Sema' Alıntı:
Bu post-polio konusunu çok merak ediyorum.
Gerçekten teşhis konulmuş olanlar ve tedavi görenler var mı?
ben varim...
teshhis konulali neredeyse iki sene oluyor...
gördügüme tedavi denilemez pek, daha cok post-polionun belirtilerini/etkilerini durdurmaya calishmak gibi bishi...
barefoot.un verdigi adresde de bahsedildigi gibi güc ve enerji tasarrufu yapmaya calishiyioz (pek beceremiom ama neyse
)... post-polio söz konusu olunca kaybedilen kas gücü tedavi ile geri getirilemiyormush, giden gidio yane... hatta israrla, bilincsizce yapilan antrenmanlar, egzersizler kaslari eski haline getirme ve güclendirme girishimleri faydali olmak yerine daha da zararli olabiliyor/oluyor... buna bilincsizce yapilan fizioterapi de dahil... cogu terapistler ve bicok doktor bu konudan habersiz malesef ve yanlish tavsiyelerde bulunuyorlar... bi kisminin da haberi var ama hafife alio: yeni moda, uyduruk bi hastalikmish gibi davranio, gülüp geciolar... konuda kendini oldukca gelishtirmish bir doktor (ve birlikte calishtigi bir tim) buldugum icin kendimi shansli sayiyom... onunla ilk konushtugumda hayatimda ilk defa hem beni anlayan hem de gercekten poliodan anlayan bir doktorla karshi karshiya oldugumu düshündüm... bunu sadece bana degil, bircok bashka polioluya da hissettirmish
...
neyse, gelelim pps'ye, cok gicik bi durum: fazla aktif olmak post-poliodan etkilenen kaslari dejenere edio, hani yan gelip yaticam
ama az hareket yapmak da diger kaslar icin atrofi tehlikesi olushturuyo... derler ya hani "ashagi tükürsen sakal, yukari tükürsen biyik" diye, ishte öle bishe... ortayi bulmak gerekio... meger ortayi bulmak ne kadar zormush?!!!
... "shu an ki günlük aktivitelerine uzun süre devam edebilmek istiosan sinirlarini bulmalisin ve onlari ashmamaya gayret etmelisin" dedi doktorlarim bana... bikac sene öncesine nazaran günlük aktivitelerinde zaten kisitlandigini gören ben, telashlanip, bir seneyi geckin bi zamandir sinirlarimi bulmaya calishiom habire
... eh, gösterilen bi kac egsersisi de yapmaya calishiom, iyi ya da kötü, basen
... bir de tens aleti kullaniom, bazi kas gruplarina....
ha! post-poliodan etkilenen kaslar dedim ya hani... bunlar akut zamanda polio virüsünün etkisiyle felc olan ve daha sonra tekrar geliship "iyileshen" kaslarin herhangisi/hepsi olabilirmish... hehe, site üyelerinden siyahPelerinli arkadashimiz geldi birden aklima... bi seferinde onunla pps hakkinda konushurken bunlari söyledigimde "zictik!" demishti =)... eet, zicmishtik cünkü o da ben de akut evrede boyundan ashagi felc olmushuz... tik yokmush hic bi yerimizde
...
shimdilik aklima gelenler bunlar... umarim yazdiklarimla kimseyi korkutmamishimdir
... daha sonra firsat buldukca bildiklerimi, okuduklarimi, yashadikklarimi, bana söylenenleri, edilen tavsiyeleri, yapilan uyarilari vs. buraya yazarim isterseniz... gerekirse almancadan ceviri yapmaya da calishirim...
gercekten bu konunun hafife alinmamasi gerektigini düshünüyorum...
sevgiler...