1- Hem kimlik kartını almayıp, hemde bazı haklardan faydalanmayı istemek tezat oluşturur. Eğer bazı imkanlardan faydalanmak istiyorsak, o kartı almalıyız. Yok, ben kart almam diyorsak, o zaman hizmette alamayız. Bazı arkadaşlarımızda şu kanı var, "Adam benim engelli olduğumu görmüyormu?"
Görsel olarak engelli olmak, bazı hakları kullanmaya yetmez. Bu imkandan faydalanmak için gerekli karta sahip olmamız lazım. Geçtiğimiz yıllarda bir haber izledim, adam resmen bir bacağını kıvırıp kaybetmiş, caddede dileniyordu. Kameraları görüncemi yoksa polisi görüncemi tam hatırlamıyorum koşarak kalkıp oradan uzaklaşmıştı. Yani adam (hayvan) sapasağlamdı.
Anlatmak istediğim, kart yoksa hizmette yok mantığı doğru bir uygulama.
Hastane raporunu, bilgisayarı bir kaç hafta kullanan birisi bile aslı gibi yapabilir. Hadi abarttım sayalım, bir kaç ay kullanan birisi yapsın.
2. Bazı illerde belediyeler sırf engelli kartı var diye otobüse indirimli yada bedava bindirmiyor.
İzmir'de olan uygulamayı anlatayım.
İzmir Büyükşehir sınırlarında oturan her %40 ve üstü engelli vatandaşa KENTKART verilir.
Bu kartla, tüm belediye otobüs ve midibüsleri, vapur, metro ve yapım aşamasındaki raylı sistem ve tramvaya BEDAVA binebiliyorsunuz.
Üstelik ortepedik engelli iseniz, yanınızdaki 1 sağlam kişide refakatçı olarak BEDAVA binebiliyor.
Bu uygulama benim bildiğim 10 seneyi aşkındır var İzmir'de.
Kartı alırken rapor, ikamet, 2fotoğraf ve bir kereye mahsus 15 ytl civarı bir para veriyorsunuz.
Yeri gelmişken, ESHOT'a bu uygulaması için teşekkür etmek istiyorum, zira ulaşım masrafı engelli yada engelsiz olsun herkesin cebini yakıyor. Günde 2 sefer otobüse binen kişi ayda 90 ytl ödüyorken, biz sınırsız sayıda bu hizmetten ücretsiz yararlanabiliyoruz.