Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pert olan araç için sigortadan para almak ve yeni araç alımı!?

nihatben

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
22/12/2017 de ötvsiz fiyatı 117.000 tl ötv li fiyatı 197.000 tl civarında 2017 model 1.6 dizel Tiguan R Line araç aldım. Ben yolumda giderken sağımdaki araç aniden U dönüşü yapmak isteyip bana sag arkadan çarptı ve 5 takla atıp ancak durabildik. 8/8 karşı taraf hatalı çıktı.Arkada oturanlar biraz bi yaralandı.. Neyse ki Sonuç olarak herkes iyi, fakat aracımız pert oldu. Euro nun yükselmesiyle beraber aracımin su an ki sıfır fiyatı yaklaşık 300.000 tl. Benim kasko policem de aracın o zamanki değeri 190.000 civarinda. Şimdi muhtemelen kasko arac için bir fiyat belirleyip, bundan ötv düşüp geri kalanı teklif edecek.

Sorularim şunlar;

1-Aracım pert e çıkarsa yeniden bu haktan faydalanıp araç alabiliyormuyum yoksa 5 sene dolmasını mı beklemem lazım? Eğer alamiyorsam Ötv yi de talep etme hakkim varmı?

Veya ben kasko ile pazarlık yapıp pert li aracı alsam ve kendim dışardan yaptirsam ?

Bu konu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olanlar yazabilirler mi acaba ?

8/8 karsi taraf sucluysa Odemeyi kaskonuz degil karsi tarafin sigortasi yapar.kaskonuzu bozdurmayin.arac pert evraklarini sigorta emniyete verip uzerinizden ve trafikten dusurunce maliyeye pert yazisini verin
Ozaman 5 yil sarti kalkip tekrar arac alirsiniz

Bu arada sigorta sirketi sorun cikaracak.araci yaptirip verelim diyebilirler.karsi tarafin sigortasindan arac deger farkini odemesini talep edin.kaskodan para almak istiyorsaniz kaskonuzu yaptirirken sifir aldiginiz arac 1 yil icinde kaza yaparsa o anki sifir ederi odenir diye yaptirdiysaniz o zamandaki sifir arac parasi alirsiniz

Çok teşekkür ederim. Hemen kasko poliçesini inceleyeceğim

"Şirketimiz, risk kabul esasları çerçevesinde, poliçe tanzim aşamasında daha önce tam hasara uğramış (pert total) olduğu tespit edilen araçlara sigorta teminatı vermemektedir. Poliçede özellikleri belirtilen araç için de sigorta teminatı, sigorta ettirenin "aracın daha önce tam hasara uğramadığı" yolundaki beyanı üzerine, bu beyanın doğruluğuna güvenilerek sağlanmıştır. Poliçe tanzimi sonrasında aracın daha önce tam hasara uğradığının tespit edilmesi halinde, kısmi hasarlarda aracın onarımı, şirketimizle anlaşmalı özel serviste, temin edilebilmesi durumunda yan sanayi, çıkma veya eşdeğer parça ile gerçekleştirilecektir.

Aracın daha önce tam hasara uğradığının onarım sonrası tespit edilmesi veya aracın orijinal parçalarla onarımının talep edilmesi halinde ise toplam hasarın %35'i oranında tenzili muafiyet uygulanacaktır. Sigortalı aracın tam hasara uğraması durumunda ise eksper tarafından tespit edilen aracın hasarsız emsal ikinci el değerinin %35'i oranında tenzili muafiyet uygulanarak tazminat ödenecektir. Ödenecek tazminattan ayrıca, varsa poliçedeki diğer muafiyet ve indirimler de düşülecektir."

Şimdi police inceledim tekrar ve sigortacım ile konuştum. Policem de yeni değer klozu olduğu için kazanin olduğu gündeki liste fiyatı neyse onu ödemeleri gerekiyormuş. Tabiki ötv düşecekler ama bana söylenen her ne olursa olsun 5 sene dolmadan bir daha araç alamiyorum

nihatben Hocam 5 sene dolmadan araç alabilirsiniz sigorta şirketlerini fazla uyanıktır ona göre hareket edin. Sigortanın size teklif etmesi gereken ama etmezse sizin onlara karşı direteceğiniz 2 şey var ;

1-) Aracın ÖTV'li tutarı üzerinden ödeme yapmak bunu yaparsa zaten ÖTV ödeyerek aynı arabayı alabilirsiniz.
2-) Aracın pert olduğunu ve trafikten tamamen çekildiğine dair sana resmi bir yazı verip aracın ÖTV'siz bedelini size ödemesi gerek. ( Normalde pert olan araçların büyük çoğunluğu tekrardan trafiğe çıkartılıyor sigorta şirketi parayı araç sahibine parayı ödeyip arabayı yaptırıp satıyor yani ) Aracı tamamen trafikten çekerse siz tekrardan ÖTV indirimli araç alabilirsiniz. Ama bu belgeyi vermeden size ÖTV'siz bedelini verirse aracı da yaptırıp tekrardan trafiğe çıkartır haliyle 5 sene dolmadan araç almanıza vergi dairesi izin vermez

Pert yazisini kesin alin .sigorta sirketleri 2 kere kazaniyor zaten.perte ayirdigi araci vergiden dusuruyor.perte ayirdigi araci satarak para kazaniyor.arac trafikten dusunce tekrar otv den muaf arac alabilirsiniz.uzerinizde arac gozukmeyecek zaten otv muafiyeti icin 5 yili doldurun diyemezler.kaza bu.mucbir sebepten dolayi otv siz arac hakkiniz oluyor

Bunun kanun maddesi bir yerde yazıyor mu ? Yani mucbir sebepten dolayı otv siz araç alma hakkım

Ayrıca birde şu var, ben aracı 2018 e girmeden aldım. 2018 den sonra malumunuz 200 bin yl üzerindeki araçlar alınamıyor. Benim araç şu dakika itibarıyla 289.000 tl. Yani tahminimce kaskomda var olan yeni değer klozuna göre bana sigortanin ödemesi gereken tutar 289( -109 otv bedeli) 180.000 tl.. Bu durumda acaba yıl başını beklesem de 2019 a üst sınır olarak ( dovizdeki artış ve arac fiyatlarındaki artış göz önüne alınarak) üst sınır 300.000 tl olur mu acaba?

Bayram tatili bir bitmedi gitti. Kesinlikle kasko ma ötv li tutar uzerinden ödeme yapması için baskı yapacam. Kabul etmezlerse sigorta tahkim kuruluna gidecem ve hatta dava açacam. Dua edin de inşallah diretmeden tam olarak ödemesini yaparlar...

Merhaba, bende 22/12/2017 de aldığım araç ile 16/08/2018 de kaza yaptım. Toplam da 4-5 takla attık. Araç tamamen haşat olmuş durumda. Ön hava yastıkları dışında hepsi açıldı. Araya bayram tatili girdiği için exper daha aracı görmedi. Allah kısmet ederse yarın görecek ve raporunu çıkaracak. Servistekiler araç için pert dışında bir ihtimal vermediler. Ayrıca kaskomda engelli araç klozu yok. Eskisi yerine yenisi klozu var. Ben ödediğim pirim ise ötv li tutar üzerinden ödenen ötv ve 2018 itibarıyla ( eski aracım trafikten men edilse bile) aynı aracı alamıyorum, çünkü 200 bin tl limitinin çok üzerinde kalıyor ( zamlardan sonra)

Benim henüz kasko firmasıyla araç hakkında bir görüşmem olmadı, muhtemelen pazartesi günü başlayacak ve ben şimdiden dersimi çalışıyorum. Onlara diretmeyi düşündüğüm şey bana arabamın aynısını almaları. yukarda da yazılı " Kasko firmasının otv li bedel üzerinden aracı sigortalayip, prim tahsil etmesine rağmen, ötv siz tutar üzerinden ödeme yapması, devlet tarafından özürlüye sağlanan imkanın kasko firmasına geçirilmesinin kabul edilemez olduğu ve devletin kasko firmalarına rant sağlama amacının olmadığını vurgulayıp, aracımın ödeme yapılacağı tarihteki sıfır bayi fiyatının tamamını talep etmeyi düşünüyorum. Bununla alakalı olarak, dikkate almam gereken hususlar olursa lütfen beni aydinlatirmisiniz? Ben de bütün gelişmeleri bu forumda açtığım konu da adım adım paylaşacağım

4760 sayılı ÖTV Kanununun 7inci maddesinin 2nci bendinde
d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,(6)

Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,

Aracınız için hurda belgesi almanız durumunda 5 yıl beklemeden yeniden ÖTV muafiyetinden faydalanabilirsiniz. Ancak aracın değeri 200 bin sınırını geçiyorsa ÖTV muafiyetinden faydalanamazsınız. Aynı aracı alamayacağınız için mağdur olacaksınız. Bu konuda daha önce bir başlık açmıştım. ÖTV muafiyeti ile alınan araçların pert olması durumunda yeniden araç alımı söz konusu olduğunda 200 bin sınırının aranmaması gerektiği ve bunun için Maliye Bakanlığının uygulama tebliğinde değişiklik yapması gerektiği konusunda.

https://www.engelliler.biz/forum/en...raclarda-yeniden-alim-magduriyeti-olacak.html

daimon

Evet ben yazını okudum. Herkesin birlikte hareket etmesi lazım. Bir şekilde farkındalık oluşturmalıyız

Benim poliçem de diğer otv siz alinan araçlarda olduğu gibi engelli klozu yok. Onun için bastırıp ötv li tutar almaya calisacaagim

Ben aracım ile kaza yaptım. %75 suçlu karşı taraf. Sigorta aracımı hurda olarak değilde, pert olarak çekme belgesi çıkarmamı bunu yaparkende ödenmemiş ötv yi ödemem gerektiğini ve 5 yıl dolmadan da yeni araç alamayacağım. Hurda olarak aracıma işlem yaparsam çok düşük bir rakam ödeyeceğini belirtiyor.

Bu durumda ne yapmam lazım?

Sigortanın gönderigi mail
Eğer satılamaz şerhi 13.10.2018 tarihine kadar kaldırılacaksa, başlangıç*tarihini 12.09.2018 olarak alabiliriz.

*

Konu hasar dosyası için ikinci bir eksper atama işlemi maalesef yapılamamaktadır*ayrıca eksper raporunda aracın gerek sıfır gerekse ikinci el değeri tahmini olarak yazılmakta, rayiç değer veya sıfır değer şirketimiz ve sigortalılar arasında yapılan karşılıklı görüşmeler sonrası belirlenmektedir. Sizler araç üzerindeki şerhi 1 ay içerisinde*kaldırırsanız o günkü sıfır değer üzerinden işlem yapılacak, bir aydan daha uzun bir sürede kaldırılması halinde aracın ikinci el değeri riziko tarihi de dikkate alınarak karşılıklı mutabakat sonucu belirlenecektir.

*

Aracın hasarlı halinin değeri Çekme belgeli olarak 125.000 TL olarak belirlenmiştir,*arzu ederseniz bu tutar üzerinden işlem yapılabilir.

*

Ayrıca, aşağıdaki genel şart maddesinden de anlaşılacağı üzere araç üzerinde*bulunan standart dışı donanımlar (Fabrikada monte edilmiş olsa dahi) (Cam tavan vs.) poliçe belirtilmesi koşuluyla sigorta kapsamı içindedir, poliçeniz kontrol edildiğinde araçta yer alan bu donanımlara ilişkin bir teminat görülmemiş olması sebebiyle, baz özelliklerdeki*araç değerleri dikkate alınmıştır.

*

Bu doğrultuda 13.10.2018 tarihine kadar araç üzerindeki satılamaz şerhinin*kaldırılarak çekme belgeli ruhsat çıkartılması ve bu ruhsatın şirketimize iletilmesi halinde aracın poliçede yer alan özelliklerde birebir aynısının değerinin ödenebileceği, şerhlerin 1 aylık süre sonrasında kaldırılması halinde ise yine poliçede belirtilen*aracın aynı özelliklerinde ikinci el değer üzerinden işlem yapılacağını ihtaren bildiririz.

*

Saygılarımızla,

Benim yolladığım cevap

Soru 1 : Aracımı tamir ettirmek istersem, ben kaç tl değer kaybı alabilirim ?

Sigortacım Tuncer bey ile görüştüm. Kendisi fabrikasyon olan donanımların ayrıca ücretlendirilmedigini, donanımların araç ile beraber üretilip, aracın orjinal parçası olduğunu, karşısında fiyat yazmayan donanımların poliçe de neye göre ayrıca belirleneceginin mümkün olmadığını ve bütün sigorta acentalarının yıllardır bu şekilde poliçe kestiğini belirtmiş, bu konu hakkında kendisi de sizlerle ayrıca görüşeceğini bildirmiştir.

Aracın sovtaj bedeline gelince Sıfırı şu an 315 bin tl olan aracın 200 bin tl masrafı varsa, o aracın 125 bin tl ye satılma ihtimali yoktur. Yine de takdir sizin.

Soru 2 : Ben aracımın ötv sini ödeyip, satışa engel durumunu ortadan kaldırırsam, benim aracımın ( faturasinda geçtiği gibi) aynısını almayı taahüt ediyormusunuz?

Soru 3 : Siz Ötv sini yatırıp bana geri kalanı ödeyebilirmisiniz?

Soru 4 : Bana ödeyeceğiniz Toplam ücret ten ötv sini düşersem, aracımı hurdaya ayırırsam, (Bu durumda Ne siz nede biz ötv ödeyeceğiz,)

Örneğin: Aracı hurdaya ayirdim . 315 bin ( -60 bin ötv) 255 bin tl ödeyebilirmisiniz ?

Saygılar

Perte cıkan araçlara ötv ödeniyormu ben ödenmiyor diye biliyorum. ve 5 yıl beklemeden pert se alabliyoruz diye biliyorum.

SU35

Hurda belgeli pert olursa alinabiliniyor.
Çekme belgeli olursa alinamiyor

Engelli klozu

@daimon

Evet ben yazını okudum. Herkesin birlikte hareket etmesi lazım. Bir şekilde farkındalık oluşturmalıyız

Benim poliçem de diğer otv siz alinan araçlarda olduğu gibi engelli klozu yok. Onun için bastırıp ötv li tutar almaya calisacaagim

Üst Alt