Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikoz hastalarının işitsel halüsinasyonların sebebi bulunmuş olabilir.

kara duman

Aktif Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
317
Şizofreni hastalarının duyduğu seslerin kökeni, uzun yıllardır bilim dünyasını meşgul eden bir konu olmuştur.
Ancak Çinli bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma. bu seslerin nasıl ve neden oluştuğuna dair önemli ipuçları sunuyor.
Şanghay’daki New York Üniversitesi'nden araştırmacılar, 40 şizofreni hastası üzerinde yaptıkları çalışmada, beyinlerindeki belirli sinyallerin bu duruma neden olabileceğini keşfetti.

YENİ BULGULAR OLUMLU SONUÇLAR SUNUYOR​

PLOS Biology dergisinde yayımlanan araştırma, şizofreni hastalarının duyduğu seslerin kaynağına dair önemli bulgular sundu.
Çalışmaya katılan 40 şizofreni hastası üzerinde elektroensefalogram (EEG) cihazları kullanılarak yapılan incelemeler sonucunda, sesler duyan katılımcıların beyinlerindeki belirli sinyallerin eksik olduğu ortaya çıktı.
Özellikle "corollary discharge" adı verilen bir sinyalin devreye girmemesi, hastaların iç monologlarını dış sesler gibi algılamalarına neden oluyor.

BEYİNDELİ İLETİŞİM BOZUKLUĞU​

Araştırma, beyindeki motor ve işitsel sistemler arasındaki fonksiyonel bağlantıların bozulmasının, şizofreni hastalarının duyduğu seslerin ana sebebi olabileceğini gösteriyor.
Normalde, beynin konuşma esnasında gönderdiği motor sinyaller, bu süreçteki işitsel uyarıları bastırır. Ancak şizofreni hastalarında bu sinyaller düzgün çalışmadığı için, kişi kendi iç sesini dışarıdan gelen bir ses gibi algılar.

"COROLLARY DISCHARGE" VE "EFFERENCE COPY" NEDİR?​

"Corollary discharge", beynin kendi motor hareketlerinin neden olduğu işitsel uyarıları bastırmak için gönderdiği bir sinyaldir.
Bu sinyal, kişinin kendi sesini dış seslerden ayırt etmesine yardımcı olur.
Şizofreni hastalarının bu sinyali devreye sokamaması, iç seslerin dışarıdan gelen sesler gibi algılanmasına neden olur.
"Efference copy" ise beynin konuşma sırasında gönderdiği motor sinyalleri koordine eder. Araştırma, şizofreni hastalarının bu sinyale aşırı tepki verdiğini ortaya koydu.

Orjinal ingilizce makale Kaynak : Corollary Discharge Versus Efference Copy: Distinct Neural Signals in Speech Preparation Differentially Modulate Auditory Responses

Son düzenleme:
telefon ve patlama sesi neden oluşuyor acaba? iç monologlarımın dışa vuruluşunu anlayabiliyorum. ama telefon nedir yada inanılmaz patlama seslerinin sebebi nedir ?

Benim yaklaşık 10 yıldır tedavi gören pisikoz hastası oğlum var bu iç düşünce ve seslerin dış ses olarak algılandığından hep şüphelenmiştim zaten.

Son doktor kontrolünde oğlum sesler bazen sakin bazen sinirli konuşuyor deyince doktor belki de seslerin sakin veya sinirli olmaları senin ruhsal durumunla alakalı sen sakinsen sesler sakin sen sinirliysen sesler de sinirli olabilir demişti doktor yani sesler sakin veya sinirli değil sen sakin veya sinirlisin hiç böyle düşünmemiştim.

Bu araştırma bunla örtüşüyor.

@neron+ Bütün seslerin sebebi bu bozukluk olmayabilir tabi belki de o duyduğunuz telefon ve patlama seslerini hayalmi ediyorsunuz beyinde o hayali gerçek sese mi dönüştürüyor.

@kara duman, ben hep sakinim sesler stresli olduğumda şiddetleniyor . Ama onun dışında sesler yok denecek kadar az var bide seslerin ne dediğini anlamıyorum biliyorum bir fısıltı var ama ne diyor anlamıyorum.

@Üzümlükekim, Sterslendiğinde seslerin artması normal herkeste öyle.
Peki sinirli olduğunuzda da seslerde emir veren, kızan, hakaret eden, aşağılayan mı oluyor yoksa hep aynı şekilde mi?

Hep aynı şekilde konuşuyorlar sinirli olmam birşeyi değiştirmiyor . Ben hiçbir zaman emir veren küfreden sesler duymadım öyle havadan sudan konuşuyorlar sadece fısıltı duyuyorum.

@kara duman,
sesler ile ilgili çok detaya girmeyeceğim. ama telefonumun sürekli çaldığını duyuyorum. telefon benim için kabus gibi birşey gerçekte de çaldıgında kalbim hep sıkışır sanki kötü biri kötü birşey söyleyecek gibi bakarım kim oldugunu görunce açar rahatlarım. hele yabancı numara arıyorsa kalbim çok hızlı atıyor çok yoğun stres yaşıyorum. patlama sesini 1 haftada 2 haftada 1 duyarım. sanki 100 tane torpili bağlayıp ateşlemişlerde patlıyor gibi oluyor. durduk yere öyle bir hopluyorum ki. eğer o an yanımda birisi varsa ki özellikle eşim şöyle bir bakarım birşey demiyorsa anlarım gene kendi kendime duydum diye. son 4 5 yıldır artık eşimle bu tarz şeyleri paylaşmıyorum. çünkü hem yardımcı olamaz hemde durduk yere bana karşı bu gene heyheylendi diye düşünmesin isterim. son 1 haftadır telefon sesi beni delirtecek zaten.
diğer türlü seslerin detayını vermicem ama stres veya öfkeli anımda onlarda vuruyor.

@neron+, Patlama sesini bilemiyorum ama Telefon işi Anksiyeteye benziyor biraz sizde bilirsiniz bazı antipisikotikler anksiyeteye yapabilir.

@Üzümlükekim, Hiç olmasa daha iyi ama olumlu konuşmaları tahammülü daha kolay yapabilir.
Küfür eden, aşağılayan, korkutan seslere tahammül etmek çok daha zor olacaktır.

Son düzenleme:
@kara duman,
iki doktor önümde tartıştı bu anksiyete için. xanax ve lirica diye ilaç varmış verelim mi vermeyelim mi diye en son yıllardır kullandıgım nerviumun dozunu arttırma kararı aldılar. ama kaygım bir türlü geçmiyor :(

@neron+, Umarım düzelirsiniz bildiğim kadarıyla baya ilaç kullanıyorsunuz bir de anksiyete ilacı olmasa iyi olur.
Bu zamana kadar olmuyordu sanırım bazı ilaçlar bir süre sonra etki etmemeye veya yan etki yapmamaya başlıyor kullandığınız ilaçların biri bunu yapmış olabilirmi gerçi onu tespit etmek çok zor.

Mesela oğlumda invegada tedavi çok güzel giderken bir anda şiddetli anksiyete gelişti bir şey söylüyorduk dakikalarca ne diyeceğini düşünüp kararsızlık yaşıyor robot gibi kilitleniyordu ve çok zor zamanlar yaşadık ve ilaç değiştirildi.

bir süreden sonra sanırım ilaçlar etkisini yitiriyor. bilgim yok sanırım diyorum. invega bende kullandım 6 7 ay sonra rexapine geçtim yanında norodolda var (hap olan) rexapin nedense şimdiye kadar kullandıgım bana göre yan etkisi en az hissettiğim ilaç olmuştu ama son 2 3 aydır sanki geriye doğru gidiyorum. doktora herşeyi tam anlatamıyorum çünkü tecrübelerime göre yapacaklarını bildiğimden korkuyorum. kendi aklımla aşmaya çalışıyorum ama sorun zaten aklımda nasıl olacak bilmiyorum.
oğlunuzdaki durumu ben clonex kullanırken yaşıyordum anlamam ve geri bildirimim uzun sürüyordu. umarım tez zamanda şifa bulur

@neron+, Şu an invega kesilip 10 mg ozaprine geçildi ve anksiyete geçti ama invega sesleri tamamen kesmişti ozaprin sesleri büyük oranda azaltmasına rağmen sıfırlanmadı.

Ben hep merak etmişimdir psikoz hastaları duydukları sesler hep sessiz yerlerdemi gelir . Mesela çok sessiz bir yer olmasa ben ses falan duymuyorum. Sesli ortam olunca sağlıklı insan gibiyim . Sizin oğlunuzda böyle mi @kara duman,

@Üzümlükekim, Sessiz değilde boş kaldığı ve bir şeylerle meşgul olmadığı zaman kötüleşebiliyor.
Sesli ortama gelince aşırı seste kötü oluyor.
Yani sesli veya sessiz ortam değilde bir şeylerle meşgul olup olmamak daha çok etkiliyor durumunu.

Üst Alt