesaplamasında ,bu hesaplamalar biraz karışık olmak birlikte günlük sonuçlara ulaşılıp 360 ile çarpılınca güncel yıllık kazanç elde edilir diyor.

Sizin hesaplayabileceğiniz bir şey değil,buna emin olun.Ayrıca asıl önemli konu bu hesaplamanın banka özel emekli sandıklarında aynı yolla yapılmakla birlikte emekli maaşı skalası diye bir sistem vardır(T.C. Emekli Sandığı ile birebir aynı).Bu sistemde herkesin yıllık kazancı bahsettiğimiz hesaplamalar ile bir gösterge rakamına denk gelir.(Örneğin yıllık kazancınız yıllık 100.000 TL -göstergesi 3.500 gibi).Bu nedenle siz bunu sigorta danışmanına hesaplatabilirsiniz ve size SGK emeklilik servisinin hesaplayacağı emekli maaşına yakın bir tutar söylecektir.Ancak bu bahsettiğimiz gösterge rakamına(skala listesi) denk gelen bambaşka bir emekli maaşı vardır.Bu durum size basitçe anlatmak gerekirse prim tutarlarınız ve prim gün sayınız ile SGK size örneğin 1.000 TL vereceği sonucuna ulaşır ancak banka emekli sandığı skalasındaki gösterge rakamınız size 1.500 TL ödeneceğine karar verir.Yani daha yüksek maaş alırsınız.O yüzdendir ki banka emekli sandığından emekli olanlar SGK kurumundan tıpatıp aynı şartlarda emekli olandan fazla emekli maaşı alır.Sebebi budur ve banka emekli sandıkları SGK'dan emekli maaşı ödemesinde bağımsız hareket eder.

Bu arada her banka özel emekli sandığının gösterge skalası birbirinden farklı olabilir.Yani birbirlerine benzemeyebilir.Daha önce bahsettiğim gibi her bir banka özel emekli sandığı birbirinden ve SGK'dan bağımsız emekli ödeyerek hareket ederler.Tabii siz kendi bankanızın özel emekli sandığından bu bilgiyi almanız zor.Çünkü özel emekli sandığı vakıf senedinde yazılı bu bilgiler sandığa özel olduğu için emekli dahi olsanız paylaşmayacaklardır.

Saygılar.

sigorta başlangıcım 2003 yılı 10.ay emekliliği sanırım hak ediyorum ama 37 yaşında emekli olmak psikolojik sorunlara neden olabilir.
emekli olmayıp gelir vergisi muafiyeti ile bankada çalışmaya devam edebilir miyim acaba.

Emeklisine 2 tek bir çift emekli maaşı ödeyen banka neresiydi diye soracam ama muhtemelen cevap alamayacam
Ben bir tahmin yapım iş bankası.
Neyse afiyetle harcasınlar.

Üst Alt