Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel sektörde mi yoksa kamuda memur olarak çalışmak mı?

Konular
4
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Ben özel sektörde çalışan bir kardeşiniz olarak bu sorunun cevabını merak ediyorum. Geçen yıl EKPSS sınavına girmedim. 2020 yılında sınava girmeyi düşünüyorum. Özel sektörü seviyorum ve maaşımda çok şükür iyi. Memur olursam belki gelirim de ufak bir düşüşte olabilir. Ama memurluk çok rahat diyorlar. Özel sektörde adaletsizlik hat safhada. Ben engelli kadrosundayım diye üst yönetim, diğer engelli kadrolarına örnek teşkil edeceği için terfi veremeyeceklerini belirttiler. Hakkım olduğunu ama bu sebepten dolayı olamayacağını söylediler. Bu saçmalıklar ile karşılaşınca memurluğu merak etmeye başladım. Sizce bu şartlarda özelde devam mı edilir, memurluk düşünülür mü? Tabi para önemli ama bu kadar çalışıp da hakkını alamamakta önemli.

Sevgiler.

Sayın Sinan Ersinoğulları;
Öncelikle merhabalar... Siz de anladığım kadarıyla benim gibi özel sektörde çalışıyorsunuz...Özel sektörde mi yoksa kamuda memur olarak çalışmak sorusuna gelince kamu özel sektöre göre daha iyi, daha rahattır... Çalışma koşulları, mesai saatleri, maaşlar sabittir ve düzenlidir.08.30-17.30 mesai saatleri olmak üzere haftalık 40 saattir. Kamuya geçerseniz kadrolu bir memur veya işçi olursunuz. Her ay 2500-3000 TL maaş alırsınız. Maddi ve manevi açıdan rahatlarsınız.1 yılınız dolduktan sonra yıllık izne çıkma hakkına sahip olursunuz.. Kamu özelden serbest değildir. Kuralları vardır. Daha sıkıdır. Özel sektör daha serbesttir. Adaletsizlik, eşitsizlik, haksızlık, ayrımcılık gibi v.b şeyler daha çoktur..Özelde dışlanırsınız, alay edilirsiniz, sevilmezsiniz, sayılmazsınız. Yalnız kalırsınız. Biriyle tartıştığınız veya bir şey yaptığınızda suçlu olursunuz, uyarı yersiniz...Ben 5 yıldır EKPSS sınavına giriyor, tercih yapıyor ve atanamıyorum... Kamuya geçmeyi bekliyorum. İnşallah bir gün kamuya geçeriz. Ve hayallerimiz gerçekleşir...

Arkadaşlar merhaba,
ben kendimden bahsetmek istiyorum, özel sektörde çalıştım emekli oldum ve halen emekli olduğum şirkette aynı görevle devam ediyorum, sizlere katılıyorum özel sektörün dezavantajları var fakat inanın özel sektörden emekli olduğum için seviniyorum neden mi? emekli oldum aynı görevimle devam ediyorum Devlet de Memur olsam böyle bir şansım olmayacaktı, emekli maaşına gelince yakın ardaşlarımın içerisinde devlet memurluğundan emekli olanların almış oldukları emekli maaşından yüksekte emekli maaşı alıyorum bu da bir artı, tamam eziliyoruz, dışlanıyoruz, hatta terfi bile alamıyoruz, inanın bence bunlara katlanırsanız sonunda rahat edersiniz.

özelde daha sosyal kaygılı bi hayat kamuda daha ciddi resmi kaygısız çok rahat

Maaşınız iyiyse,özel sağlık, bes, servis, yemek varsa kesinlikle özel sektör, bu olanaklar yoksa kamu.

kamu sektörü demişsin de, birçok sektör var ve ayrı ayrı maaş alıyorlar. düz memurlar 4 bin'i geçmezken, zabıta memurlar 7.5 bin tl alıyorlar. rahatlık konusunda da, kimi kamu çalışanı çok rahat, kimi çok yoğun.

işin özeti; seçeceğin kurum ve pozisyonla ilgili bir durum.

tabikide kamu özel sektörde ne kadar müdür amir varsa bir okadarka kamuda var )

Maaşınızın iyi olduğunu hatta biraz daha iyi olduğunu belirtmişsiniz.
Bu durumda emekli maaşı açısından kesinlikle özel sektör.
Memurun maaşı 5 bin ise net ödemeler çıkınca sigorta matrahı 3 bin ancak kalıyor ve bu tutar üzerinden, neredeyse asgari ücret kadar bir sigorta primi yatırılıyor.
4A lı çalışanın ise fazla mesaisi de dahil brüt tutarının her kuruşundan sigorta primi kesilmektedir.
Bilindiği gibi artık memur emekli maaşları da ödenen primler üzerinden hesaplanacak.
Bu durumda memurlar kesinlikle çok dezavantajlı konumda olacaklar.
Adaletsizlik ise inanın kamuda çok daha fazla.

Memur olmak en mantiklisi özel sektörde hayat garantin yok. Çünkü her an işten çıkartılma olayı var. Ayrıca şirket satabilir işyerini kiraya verebilir yada mobbing uygulaması özel sektörde çoktur bu yüzden memur olunuz kardesim

selda*

Her şey para ve sosyal haklar mı? bu mantık seni öldürür.:eek: Özel sektörde çok yüksek ücret alanların bir çoğu evinin yolunu unutur eşini ve çocuğunu göremez sonra kazandığı paralar ile tedavi olmaya çalışır çünkü yoğun iş hayatı ve stres vücudu iflas etmesi noktasına getirir. Sevdiğiniz işi yapın mutlu olduğunuz işi yapın para ve sosyal haklara çok takılmayın.

Helsinki Her ikisini de deneyimlemiş biri olarak konuşuyorum ya sen ?

Ben yıllarca özel sektörde çalıştım rabbime şükür emekli oldum. Ama halen calisiyorum özel sektör insanı stresten ve çalışmaktan sosyal dengesi bozulur. Hem insanlar ezmeye çalışır hem sürekli işten çıkartılma yada şirket kapanma yada ya iflas ederse korkusu yaşarsınız. Onun kamu diyelim cumartesi pazar tatil olur bayramlar tatil olur kar yağar tatil olur . Ayrıca ne sıcağını ne doğunu gormesssiniz .

@selda*

Ben sevdiğiniz işi yapın diyorum kendinizi para ve sosyal hakları iyi diye zevk almadığınız bir iş hayatına sokmayın diyorum kısacası her şey para değil senin sağlığın daha önemli

Amerikan ve Alman firmalarında çalıştım yeri geldi dört gün eve gitmediğimi bilirim şirkette yatıp kalktığım günler çok oldu.
Toplantı odaları yatak odamız oldu. Doktor odasındaki yatakta ve masa üzerinde çok sabahladım.

Son düzenleme:
Allah'a çok şükür ki hep çok güzel işler denk geldi. Özel sektörde 14 yıldır çalışıyorum. Hiç ezilmedim de yıpranmadım da: şimdi ki işimde beyaz yaka yaptılar :) Yani: gireceğiniz işle alakalı bir durum bu! Ssk, yol, yemek var. Ezilmiyorum da! 5 inci yılım dolmak üzere :) Kamuda hiç çalışmadığım için bilmiyorum ama yukarıda arkadaşın izah ettiği gibi gelen iş ve pozisyonla alakalı: Allah hepimize çok güzel çalışma yaşamı nasip eylesin :)

Helsinki,

Gönül ister herkes sevdiği işi yapsın ancak maalesef koşullar bazen elvermiyor. En basitinden üniversite sınavına giriyorsunuz, tercihlerinizden nereyi kazanırsanız o bölümü okuyorsunuz, genelde de istediğiniz bir bölüm olmuyor bu.

Çoğunlukla kurumsal firmalarda çalışma saatleri, diğer firmalara nazaran daha iyidir, 3-4 saatlik mesaiyi anlarım da, eve gitmeden 3-4 günlük çalışma da çok ağırmış. Ancak bu istisnai bir durumdur sanırım, hem şirketin sistemini mi çökerttiniz n’aptınız :)

Özel sektör de disiplin yok! çalışanların çoğu patron havasında, size engellisiniz diye bir ayrımcılık yok! hastaneye giderken bile yalvar yakar izin alıyorsun. göze batıyorsun en ufak olayda. kutlama olur, davetiye olur, en son herşeyden senin haberin olur. seni kendi haline bırakırlar
Bugün nasılsın? günaydın sözlerinden çoğu zaman mahrum kalırsın. senin statünden alt konumda olanlardan bile alaycı, seni ezme, seni kendine rakip görme gibi davranışlarla çoğu zaman karşı karşıyasın.
kendinin bazen engelli olduğunu unutup, kendini engellerle mücadele ederken bulursun.
Tabi ki Kamu çünkü;resmi, hafta sonu, kar tatili, engelliler günü izni, disiplin, sosyal imkanlar, kendini geliştirme, terfi, gibi kamunun avantajı çok.

Nurtan

Hepsi doğru olmakla kamuda da artık terfi torpile modern adıyla referansa tabi yani dayısı olmayan yükselemiyor kısaca bir de hem dayın yok hem de engelliysen terfiyi hatta tayini de unut derim.

selda*

sistem bizi çökertti:eek: p.tesi sakal tıraşı olup şirkete gelir dört gün sonra saç baş dağılmış sakallı bir adam olarak işten çıkardım.:(
Freddie Mercury Zanzibar da doğdu grafik tasarım okudu Queen`in solisti oldu. mesleğini değil sevdiği işi yaptı ve başarılı oldu.
Grafik tasarım bilgisiyle grubun logosunu yaptı.

queen_logo_by_laanz-d5ovf7t.jpg

Tekrardan merhabalar,
İş seyahatinde olduğum için anca siteye girebildim. Cevaplarınız benim için çok değerli. Tabi doğal olarak herkes aynı fikirde değil, olamazda. :)
Özelde işsiz kalmayı çok kötü bir tecrübe ile yaşadım. Trafik kazası yaptım ve 1 ay sonra şirket kapandı. Tedavim sürdüğü için işte arayamadım. İnanın çok zor günler geçirdim. Aslında memurluk hiç düşünmüyordum özel sektörü çok seviyordum ama son zamanda yaşadıklarım beni düşünmeye itti. Ben ailemden çocuklarımdan fedakarlık yapıp çok çalışacağım, değer bilinmeyecek. En kötüsü de budur her halde. EKPSS ye hiç girmemiştim. Seneye bir gireceğim. Puanıma göre arkadaşların dediği gibi istediğim gibi bir memurluk olursa yazarım. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Kesinlikle...Net!!! Özel sektörde disiplin, kural, hiyerarşi gibi v.b şeyler yoktur...Çalışanların çoğunun çalımından geçilmiyor... Burunlarından kıl aldırmıyorlar,resmen kendilerini dev aynalarında görüyorlar... Bir sohbet ortamında bir şey söylediğin, sohbet ettiğin,bir yere gittiğin zaman insanların sana olan bakışlarına, arkandan konuşup dedikodu yapmalarına, yüzüne gülüp alay etmelerine, konuşmalarını lüzumsuz ve boş bulmalarına şahit olabilirsin.... Kendini sevdirmeye, saydırmaya çalışırsın ama özelde seni bir türlü sevmezler, saymazlar, değer vermezler, kabullenmezler, idare etmezler... Karşıdakini düşman olarak görürler.
Bende kamuyu tercih ederim..Çünkü maaşlar yüksek, çalışma ortamı güzel. Yemek, giyim, gıda, yoğurt yardımları gibi v.b yardımlar yapılıyor. Kadrolu bir memursun veya işçisin. Kamunun avantajı çoktur...

Her ikisini de deneyimlemiş biri olarak söyleyeyim.. Şimdiye kadar gerçek manada bir ortamı sunan bir özel sektör firmasına rastlamadım. Özel şunu istiyor Engeli den. İyi bir eğitim almış olacak, Düşük maaşa razı olacak, Terfi alamayacak, Aynı anda birden fazla iş yapacak.. Böyle çok firma gördüm. Mesela bir anımı anlatayım sizlere, Firmanın biriyle iş görüşmesine gitmiştim.. Sanıyorum Şişli deydi. Bir hastane nin taşeronu ydu Bana ne dese beğenirsin! Diploma mesleki bilgi falan filan hepsini sorduktan sonra eski iş yerimde ne kadar maaş aldığmı sordu.. 400 tl ye yakın bir zamla seni buraya alalım dedi. Peki dedim: Ne iş yapacağım? .Temizlik deyince aynen şu yanıtı verdim! Beyefendi: Ben böyle bir işte en fazla iki ay çalışırım: Kariyer perspektifi sunmuyorsunuz! Verdiğiniz maaş yüksek olsa bile SAYGIN BİR MESLEĞİM olmadıktan sonra ben böyle bir işte çalışamam.. Dedim. Ve kendim reddettim! Haa sonra iş buldum bulmasına lakin memur olana kadar yaşadıklarımı bir ben bilirim. Bir de ALLAH bilir. Diyeceğim şu ki: Özel sektörde eğer ki, ÜNİ MEZUNU olduktan sonra MESLEĞİMLE İLGİLİ BİR İŞ olursa.. AYNI İŞİ YAPAN NORMAL PERSONELLERİN ALDIĞI ÜCRETTEN AZ OLMAYAN BİR ÜCRETLE ancak çalışırım. Yoksa, GERİSİ ANGARYA DIR..

Üst Alt