Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporumu yenilemem istendi ama emeklilik başvurum reddedildi!?

aytaç1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba. 15.09.1999 yılında engelli memur olarak işe başladım. 15.02.2023 de emeklilik dilekçesi kururuma verdim dilekçeme 2011 yılında aldıgım raporu ekledim. Kurumumda SKG emeklilik genel müdürlüğüne gönderdi 2 ay sonra kurumuma yazı geldi enaz 6 aylık rapor istendi Yüzde 46 raporu gönderdim 3 ay sonra DYS de baktım emeklilik red yazıyo neden emekliliğimi kabul edilmedi nasıl bir yolizlemem lazım.

https://www.memurlar.net/haber/1055...abi-memurluga-baslayan-nasil-emekli-olur.html

1999 DA İŞE ENGELLİ OLARAK GİRMİŞ 5434 E TABİ MEMURSUNUZ. 5510 GEÇİCİ 4. MADDE 6. FIKRANIN İLK CÜMLESİ UYARINCA 5400 GÜN %40 ÖZÜRLÜ/ ENGELLİ RAPORU İLE EMEKLİ OLMALISINIZ .SİZİN DURUMUNUZDA ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI ORAN TESPİTİ (ÇGKO TESPİTİ) YAPILMAZ SİZ ENGELLİLİK/ÖZÜRLÜLÜK SEBEBİYLE DOĞRUDAN RAPORLA EMEKLİ OLMALISINIZ.

2011 DEKİ RAPORU VERDİĞİNİZ İÇİN SANKİ SONRADAN ENGELLİ OLMUŞSUNUZ GİBİ İŞLEM YAPIP ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI ORAN TESPİTİ YAPMAK İSTEMİŞLERDİR. 2011 DEKİ RAPORDA BAŞVURU TARİHİ İTİBARIYLA 6 AYDAN ESKİ TARİHLİ OLDUĞUNDAN YANILMIYORSAM 2018 DE YAYIMLANAN BİR GENELGEYE GÖRE YENİ RAPOR İSTİYOR SGK. SON ALDIĞINIZ %46 LIK RAPORU DA, RAPORDA DİKKATE ALINAN 2019 ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK E GÖRE DEĞİL 2021 MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİUYARINCA BU YÖNETMELİĞE EKLİ HASTALIK LİSTESİNE GÖRE ÇGKO TESPİTİNE SOKUP ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI YOK ŞEKLİNDE KARAR ALIP EMEKLİLİK İÇİN RED VERMİŞLERDİR.

2021 YÖNETMELİĞİ SİZİ KAPSAMAZ. O YÖNETMELİĞİN KAPSAM BAŞLIKLI 2. MADDESİ Ç BENDİ "28 inci maddesinin beşinci fıkrası ve geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında, sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü orta veya hafif düzeyde kaybettiğine,... ilişkin usul ve esasları kapsar. " DER yani 5510 GEÇİCİ 4. MADDE 6. FIKRA KAPSAMINDA OLUP EMEKLİLİKLERİ ENGELLİLİK DEĞİL ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI ORAN TESPİTİNE GÖRE OLAN YANİ SONRADAN ENGELLİ OLMUŞ 5434 E TABİ MEMURLARI KAPSAR. başka bir deyişle o fıkranın "Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;" şeklindeki 2. cümlesinde belirtilenleri .Siz 1999 giriş 2011 raporla başvuru yaptığınız için bu şekilde gelişmiş tahminimce. Kurumunuzun durumu detaylı iletip iletmediğini bilemem Sizin başvurunuz 99 daki atama öncesi aldığınız o ilk raporla olmalıydı.

Eğer durum bundan ibaretse kurumunuza durumu anlatan aşağıdaki gibi bir dilekçe yazın ilk işe girdiğinizdeki özürlü raporunu ekleyerek. Bu rapor özlük dosyanızdada vardır zaten.

"5434 e tabi işe engelli girmiş memur olduğumdan 5510 geçici 4. Madde 6. Fıkradaki "bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır" hükmü uyarınca tarafıma yaşlılık aylığı bağlanması gerekmektedir. Durumun tarafınızcada onaylanmak suretiyle sgk na bildirilmesi ve hakkımda emeklilik işlemi yürütülmesi hususunda gereğini arz ederim"

çok teşekkür ederim sağolasınız

benim emekliliyim red geldi 6 aydır maş alamadım geriye dönük maaşımı alabilirmiyim nasıl bi yol izlerim

Rica ederim inşallah gönlünüze göre sonuçlanır

Bu arada dün ekleyecektim ama kafa karıştırmasın diye eklememiştim Çünkü olasılıklarla konuşmak, kanaatimce sonucu etkilemeyecek bir durum için konuyu daha da detaylandırmak istemedim ama kURUMUNUZLA İRTİBATA GEÇTİKTEN SONRA ALACAĞINIZ OLASI TÜM YANITLAR için kanaatimi eklemek istedim. bugün eski mesajlarınızda gördüğüm kadarıyla 1999 daki işe girişte kullandığınız Rapor %60 ORANLIYMIŞ

Bu da karışıklık yaratan bir durum %60 ve üstü oran da bu sefer 5510 28/4 ve onun atıf yaptığı 25. madde ye gidiliyor.Çalışmaya başlamadan önce malulmüydü değerlendirmesi vb.

Diyelim ki Kurumunuz ilk başvurunuzu detaylı göndermiş SGK ilk girişteki Rapordaki orandan haberdar olduğu içinde farklı bir yol izlemiş.

Hiçbir şey değişmez Sizin durumunuzun yasal statünüzün MALULLUK VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİTİ İLE İLGİSİ YOK

5510 GEÇİCİ 4. MADDE 6. FIKRA UYARINCA EMEKLİLİĞİNİZi TIPKI İŞE GİRİŞİNİZDE OLDUĞU GİBİ ENGELLİ OLMANIZ YANİ %40 ve ÜSTÜNDE ENGELİNİZ BULUNMASIYLA hak ediyorsunuz. ENGELLİLİK ORANI %40 ÜTÜNDE OLDUKTAN SONRA sizin durumunuzda %65,70,90 FARK ETMEZ SİZ ENGELLİ OLRAK İŞE GİRMİŞ 5434 E TABİ MEMUR olduğunuzdan,SON YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNDENDE BAĞIMSIZ HİÇBİR ŞEKİLDE SİZİN İÇİN ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI ORAN TESPİTİ YAPILMAMASI LAZIM. AĞIR ORTA HAFİF ÇGKO VEYA ESKİ İSMİYLE MALULUK DURUMLARI TAMAMAEN ÇGKO İLE ALAKALI SİZ ENGELLİLİK DURUMUNUZA GÖRE DEĞERLENDİRİLECEKSİNİZ. BU ŞEKİLDE BİR DURUMDA GELİŞMİŞ OLABİLİR DÜŞÜK İHTİMAL

MESELA 5510 A TABİ 2008 SONRASI İŞE ENGELLİ GİREN MEMUR ARKADAŞLAR 5510 28/5 E GÖRE İŞLEM GÖRÜYORLAR (28/4 KAPSAMINDA OLUP MALUL DURUMUNDA OLANLAR HARİÇ) İŞE GİRERKEN ENGELLİLİK AMA EMEKLİ EDİLİRKEN ÇGKO NA TABİLER. 2021 ÖNCESİ FAZLA SIKINTI OLMUYORDU ÇÜNKÜ ÇGKO TESPİTİ ENGELLİLİK TESPİTİNE İLİŞKİN YÖNETMELİĞE GÖRE YAPILIYORDU ORANLAR YAKIN ÇIKIYORDU ANCAK 2021 YÖNETMELİĞİ SONRASI SAĞLIK ÖLÇÜTLERİDE AYRILDI O YÖNETMELİĞE EKLİ HASTALIK LİSTESİNE GÖRE ÇGKO TESPİTİ YAPILMAYA BAŞLANDI BİR ÇOK KİŞİ ENGELLİ AMA ÇGK YOK DURUMUNA DÜŞTÜ. BU SEBEPLE İŞE ENGELLİ GİRMİŞ 2008 SONRASI 5510 A TABİ MEMUR ARKADAŞLARIMIZIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ENGELLİLİK SEBEBİYLE ERKEN EMEKLİ OLAMAYACAKLAR. MEMUR ATANIRKEN FARKLI SAĞLIK YÖNETMELİĞİ EMEKLİ OLURKEN FARKLI SAĞLIK YÖNETMELİĞİNE TABİ TUTULUYOR SIKINTILI DURUMLAR.

YANİ SİZİ BU KAPSAMDA DA GÖRMÜŞ OLABİLİRLER.AMA BİR ŞEY DEĞİŞMEZ DÜŞÜNCEME GÖRE SİZ GELECEK CEVABI BEKLEYİN DURUM NETLEŞSİN

Valla tek hastalıktan %60 rapor yazdılar yüce sgk yine ret etti,artık 60 mış 80 mış tek hastalığa bakmıyorlar yüce sgk nın içindeki ulu ve yüce kişilerin keyfine kalmış bir durum ,onların onaylamadığını ankara yüksek sağlık kurulundaki yarı tanrı yetkisindeki dr lar da onaylamıyor, yeni aldım tek hastalıktan %60 rapor ne yüce sgk ne de yarı tanrı yetkisindeki yüksek sağlık kurulu onaylamadı

Evet yazı geldi raporum %46 olduğundan çalışabilir cevabı geldi. Şimdi yeni bir dilekçe ile bu örnekteki gibi yazsam yeterlimi........

5434 e tabi işe engelli girmiş memur olduğumdan 5510 geçici 4. Madde 6. Fıkradaki "bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır" hükmü uyarınca tarafıma yaşlılık aylığı bağlanması gerekmektedir. Durumun tarafınızcada onaylanmak suretiyle sgk na bildirilmesi ve hakkımda emeklilik işlemi yürütülmesi hususunda gereğini arz ederim"

bilgiyi paylaşmak isterim emekli sandığından vergi indirimi ile emekli olabilmek için engelli raporumuzun güncel olması gerekli son 6 aylık olması gerekir bilginiz olsun

5434. 5510. Emekli olacaklardan yeni rapor istiyorlar demekki oturan boğa 5434. İstemiyorlar demişti başka mesajda

evet yeterli. Süreci anlatan bir giriş eklenebilir. Her ne kadar .... şeklinde işlem yapılsada durum bu olduğundan Yasa hükmü uyarınca hakkımda emeklilik işlemi yürütülmesi gerekmektedir dersiniz.

Yalnız süreç uzar. şöyle bir şey yapabilirsiniz Gelen cevabi yazının altında yazıyı hazırlayan birim, görevlinin ismi vb. olabilir hangi şube ise oraya mümkünse şube müdürüne telefonla ulaşabilirsiniz Ankara dışındaysanız eğer . Durumu anlatıp kabul etmeseler bile hızlanması sağlanabilir. Kanaatimce açık hata var Yasa açık telefonda doğrudan 5434 e tabiyim ve 5510 Geçici 4. Madde 6. fıkra 1. cümle kapsamındayım benim durumumda ÇGKO tespiti yapılmasına gerek yok girişteki ENGELLİ RAPORUM la doğrudan emekli olmam lazım benim emekliliğim İŞE GİRİŞTE ENGELLİ OLMAMA BAĞLI ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBIM OLUP OLMADIĞI ÖNEMSİZ şeklinde ısrarcı olun.

AYRICA sizin Kurumdan giden yazı ve ekleri İLE gelen yazıYA İLİŞKİN daha detay verebilirseniz farklı bir konu var mı görebiliriz.

Engelli52 ve (Gölge) arkadaşlarımızın yazdıkları İÇİNDE ŞU EKLEMELERİ YAPMAK İSTEDİM ;

1- VERGİ İNDİRİMİNİN MEMUR (4C) 5434/5510 FARK ETMEZ EMEKLİLİĞİNDE BİR ETKİSİ YOKTUR. MEMURLAR YASAL STATÜLERİNE GÖRE ENGELLİ OLMALARINA YADA ÇALIŞMA GÜCÜ KAYIPLARI OLUP OLMADIĞINA GÖRE DOĞRUDAN SGK TARAFINDAN HAKLARINDA EMEKLİLİK İŞLEMİ YÜRÜTÜLEN GRUPTUR.
GİB İN ÇGKO TESPİTİ İLE VERİLEN VERGİ İNDİRİM KARARLARININ MEMURUN (4C) EMEKLİLİK SÜRECİNE ETKİSİ YOKTUR . VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK EMEKLİ SANDIĞI VEYA SGK HANGİ KAPSAMDA OLURSA OLSUN MEMURLAR İÇİN SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

2-"5510’a tabi engelli memurlar emekli olurken yeniden heyete mi girecek?" BAŞLIĞINDA oturanboğa bülent bey in

"Siz 5434'e tabi engelli olarak girmişseniz, o zaman evet, girişte kurum kayıtlarına giren rapor sizi emekli eder." şeklinde verdiği bilgi doğrudur Yasa böyle söylemektedir. işe engelli girmiş 5434 lü memur ile işe engelli girmiş 5510 lu memur arasında FARK vardır

EVET 5510 A TABİ MEMURLAR İŞE ENGELLİ GİRDİLERSE BİLE EMEKLİLİKLERİ HER KOŞULDA ÇGKO TESPİTİNE BAĞLIDIR 5510 28/5 KAPSAMINDA ÇGKO NINA GÖRE EMEKLİLİK DEĞERLENDİRMESİ YAPILIR YANİ 2021 YÖNETMELİĞİNE TABİDİRLER. 28/4 E TABİLERSEDE GÜN DEĞERLENDİRMESİ FARKLI OLSADA YİNE çgko tespiti esastır

5434 LÜ İŞE ENGELLİ GİRMİŞ MEMUR İSE GİRİŞTEKİ ENGELLİ RAPORU İLE ÇGKO TESPİTİ YAPILMAKSIZIN EMEKLİLİĞİ HAK EDER.

BU BAŞLIĞI AÇAN İŞE ENGELLİ GİREN 5434 E TABİ ARKADAŞIMIZIN DURUMUNUN 5510 LUYMUŞ GİBİ DEĞERLENDİRİLDİĞİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDEN SGK YA İTİRAZ ETMESİ ÖNERİLMİŞTİR.

@aytaç
Yazı geldi demişsiniz posta ile mi geliyor? Ben de 13.02.2023 tarihinde emeklilik dilekçemi verdim. 5510 sayılı kanuna tabiyim. %60 olan raporumu göndermiştim yenilemem istendi. %43 aldım onunla müracaat ettim. Çalışabilir gelmişti. Ben de üst kurula itiraz dilekçesi yazdım sonucu bekliyorum. 03.07.2023'ten beri aylık bağlama servisinde gözüküyor. Sonucu öğrenememek çok kötü bir durum. Allah hayırlısını nasip etsin inşallah deyip, beklemeye devam ediyorum.

5434'e göre engelli statüsünde memur olanlardan işe girmeden önce engelli olduğunu belgeleyen raporu bulunanlar emekli olurken yeni rapora ihtiyaç duymazlar.

Merhaba

Ben 15 eylül 1999 tarihinde % 60 önceden aldıgım raporla işe başladım.emeklilik için dilekçe yazdım kurumuma verdim kurumumda sgk gönderdi sonra benden en az 6 aylık rapor istendi raporda% 46 oranında gönderdim enmeklik red cevabı geldi.

Bende şu şekilde tekrar dilekçe yazdım.

5434 e tabi işe engelli girmiş memur olduğumdan 5510 geçici 4. Madde 6. Fıkradaki "bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır" hükmü uyarınca tarafıma yaşlılık aylığı bağlanması gerekmektedir. Durumun tarafınızca da onaylanmak suretiyle sgk na bildirilmesi ve hakkımda emeklilik işlemi yürütülmesi hususunda gereğini arz ederim"

İşe girmeden önce aldıgım,% 60 raporuda ekledim gönderdim. Sağlık kuruluna gitmiş yine emeklilik red geldi. T

ekrar itiraz dilekçesi gönderdim muhtemelen red gelecek. nasıl bir yol izlemeliyim.

@aytaç1,

Yine red gelirse ilk başvurunuzdan itibaren maaş bağlanması talebiyle dava açın. Anlaşılan başka yol yok.

Üst Alt