Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlüye bakan kişinin emeklilik hakkı var mı?

sercan

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar
ben %87 özürlüyüm ve annem bakıma muhtaç aylığı alıyor. özürlüye bakan kişilerin ssk veya bağkur gibi sağlık güvencesi varsa erken emekilik hakkı var diye okumuştum
bu konu hakkında bilginiz var mı....

peki sayın oturan boga benım eşim bana bakıyor ve herhangi bir sigorta girişi yok şuana kadar şimdi sigortalı yapsak isteye baglı eşimi kapsarmı acaba:)

Sadece maluliyet derecesinde sakat çocuğu olan anneleri kapsıyor

peki hocam annelere devletmemuru olmaları şartımı var? bağkurluda bundan yararlanabilirmi?teşekkürler

öyle bir şart yok. 01.10.2008 tarihinden sonra emekli sandığı, bağkur, ssk birleşerek sgk oldu, bu nedenle bağkurlu anne de yararlanır

sayın oturan boğa oğlumuz %99 raporlu eşim evde bakım parası alıyor ama hiç sigorta başlangıcı yok şimdi isteğe bağlı yatırsak bize bir avantaj sağlarmı

arkadaşlar ben bu gün sgk gittim "ağır özürlü çoçuğu olan annelere ekim 2008 de erken emeklilik hakkı çıkmış bundan benim anneminde yararlanmasını istiyorum" dedim
anneniz çalışıyor mu dedi
hayır dedim
o yasa çalışan anneler için dedi.a

ma annem isteğe bağlı bakkur yatırıyor bu yasadan yararlanması gerekmez mi? yasa da bağkurlu anneleride belirtiyordu vardı

Halt etmiş onu diyen memur (bkz: ilgili genelge):

2. KAPSAMDAKİ SİGORTALILAR
5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin sekizinci fıkrası hükmünden;​

a) 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışan kadın sigortalılar ile 2008 yılı Ekim ayı başından önce 506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı Kanunlara tabi çalışırken Kanunun geçici 1 inci maddesi gereğince 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmalarını devam ettiren,​

b) 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmeti bulunanlardan Kanunun yürürlük tarihinden sonra geçici 4 üncü maddesi gereğince 5434 sayılı Kanunun mülga 12 nci maddesinin (II) işaretli fıkrasının son paragrafı, ek 71, mülga ek 76 ve mülga geçici 192 inci maddeleri uyarınca sigortalı olan,​

c) 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 5510 sayılı Kanuna tabi olarak isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler ile 2008 yılı Ekim ayı başından önce 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre isteğe bağlı sigortalı olup, 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılıkları devam eden,​

kadın sigortalılar yararlanacaklardır.​

Bülent bey bende oğlum engelli olmadan önce çalışıyordum.
işe giriş tarihim mart 1994. daha sonra arada boşluklar oldu, fakat en son 2006 nisan ayından sonra çalışmadım. 1792 gün prim ödemem var
şimdi evde bakım aylığı alıyorum. hangi şartlarda emekli olabilirim? dışarıdan yatırmaya başlarsam erken emeklilik hakkından faydalanabilir miyim?

teşekkürler

hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...
hocam şimdi bizim yapmamız gereken nerdir?

Yukarıda aktardığım ilgili genelgenin ilgili maddesinin çıktısını alacaksınız ve yeniden başvuracaksınız; memur da yanlış bilgisini düzeltip başvuruyu kabul edecek.

Emel hanım, şöyle düşünün, normalde kaç gün primle kaç yaşında emekli olacaksanız, daha doğrusu 1 ekim 2008'den sonra emekli olmanıza kaç yıl süre ve kaç gün prim kalmışsa, bu süre ve prim/günde dörtte bir oranında avantajınız olacak.
1 kim 2008'den sonra 10 yıl ve 4000 gün prim mi lazımdı mesela; işte bu süre 7,5 yıla, prim de 3000'e düşecek. O miktarda erken emekli olacaksınız. Yani 3 prim ödeyeceksiniz 4 yazılacak.

hocam kapsamdaki sigortalılar yazısının a) b) c) maddelerinden hangisi bağkurla ilgili oan madde teşekkürler...

4a: ssk
4b: bağkur (isteğe bağlı da buna dahil)
4c: emekli sandığı

Bakıma muhtaç çocuğu olan annelerin erken emekliliği..?

arkadaşlar merhaba
bakıma muhtaç çoçukların annelerine erken emeklilik yasası çıkmıştı. biz de sgk ya başvurduk sgk bizi tekrar rapor almamız için hastahaneye gönderdi. hastahane raporun sonucunu sgk ya göndermiş.
sgk dan bize gelen mektup şu:t alebiniz üzerine oğlunuzun sağlık kurulu raporu Maluliyet ve Sağlık Kurulları Başkanlığına gönderilmiş, 5510 sayılı yasanın 28. maddesi gereğince oğlunuzun bakıma muhtaç olmadığı kararı verilmiştir. talebiniz red gelmiştir.diyor.

ne yapmalıyız yardım lütfen teşekkürler.

Eğer aşağıdaki şartlar varsa, SGK'nın kararına itiraz edin:
Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hâlleri
MADDE 15 – (1) Sigortalıların ve özürlü çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda sayılacağı hâller aşağıda gösterilmiştir.
a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalık ve arızalar.
b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
ç) İki elin kaybı.
d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.

Üst Alt