Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pert olan engelli araca ÖTV miktarı düştükten sonra geriye kalanın ödeneceği söylendi

Konular
11
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba acil yardıma ihtiyacım var 20 gün önce trafik kazası yaptım 13/11/20108 tarihinde kasko şirketim tarafından arandım bana aracımı pert/total işlemi yapılacağını ve bugünkü rayiç bedelinin 110 bin tl olduğunu ama aracım engelli aracı olduğundan ve 2014 yılında sıfır aldığım ve ötv ödemediğim aracım için ötv bedelini düşüp geriye kalan 73,333 tl ödeme yapacaklarını söylediler.
Konuya ilişkin örnek bir mahkeme kararına ulaşamadım bilgisi olan lütfen paylaşsınn aciiiiil

Arkadaşlar konu hakkında deneyimi olan bilgisi olan elinde örnek karar olan kimse yokmu Dün kasko şirketi aracımı hurdaya cıkardılar ve bana ötv yi kesip ödeme yaptılar yardıum lütfen hukuki yollara basvurmak istiyorum Bugün benim başıma gelen başka arkadşımızında başına gelmesin örnek temsil etsin dava acıp sonuna kadar gitmeyi düşünüyorum.

Bu konuyu kasko bölümünde yazmıştım. Genel riziko kabulü bu şekilde. Yani size ÖTV siz tutarı öderler. Mahkemelerde gitseniz sonuç değişmez.

İşte biz burada ÖTV siz tutar üzerinden prim hesaplatırım daha uygun kasko ödüyoruz, bunu kanunen sağlayabilirsiniz ama sizin durumunuz işin iş işten geçmiş.

Tek yapabileceğiniz aracı trafikten çekmelerini sağlamak. Çünkü kasko firması aracı Pert çıkarıp satıyor. Bu durumda sizin 5 yıl dolmadığı için hem ÖTV ödersiniz hem de 5 yıl dolmadan araç alamazsınız.

Sevgiler.

araç pert olduktan sonra 5 yıl dolmamış ise 1 defaya mahsus ötv siz araç alma imkanı vardır.

Özel bir madde olmadan yapılan kaskolarda bu sorun hep var. Sigorta şirketleri pert aracı satıp gelir elde ederler. ÖTV muafiyetli araç 5 yıldan önce satılamadığı için trafikten çekildiği gibi tamamen hurdaya ayrılır. Dolayısıyla sigorta şirketi bu araç üzerinden bahse konu kazancı elde edemez.

En başından kasko yapılırken bu konuda özel madde konulmalıdır. Şayet bu kabul edilmezse yukarıda @StratoS un da dediği gibi poliçeyi ÖTV siz tutar üzerinden kestirip ona göre düşük prim ödemelisiniz.
Buradaki hukuka aykırı yön; ÖTV li bedel üzerinden prim alıp ÖTV siz bedel üzerinden ödeme yapılmasıdır.

Araç trafikten çekilip tamamen hurdaya ayrılırsa 5 yıl dolmasını beklemeden yeniden ÖTV muafiyetli araç alınabilir.

tanerbudak

Aracın pert olması ayrı, trafikten çekilmesi ayrıdır. Ufukalp Hocam açıklamış.

Teşekkürler.

Kaza sonrası aracın hasar durumuna göre perte çıkartılması yani trafikten çekilerek ikinci el parçalar ile onarım görmek üzere bu işi yapan firmalara satılması yada onarım görerek tekrar trafiğe çıkması mümkün değil ise hurdaya çıkartılması şeklinde iki yol izlenmektedir.

ÖTV istisnası ile alınan bir aracın perte çıkartılması durumunda 5 yıl dolmadan yeni bir araç alımı söz konusu değildir. Çünkü araç yeni sahibi tarafından onarılıp trafiğe tekrar çıkarılacaktır. Ancak aracın hurdaya ayrılması durumunda 5 yıl süreye bakılmadan ÖTV istisnasından tekrar yararlanılabilinir. Çünkü hurdaya ayrılan araç bir daha trafiğe çıkamaz ve trafikteki tescil kaydı düşülür.

Ufukalp Buradaki hukuka aykırı yön; ÖTV li bedel üzerinden prim alıp ÖTV siz bedel üzerinden ödeme yapılmasıdır. Burda hakkımızı nasıl arayacağız peki örnek bir karar yada kanun maddesi varmıdır.

Aracı alırken ÖTV mi verdiniz beyefendi ? Vermediğiniz parayı alamazsınız

kasko yaparken öteve üzerınden kasko yapılıyor ya nden kaskoyu ötevesiz üzerınden yapılmıyor bu hakkı arasanız yaaa aracın trafiğe ckıp cıkmcağını arastırıyosunuzzz . bu hepimizn başına geleblir bu gun veya yarın

@hsynnml
O nasıl bir üslup ve mantık anlamadım.

Sigortada primi belirleyen şey, prime esas tutardır. 100 bin lira teminat vereceksin ama 200 bin lira üzerinden prim alacaksın. Yok öyle şey. Ya teminat verdiği tutar üzerinden sigortalayacak, ya da prime esas tutar üzerinden ödemesini yapacak.

Mercedes sigortalıyım, Mercedes primi alayım, ama birşey olursa Şahin parası ödeyeyim, sizin dediğiniz tam da bu. Ben ÖTV siz alınmış araca ÖTV li parası ödensin derdinde değilim. Bu mümkün olmuyorsa poliçe de ÖTV siz tutar üzerinden kesilecektir, anlatmak istediğim budur.
Ama hak arayan bir engelliye daha yola çıkmadan ilk çelme kader arkadaşından geliyorsa çok da ümitvar olmamak lazım sanırım.

@mehmetkandakoglu
@hozgul 'ün verdiği linkteki konuda KDK'nın kararının tam metnini içeren bir link daha var. O link ile karara ulaşın, orada işinize yarayacak bütün argümanlar var.

Bu arada, bazıları içinden birşeyler geçirebilir. Peşinen açıklayayım: Benim hiç bir zaman ÖTV muafiyetli aracım olmadı, böyle bir hakkım da yok. ÖTV yi de MTV yi de paşa paşa ödüyorum.

Bu, hakkı olan arkadaşların hakkını savunmayacağım anlamına gelmez.
Bencillik bambaşka bir şey...

ufukalp tamda bi güzel acıkama yapmişsında bizden öteveli kasko yapip öderkende ötevesız ödmeye kalkılıyor benim kızdığım nokta bu

aslan_55
Ben de ona tepki gösteriyorum zaten.
Bunu en baştan kabul etmeyeceksiniz.
Ya pert durumunda tam bedel ödeneceğine dair özel madde koyduracaksınız, ya da bunu kabul etmiyorsa ÖTV siz bedel üzerinden sigortalatacaksınız.
Yapılan kesinlikle yasal değil.
Bu yönde yazılı hiç bir madde yok, sigorta şirketleri tarafından tamamen kendi aralarında keyfi olarak uygulamaya konulan bir durum.

hozgul

Kdk tavsiyede bulunmuş. Zaten tavsiyesinin dayanağı, tan prim ödeyip, ÖTV siz tutarın tazminat olarak ödenmesi. Genel riziko yönetmeliği ÖTV siz tutar üzerinden işlemeye devam ediyor. Yani değişen birşey yok.

Ama şuan biz ÖTV siz tutar üzerinden hesaplanan bedelden kasko primi ödüyoruz. Bu sayede cebimizden az para çıkıyor ve adetletdizliğin önüne geçiyoruz.

Ama bu zamana kadar ödeyen ve bu şekilde canı yanan arkadaşların mahkemeye gitmekten başka yolu kalmıyor :(

aynen gardaşım ne yapmalıyız bu konudaaaaa

Aekadaşlar şunu gördüm kimse sonuca gitmemiş herkes işin başında pes etmiş bir çok arkadaşın yazısını okudum özel mesaj attım yardım edin diye hatta telefonu olanı aradım aldığım cevap ben kaskoyla uzlastım dava açmadım.
kazanayım yada kaybedeyim sonuna kadar gitmeyi düşünüyorum sonucu buradadn emsal olması için paylaşacağım .

Zaten mahkemeden başka yolunuz yok. Biz kaskoya daha düşük ödüyoruz, pert durumu başımıza gelmedi bu yüzden pes ettiğimizde yok.

Sizin yolunuz açık olsun, bilgilendirirsiniz bizi.

bende bugun kasko degerı 285bın tl lik aracı 142bın tl aldım kaskoyu yaptırdım engelli klozunda pert durumunda ötv duşulerek verılır yazdı ama aracı sıgorta yaptırmaya sıra geldıgınde 285bın ustunden yapıyolar değiştiremıyoruz dedıler anlamadım gttı eger sadece ötv duşulup verılecekse neden kaskoyu 142bın tl den yapmıyolar anlamış degılım

Aynı olay benim başımda şuan, indirimli olarak 70000 TL ye aldığımız 5 aylık araç hurdaya ayrılacak ama sıfır araç klozu yok. Kasko 88.500 rayiç bedel diyor ötv yi düşüp veririm 59.000 TL veriyor. Yarın avukatla görüşüp ona göre yol izleyeceğim. Ben 88.500 versin demiyorum ama benden normal kasko ücreti alıpta sıra tazminata gelince devletin bana tanıdığı ötv hakkını kendi lehine yontması Haksız kazanç sağlıyor gibi me geldi. Aracın sıfırı 80000 TL şu an 21.000 TL zararım oluyor. Sıfır parası istemiyorum ama aldığım rakam 70000 TL yi verse razıyım. En azından zarırımı minimize etmiş olurum...

emre0808 Aliafşar

Arkadaşlar belki 10 kere yazdım... Avukat, mahkeme bunlar zaman ve para kaybı.

Yapacağınız şey basit. X Sigorta firmasından YAZILI teklif alacaksınız. Sonra Sigorta Acenteleri Birliğinin duyurusunu ve teklifinizi maile ekleyip, onların merkez mail adreslerine diyeceksiniz ki:

"Sayın Yetkili,

Bu teklifi bana X tarihinde verdiniz ve bu teklifi aracın mevcut değeri üzerinden belirlendi. Bu engelli aracı, ve mevzuat gereği primlerini ÖTV'siz tutar üzerinden hesaplamanız gerekiyor.

Bu konuda, 1 hafta içinde teklifin düzetilerek tarafıma dönülmesini aksi halde "Sigorta Tahkim Kurulu"na mevzuata aykırı işlem yaptığınız için başvuracağımı bilgilerinize sunarım."

Sonuç gelir. Hala zorluyorlarsa ve uğraşmak istemiyorsanız Eureko sigorta bize yeniden hesaplayarak 1.000 TL indirim yaptı, direk Eureko ile bu belirttiğim süreci yaşayabilirsiniz. Sonuç alacağınızı garanti ediyorum, çünkü biz yeni aldık...

Bu ne kadar böyle gider?

Sayı artar ve çoğunluk bastırırsa sigorta şirketleri düzenleme yapmak zorunda kalır...

Senin bu söylediğin durumu kasko yaptırırken konuşmamız lazımdı ama biz o safhayı geçtik. Bilmiyorduk öğrendik. Artık yeni araçta bu dediğin uygulamayı yaparız ama şu an benim durum mahkeme yolu ile çözülecek bi mevzu oldu. Bana verdikleri 59.000 TL yi alıp kalanı için dava açma yoluna gideceğim gibi duruyor.

Bu bir kanuna dönüşmediği sürece biz hep böyle uğraşacağız bakalım benimde 20 gün sonra kaskom bitiyor ne yapacaz....

Bence konuyla ilgili sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bulunun

Tabi önce bi avukat ile görüşüp sonra bi dilekçe yazarım büyük ihtimal sonra tahkim kuruluna başvuracağım. Gelişmelerden haberdar ederim. Bilgisi olanda bilgi almak isteyende ulaşabilir. 0507 772 65 42

Sayın stratos engelli aracım için 2 ay önce kasko yaptırdım... Sigorta birliğinin duyurusundan haberim yoktu, dolayısıyla tam prim ödedim. Şu durumda ÖTV siz tutar üzerinden hesaplama yapılabilmesi için yapmam gerekenler konusunda yardımcı olabilir misiniz.

winsblue

Yaptırdığınız sigorta şirketine yazılı talepte bulunup, tutarın ötv siz tutar üzerinden hesaplanmasını söylemeniz.

Yazılı mail ekine Sigortalar Birliğinin duyurusunu da eklersiniz.

Sevgiler,

Üst Alt