Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracımı kullanacak eşim kaza yaparsa kasko tüm masrafları karşılar mı

A.ASKER

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar herkese iyi akşamlar sol bacak polio sekeli sağ bacakta güç kaybı % 46 raporum var özel tertibatlı araç kullanabilir H ehliyetim var 3 yıl öncede otomatık vites araç almış bulunmaktayım Karayolları Trafik Kanunu 53/c maddesini okuduğumda bizzat engellinin kullanması diye gecen kelime kafamı kurcaladı 1-Sorum şu benim bu aracıma kasko ve trafik sigortası yaptığımda özel tertibatlı aracımı eşim veya oğlum kaza yaparsa KASKO tüm masrafları karşılarmı yoksa engelli kişi kaza yaptığında mı masrafları karşılıyor 2- Özel tertibatlı aracımı aileden kaç kişi kullanabilir cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

A.ASKER
[FONT=sans-serif]Tertibatlı araç için TSE'den ''aracın özel tertibatının orijinal donanımda teknik bir değişikliğe neden olmadığı'' yönünde uygunluk raporu alınırsa aracın ruhsatına 3. kişiye kadar kan ve sıhri hısımların kullanımı şerhi düşülür. [/FONT]

Bakın bu konuda dikkat edin, yargının verdiği bir karar varar. Lütfen bunu dikkatli okuyun, uzun olsa bile okuyun LÜTFEN.

Engelli raporu ile ÖTV ve MTV'den muaf olarak alınan araçların sürücülerine Yargıtay'dan kötü haber geldi.
ENGELLİ yakınları üzerine araç alıp direksiyonuna geçen sürücüler kaza yaptıkları takdirde kaskodan da muaf oluyorlar. Yüksek mahkeme, engelli aracını başkası kullanırken kaza yapması halinde kasko şirketinin ödeme yapmayacağına hükmetti.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 5 milyonun üzerinde engelli vatandaş bulunuyor. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 7'sini engelliler oluşturuyor. Bunun yüzde 43'ü erkek, yüzde 57'si kadın. Vergi muafiyetlerinden çalışma haklarına, fatura indirimlerinden otomobilde düşük fiyata kadar pek çok hak engelli vatandaşların hizmetine sunuluyor.

Yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alabiliyor. Ayrıca yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar, engelli yakını tarafından kullanılması ve engelli kişinin ortopedik engelli olması şartı ile yurt dışından özel tertibatlı araç getirtebiliyor. Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullandıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlerden engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler beş yılda bir sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan ÖTV'siz sıfır araç alabiliyor.

YARGITAY'DAN KASKO ENGELİ
Engelli vatandaşlara tüm bu haklar tanınırken Tokat'ın Turhal ilçesinde ise milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ilginç bir gelişme yaşandı. İlçe merkezinde meydana gelen kazada, yüzde 90'ın üzerinde engelli kişiye ait otomobilde büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Hasar bedelini aracı kaskolattığı sigorta şirketinden almak isteyen araç sahibi kaskodan onay alamayınca büyük şok yaşadı.

Şirket, kaza anında aracı otomobil sahibinin değil başka birinin kullandığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını bildirdi. Turhal 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kapısını çalan araç sahibi, ÖTV'den muaf olarak satın aldığı araçtaki hasarın karşılanmasını talep etti. Davalı sigorta şirketi avukatı ise aracı başkasının kullandığı gerekçesiyle davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme, bin 500 liralık hasar bedeli ile bin liralık değer kaybı bedelini talep eden davacının haksız olduğuna hükmetti. Davacı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 17. Hukuk Dairesi girdi. Daire, mahkeme kararını onadı. Emsal nitelikteki kararla; bir yakınının üzerine aldığı aracı kullananların kaza yapması halinde kaskodan yararlanamayacakları hüküm altına alınmış oldu.

3 yıl önce yeni aldığım özel tertibatlı aracımı eşim kullanırken kaza yaptı, kasko hiçbir sorun çıkarmadı masrafları karşıladı

Kasko olayı bir klozdur. Yani aldığınız kasko teklifinde sürücü klozu varsa öderler. Yoksa, işte mahkemeye gittiğinizde yukarıdaki "bacioglu"nun paylaştığı karar çıkar yani ödemez diyor.

Kasko yaparken bu aracı eşimde kulalnacak, babamda kullanacak diyip bu teminatı alırsanız, herhangi bir sıkıntı olmadan öderler.

Aslında o kullanacak, bu kullanacak şeklinde belirtmeye de gerek yoktur. Normalde araç ruhsatında izin verilmiş, aracı kullanmaya resmen yetkili herkes araç sahibi gibi işlem görür.
Tabi istisnaları var.
Yukarıda StratoS klozlardan bahsetmiş.
Kasko firmaları daha uygun fiyata poliçe satmak için bir takım şart ve taahhütlere dayanan klozlar oluşturur.
Bunlardan biri de "Tek Sürücü Klozu" dur.
Poliçeye bu klozu ekletenler bir miktar indirim karşılığında aracı sadece kendileri kullanacağına, araç bir başkasının sevk ve idaresinde kazaya karıştığında kasko firmasının bu hasardan sorumlu olmayacağına dair taahhüt vermiş olurlar.

Teşekkürler cevap icin sevgili dostum TSE belgesi almıştım araç alırken bayı hepsini halleti ve ruhsata işlettim yani [FONT=sans-serif]3. kişiye kadar kan ve sıhri hısımların kullanımı şerhi ile ilgili kısmı ruhsata işlettım bu bilgim dahilinde fakat 3. dere yakınlarım dan bir sürücu ruhsatta yazıyor noter şartı da yok gibi bu kısmı tamam trafik ve kasko sigortasında başlıkta belirtiğim gibi bu aracımı eşim veya oğlum kaza yaptığında kasko masrafları karşılar mı bilginiz var mı yada böyle bir durum yaşadınızmı teşekkürler iyi akşamlar.[/FONT]

Toyota bayisi bana trafik kanunun 53 maddesi öne sürerek bizzat engelli sürücünün kullanması şartını saçmaladı eminim bayı bu duruma vakıf değil resmi yerlerden net bilgi almaya çalışıp sizinle paylaşırım teşekkürler iyiki varsınız.

İyi akşamlar cevap icin hem kendim hem eşim kullanacak eğer kanunda bunun yeri yoksa sigortacı bunu eklese bile bir gecerliliği olurmu bayi aracı aldığım toyata bayisi bana karayolları tarafik kanunu 53 maddesine göre karşılamaz diyor şaşırdım kaldım sizin dediğinizi sorcam eşimi de kasko klozuna eklemesini isteyeceğim bu tarfik sigortası nasıl olcak onada mı benim dışında eşimde kullanacak yazdırmam gerekiyor iyi akşamlar iyi ki varsınız.

İyi akşamlar cevap icin saçma bir karar olmuş örneğin 20 saatlik bir yola bir engelli tek başına aracı bir yerden diğer bir yere sağlıklı bir şekilde nasıl sevk eder tabi bu durum %90 altı olanlar icin yazıyorum teşekkürler iyi akşamlar.

Hangi kasko firması karşıladı firmadan firmaya fark gösterebilir iyi akşamlar.

A.ASKER
Bayidekilerin Karayolları trafik kanununun 53. maddesini öne sürdüğünü belirtiyorsunuz ama bu Karayolları ve Trafik Kanununun 53. maddesinin ne olduğunu merak edip hiç baktınız mı ? Konuyla zerre kadar ilgisi olmayan sağa sola dönüş kurallarını anlatır 53. madde. :) :)
Konunun özü şudur:
Aracı kullanma yetkisi olmayan biri kullanırken kaza meydana gelirse kasko ödeme yapmaz. Eskiden tertibatlı engelli araçlarını araç sahibinden başka hiç kimse kullanamazdı, dolayısıyla kaskonun böyle bir uygulamaya gitmesi de doğaldır.
Ama artık TSE uygunluk raporu ile tertibatlı araçların da 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar tarafından kullanımı mümkün hale gelmiştir.
Durum bu iken, aracı kullanma yetkisi olan birinin sevk ve idaresinde kaza meydana geldiğinde kasko firmasının ödeme sorumluluğu olmalıdır diye düşünüyorum.

Üst Alt